Chińskie ciasteczka z wróżbą to nie tylko wspaniały przysmak, ale też pomysł na świetną zabawę. Zaproś do wspólnego pieczenia i ozdabiania ciasteczek domowników i gości. Niech każdy przygotuje swoją partię i przy okazji opracuje swoje oryginalne wróżby.
Przygotowanie czekoladowych, chińskich ciasteczek z wróżbą – jak widać – jest stosunkowo prostym zadaniem, z którym poradzi sobie nawet niedoświadczona osoba. Trzeba jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach, m.in. o:
- dokładnym sklejeniu brzegów ciasteczek, aby wróżba nie wypadła z któregoś z nich podczas pieczenia,
- dodaniu naprawdę niewielkiej ilości tłuszczu do masy na ciasteczka – gdyby było go za dużo, mógłby przeniknąć do kartki papieru, przez co wróżba byłaby nie do odczytania,
- bardzo cienkim rozwałkowaniu ciasta – tylko dzięki temu uzyska ono pożądaną chrupkość i będzie się łatwo przełamywać.
Jakie wróżby umieścić w chińskich ciasteczkach czekoladowych?
Niech poniesie Cię fantazja! Pamiętaj jednak, że wróżby powinny być wystarczająco uniwersalne, by każdy mógł je dopasować do siebie. Możesz postawić np. na:
- cytaty z dalekowschodnich filozofów,
- ogólne stwierdzenia w stylu „mowa jest srebrem, a milczenie złotem”, „cierpliwość to droga do szczęścia” itp.,
- żartobliwe hasła, które wywołają szeroki uśmiech na twarzy gości.
Jeżeli brakuje Ci pomysłów, przeszukaj internet – bez problemu znajdziesz szeroką gamę wróżb, które mogą trafić również do Twoich klasycznych czekoladowych ciasteczek.
Jak urozmaicić klasyczne ciasteczka czekoladowe z wróżbą?
Ponieważ ciasteczka muszą zyskać perfekcyjną strukturę, nie eksperymentuj raczej ze składnikami dodawanymi do ciasta. Możesz do niego ewentualnie dodać szczyptę chilli czy imbiru dla wzmocnienia pikanterii przekąski, bądź odrobinę przyprawy do piernika.
A jeśli masz ochotę na standardowy deser, wykorzystaj ten przepis na klasyczne ciastka czekoladowe, ale… w każdym z nich zrób niewielką dziurkę, przez którą będzie można przepleść sznurek, do którego będzie przywiązana wróżba na kartoniku. To ciekawy twist, który pozwoli wykorzystać dalekowschodni koncept ciasteczek z wróżbą, ale w bardziej rodzimym wydaniu.
Którą wersję wybierzesz? Jeśli tę drugą, nie zapomnij do masy na ciastka dodać dużo czekolady E.Wedel, która po roztopieniu będzie smakowała fenomenalnie. Do tego na przyjęciu zaserwuj gościom kubki gorącej, płynnej czekolady, np. z piankami – to sprawdzony i bardzo smaczny sposób na udaną imprezę!
Kiedy najlepiej podać ciasteczka z wróżbą?
Chińskie ciasteczka z wróżbą możesz przygotować na wiele okazji. Jeśli planujesz wesele, zjazd rodzinny, urodziny, spotkanie po latach ze znajomymi ze szkoły, imprezę rocznicową czy randkę z drugą połówką, koniecznie sprawdź jak zrobić ciasteczka z wróżbą wedle tego przepisu.
Domowej roboty ciasteczka z wróżbą to oryginalny pomysł na nietypowe oświadczyny. Przygotuj porcję ciastek wedle przepisu, ale do jednego włóż specjalny bilecik - Ty już wiesz, co napisać:).
Raczej nie wkładaj do ciasteczka z wróżbą pierścionka, bo to dobrze wygląda tylko w filmach, a jest bardzo ryzykowne.
Ciasteczka z wróżbą z ciasta francuskiego. Sprawdź jak zrobić chińskie ciasteczka w niecodziennej wersji
Chińskie ciasteczka z ciasta francuskiego to świetny pomysł dla fanów tego rodzaju ciasta. Przygotuj domowe ciasto francuskie lub skorzystaj z gotowego - poniżej dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto francuskie w domu.
