O czym trzeba pamiętać, przygotowując ciastka czekoladowe?
Przygotowując ciastka czekoladowe z miętą, trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Najważniejsze jest zastosowanie wysokiej jakości składników oraz ogrzanie zimnych produktów z lodówki do temperatury pokojowej. Wówczas ciastka wyjdą puszyste i będą smakowały dokładnie tak, jak powinny.
Warto również nakładać gotowe ciasto na blachę w odpowiedni sposób. Nie należy uklepywać masy po przełożeniu jej na papier do pieczenia. Ze względu na zawartość masła pod wpływem wysokiej temperatury rozpłynie się ona nieco, uzyskując kształt charakterystyczny dla ciasteczek. Warto także pilnować czasu pieczenia. W zależności od dokładnej temperatury czy stopnia nagrzania piekarnika może on się wahać, dlatego konieczne jest obserwowanie wyglądu ciasteczek.
Jeśli wolisz mniej intensywne smaki, możesz również zmniejszyć ilość mięty dodawanej do deseru. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Kilka listków warto także zostawić do udekorowania gotowych ciasteczek. Przepis ten jest na tyle uniwersalny, że bez problemu dostosujesz go do własnych potrzeb i danej okazji.
Jak podawać ciastka czekoladowe z miętą?
Ciastka czekoladowe z miętą można podawać na kilka sposobów. Takie wypieki są bardzo uniwersalne, dlatego da się je udekorować zgodnie z własnymi preferencjami. Idealnie sprawdzi się polewa czekoladowa, w której zatopisz świeży listek mięty. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i tworzyć niepowtarzalne desery, możesz postawić na jeszcze ciekawsze dekoracje.
Z listkami mięty doskonale komponują się jej kwiaty o charakterystycznym, fioletowym kolorze. Jeśli nie masz do nich dostępu, możesz zastąpić je lawendą o dość podobnym wyglądzie. Istnieje także wiele innych jadalnych kwiatów, które komponują się doskonale z orzeźwiającym, miętowym smakiem ciasteczek. Jest to świetna propozycja na desery typowo wiosenne i letnie, podawane, np. przy okazji grilla czy innych spotkań na świeżym powietrzu.
Ciastka te, podobnie jak muffiny czekoladowe, są na tyle uniwersalne, że pozwalają na udekorowanie w dowolny sposób. Doskonale sprawdzi się przygotowanie polewy z wykorzystaniem mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady, w zależności od Twoich preferencji. Wystarczy rozpuścić tabliczkę i dodać śmietankę kremówkę. W tak przygotowanej polewie można zatopić listek mięty, jadalne kwiaty, orzechy czy nawet świeże owoce.
Z miętą doskonale komponują się m.in. truskawki. Warto podawać czekoladowe ciasteczka w towarzystwie właśnie takich owoców, szczególnie gdy przygotowujesz je na przełomie wiosny i lata. Jeśli chcesz, możesz postawić również na mniej typowe dodatki, takie jak np. pomarańcze. Wszystko zależy wyłącznie od tego, jakie składniki masz aktualnie w domu i na co masz ochotę.
Komentarze