Muffinki z kremem i wyjątkowymi posypkami
0
1 godz.
8 porcji
Łatwe
Ciastka

Muffinki z kremem i wyjątkowymi posypkami

Uważasz, że im więcej czekolady, tym smaczniejszy deser? Zgadzamy się z tą opinią, dlatego przygotowaliśmy ten wyborny przepis na ciastka z płynnym nadzieniem. Do jego wykonania potrzebujesz dobrej jakości składników i max. 1,5 godziny. Efekt na pewno pozytywnie cię zaskoczy.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Smacznego!

Jak ozdobić czekoladowe muffinki z kremem?

Klasyczna kruszonka to tylko jedna z możliwości. Więcej pomysłów znajdziesz w poradzie – 5 pomysłów na posypkę na ciasto. Oprócz zaprezentowanych w niej przepisów możesz też sięgnąć po inne rozwiązania. Efektownym i szybkim sposobem wykończenia deseru jest posypka z pokruszonych orzechów – laskowych, włoskich, fistaszków. Efektownie na tle ciemnej czekolady prezentują się też płatki migdałów.

Co warto wiedzieć na temat przygotowania kruszonki idealnej?

  • Składniki powinny się ze sobą połączyć w taki sposób, aby później możliwe było ich swobodne kruszenie i rozkładanie na cieście. Jeżeli przygotowana posypka jest zbyt zwarta lub, przeciwnie – rozpada się w dłoniach, zmodyfikuj ją dodając konkretne składniki (mąkę lub musli),
  • Składniki na posypkę powinny być ciepłe. Do przygotowania klasycznej kruszonki wystarczy Ci masło w temperaturze pokojowej oraz mąka i cukier (wymieszane ze sobą),
  • Posypkę przełóż na ciasto dopiero przed podaniem (jeżeli jest taka możliwość). Wtedy zachowa swoją idealną chrupkość i kruchość.

Modyfikacja tego przepisu może objąć również krem. Wystarczy, że skorzystasz z naszej sprawdzonej receptury, lecz gotową masę wykorzystasz nie do nadziewania ciastek, lecz do ich dekoracji. Przy pomocy szprycy cukierniczej wykonasz efektownego ślimaka na czubku deseru i sprawisz, że będzie się prezentował naprawdę wykwintnie.

Komentarze