Powyższy przepis na miodownik tradycyjny zawsze się udaje. To pyszne ciasto miodowe możesz urozmaicić na wiele sposobów, zachowując jego tradycyjny charakter. Szukasz pomysłu jak to zrobić? Czytaj dalej!
Lepiące ciasto? Pyszne ciasto!
Gdy podczas zagniatania rękami uzyskasz już gładkie ciasto, może Ci się ono wydać lepkie. To głównie sprawka miodu, ponieważ gdy zagniatamy ciasto kruche na miodownik, zazwyczaj lepi się ono do dłoni. Nie jest to żaden niedobór składników ani powód do zmartwień. Jeśli jednak jest to dla Ciebie uciążliwe przy pracy, posyp dłonie mąki – będzie Ci łatwiej.
Miodownik tradycyjny z kaszą manną
W przypadku gdy krem budyniowy nie należy do Twoich faworytów, do przełożenia ciasta wykonaj krem z dodatkiem kaszy manny.
Przygotuj:
- 200 g masła
- 600-700 ml mleka
- 150 g kaszy manny
- 100 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
Wykonanie:
- Mleko wlej do garnka, postaw na kuchence i zagotuj. Do wrzącego mleka wsyp całość kaszy manny i mieszaj energicznie, aż całość zgęstnieje. Odstaw mieszankę do wystudzenia;
- Masło ubij dokładnie na puch razem z cukrem. Dodawaj do niego po łyżce ugotowanej kaszy manny. Na koniec energicznie mieszaj, aż składniki ładnie się połączą.
Twój krem z kaszy manny jest gotowy, możesz nim przełożyć swoje ciasto miodowe. By wzbogacić smak kremu, podsyp go szczodrze cukrem waniliowym.
Masa budyniowa to za mało? Dodaj krem kajmakowy
Chcesz, by Twój tradycyjny miodownik miał jeszcze więcej słodyczy? Sposobem na osłodzenie, który doda wyjątkowego posmaku, jest kajmak. Są dwie znane metody jego przygotowania:
Krem kajmakowy prosto z puszki
Pierwsza technika jest dosyć prosta, ale wymaga nieco czasu. Jednak podczas pieczenia blatów miodowych, w międzyczasie możesz wykonać tę wersję masy kajmakowej. Oto co musisz zrobić:
- umieść zamkniętą puszkę z kajmakiem w garnku z wrzącą wodą i trzymaj go tam – na małym ogniu – przez około dwie godziny;
- rozsmaruj podgrzaną (ale już nieco ostudzoną) masę kajmakową na pierwszy placek. Na kajmak umieść masę budyniową. Na to drugi blat i tak dalej, aż do wykorzystania każdego z blatów kruchego ciasta.
Możesz rozsmarować jedną warstwę z masą kajmakowej, ale ciasto będzie smakować równie dobrze z dwoma i trzema warstwami. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Wmieszaj kajmak w masę
Czy chcesz, aby kajmaku w cieście było więcej lub był subtelniej wyczuwalny? Jest na to sposób! Podziel masę budyniową na tyle porcji, ile warstw ciasta zamierzasz zrobić. Do jednej, kilku lub wszystkich porcji kremu dodaj kajmak po opisanej wcześniej obróbce termicznej. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić również niedokładnie, a wtedy uzyskasz więcej warstw smakowych.
Jeśli przygotujesz byt dużą ilość kruchych blatów miodowych i zabraknie Ci budyniu, możesz również ratować się kajmakiem. Zrób wtedy jedną warstwę ciasta tylko z nim. Jeśli masz serek mascarpone, możesz go również wymieszać z masą kajmakową – zyskasz dodatkowy, ekspresowy krem do miodownika.
Kajmak na wierzch ciasta
Ta masa ma wiele zastosowań, gdy w grę wchodzi miodownik tradycyjny (i nie tylko). Gdyby zostało Ci trochę kajmaku, możesz posmarować nim wierzch ciasta. Sięgnij po wybraną mieszankę orzechów, posyp nimi kajmak lub wymieszaj całość i zyskaj pyszną, chrupką polewę!
W podobny sposób wzbogacisz kajmak płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Masa orzechowa na bazie miodu
Orzechy włoskie, miód, miękkie masło i odrobina cukru – dokładnie tych składników potrzebujesz, by uzyskać masę orzechową.
Przygotuj 400 g orzechów, spraż je na patelni i umieść w zamkniętym pudełku. Potrząśnij i wyjmij je bez skórek (tę metodę możesz stosować również do innych orzechów). Połam na mniejsze kawałki, nie musisz siekać. Umieść w rondelku z masłem (ok. 60-80 g), miodem (3 łyżki) i z cukrem (naprawdę niewiele, pamiętaj, obok jest miód). Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do rozpuszczenia i połączenia się składników – nie dłużej, bo możesz je przypalić.
Tak przygotowaną masę ułóż na surowy blat miodowy i razem z nim umieść ją w rozgrzanym piekarniku. Wydłuż czas pieczenia o minutę lub dwie, stosownie do rodzaju pieca i grubości ciasta.
Tak upieczony miodowy placek możesz wykorzystać jako pierwszy blat (na samym spodzie ciasta i przykryć go masą budyniową), albo jako wierzchni blat i mieć piękną dekorację na miodownik!
Za słodko? Przełam ciasto powidłami śliwkowymi
Istnieje także sposób na przełamanie słodyczy klasycznego miodownika. By uzyskać lekko kwaskową nutę smakową w cieście, sprawdzą się tutaj powidła. Możesz oczywiście użyć gotowych ze sklepu, jednak więcej satysfakcji da Ci zapewne przygotowanie ich własnoręcznie.
Przy miodowniku wszystkie blaty pieczemy osobno – na blacie kuchennym będzie się więc sporo działo. Warto zatem przygotować powidła z odpowiednim wyprzedzeniem. Jak zrobić takie powidła?
Przygotuj:
- ok. 2 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: trochę cukru
Wykonanie:
- Śliwki dokładnie umyj i wyjmij z nich pestki;
- Umieść je w dużym garnku z niewielką ilością wody (aby jedynie zakryła dno i owoce się nie przypaliły);
- Smaż śliwki na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Może to trwać nawet dwie godziny, ważne jest, aby powidła wyszły gęste;
- Pod koniec dodaj cynamon i ewentualnie trochę cukru. Jeśli dajesz cukier, wiedz, że rozrzedza on powidła i będzie trzeba je smażyć dłużej (możesz dodać zamiast zwykłego cukru pół szklanki cukru pudru).
Tak przygotowanymi powidłami śliwkowymi przełóż swój miodownik – dodatkowa nuta smakowa z pewnością go uświetni. Jeśli zostanie Ci trochę powideł, użyj ich do kanapek, zachowaj do piernika na święta Bożego Narodzenia lub zawekuj w słoikach na moment, w którym uznasz, że masz na nie ochotę.
Szukasz prostoty? Polej miodownik polewą czekoladową
Zimne masło i czekolada (najlepiej Czekolada Karmelowa E.Wedel) połączone w kąpieli wodnej to idealna i prosta dekoracja do Twojego ciasta. Wymieszaj masło (50 g) z czekoladą połamaną na kawałki (80-100 g) w małym rondelku lub w misce, w kąpieli wodnej. Gdy składniki ładnie się połączą i lekko wystygną, możesz polać polewą czekoladową swój tradycyjny miodownik.
Komentarze