Ważne, aby ciasto bardzo cienko rozwałkować (wersja domowego ciasta), aby ciasteczka mogły się szybko upiec. Uformuj z nich pierożki i pamiętaj o umieszczeniu bileciku z wróżbą w środku.
Jeśli wolisz gotowe ciasto ze sklepu, pokrój je na małe kawałki i zawiń w dowolny kształt z karteczką w środku.
Kluczowy punkt to sklejenie brzegów. Uważaj, aby ciastka się nie rozpadły. Dobrze połącz brzegi - użyj widelca lub końcówki wałka.
Na koniec posmaruj gotowe ciasteczka białkiem, by ładnie się zarumieniły.
Jak zrobić domowe ciasto francuskie?
Domowe ciasto francuskie przyda Ci się nie tylko do przygotowania ciasteczek z wróżbą. Może ten przepis stanie się dla Ciebie inspiracją dla innych wypieków. Sprawdź jak zrobić proste ciasto francuskie, które możesz użyć przy pieczeniu ciasteczek z wróżbami. Ta wersja ciasta francuskiego zakłada przygotowywanie z niego słodkich wypieków. Przy wytrawnych daniach, usuń cukier puder i dodaj więcej soli.
Na początek przygotuj potrzebne składniki:
- 200 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 1/4 łyżki soli,
- kilka łyżek wody,
- 4 łyżki cukru pudru.
Ciasto francuskie przygotowuje się na stolnicy. Przygotuj dobry wałek i zaczynamy.
- Na początek przesiej mąkę na stolnicę;
- Pokrój masło w kostkę i dodaj na stolnicę. Dodaj cukier puder i sól;
- Sięgnij po ostry i dług nóż. Dokładnie posiekaj masło na jeszcze mniejsze kawałeczki;
- Rozcieraj składniki palcami, aż powstaną małe okruszki ciasta;
- Dodaj jedną łyżkę wody i dalej rozcieraj ciasto. Całość powinna się łączyć w kulę;
- Stopniowo dodawaj resztę wody i uformuj ciasto;
- Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Podsyp stolnicę mąką. Rozwałkuj schłodzone ciasto na prostokąt w rozmiarze ok. 15 × 20 cm;
- Złóż ciasto na połowę i jeszcze raz na połowę. Ponownie rozwałkuj na prostokąt.
- Powtórz proces: wałkowanie – składanie – wałkowanie 3 razy;
- Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto bardzo cienko i uformuj ciasteczka z wróżbą. Ciasto francuskie w folii możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni, a jeśli je zamrozisz to nawet dłużej.
Zrobienie ciasteczek z wróżbą to bułka z masłem. Przygotuj pyszny lukier do ciasteczek
Wiesz już jak zrobić proste polewy do ciastek. Sprawdź teraz, jak przygotować lukier do chińskich ciasteczek. Dobrym pomysłem jest dodanie do lukru syropu z cytryny lub pomarańczy. Ciasteczka z wróżbą będą orzeźwiająco owocowe i aż szkoda będzie je przełamywać, by wyciągnąć wróżbę.
Potrzebne składniki:
- 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny/pomarańczy,
- 200 g cukru pudru.
Na początek przesiej cukier puder do miski. Dodawaj po jednej łyżce wody lub soku i ucieraj łyżką na jednolitą gładką masę.
Kiedy dodasz już całą wodę sprawdź czy lukier nie jest za gęsty lub zbyt rzadki. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj więcej wody, jeśli za rzadki, więcej cukru.
Zmień kolor lukru - użyj naturalnych składników
Pod koniec mieszania dodaj do lukru kurkumę, by uzyskać żółty kolor. Młody jęczmień zabarwi z kolei lukier na zielono.
Pamiętaj, że lukier z czasem staje się coraz twardszy - dzieje się tak za sprawą odparowującej wody. Przed nałożeniem go na chińskie ciasteczka odczekaj chwilę, a udekorowane ciasteczka odstaw na 30 minut.
Komentarze