Jak zrobić sernik o smaku straciatella?
Sernik uznawany jest za jedno z tradycyjnych, polskich ciast. Istnieje wiele receptur na idealny deser na bazie twarogu. Przepisy i tajemnice przekazywane są kolejnym pokoleniom, jednak najlepsze ciasto to te przygotowywane przez babcie lub mamy. Sernik straciatella jest nieco bardziej egzotyczną wersją popularnego deseru.
Sernik straciatella to idealny deser na jesienne wieczory przy kominku oraz spotkania z przyjaciółmi. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie niż dobrej jakości czekolada i słodki twaróg. Pamiętaj, by przepisy traktować jako inspirację – nie bój się eksperymentować! Wierzymy, że zainspirujesz również nas do tworzenia coraz bardziej oryginalnych receptur i słodkich wariacji. Być może na najbliższe święta przygotujesz dla swoich bliskich sernik właśnie w takim wydaniu?
NIEZBĘDNE SKŁADNIKI
Do przygotowania sernika będziesz potrzebować 500 gramów zmielonego sera białego, szklankę śmietany 30%, 200 gramów cukru pudru, łyżeczkę soku z cytryny, 2,5 łyżki żelatyny, 100 ml gorącej wody, 70 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, biszkopty i pięć łyżek dżemu malinowego.