Smacznego!
Klasyczna kruszonka to tylko jedna z możliwości. Więcej pomysłów znajdziesz w poradzie – 5 pomysłów na posypkę na ciasto. Oprócz zaprezentowanych w niej przepisów możesz też sięgnąć po inne rozwiązania. Efektownym i szybkim sposobem wykończenia deseru jest posypka z pokruszonych orzechów – laskowych, włoskich, fistaszków. Efektownie na tle ciemnej czekolady prezentują się też płatki migdałów.
Co warto wiedzieć na temat przygotowania kruszonki idealnej?
- Składniki powinny się ze sobą połączyć w taki sposób, aby później możliwe było ich swobodne kruszenie i rozkładanie na cieście. Jeżeli przygotowana posypka jest zbyt zwarta lub, przeciwnie – rozpada się w dłoniach, zmodyfikuj ją dodając konkretne składniki (mąkę lub musli),
- Składniki na posypkę powinny być ciepłe. Do przygotowania klasycznej kruszonki wystarczy Ci masło w temperaturze pokojowej oraz mąka i cukier (wymieszane ze sobą),
- Posypkę przełóż na ciasto dopiero przed podaniem (jeżeli jest taka możliwość). Wtedy zachowa swoją idealną chrupkość i kruchość.
Modyfikacja tego przepisu może objąć również krem. Wystarczy, że skorzystasz z naszej sprawdzonej receptury, lecz gotową masę wykorzystasz nie do nadziewania ciastek, lecz do ich dekoracji. Przy pomocy szprycy cukierniczej wykonasz efektownego ślimaka na czubku deseru i sprawisz, że będzie się prezentował naprawdę wykwintnie.
Komentarze