Jak przygotować czekoladowe fondue?
84
15 min
3 porcje
Łatwe
Inne

Jak przygotować czekoladowe fondue?

Płynne, aksamitne i oczarowujące smakiem – takie właśnie powinno być czekoladowe fondue. Dobierz ulubioną czekoladę, smakowite dodatki i oczaruj gości przepysznym deserem. Czekoladowe fondue sprawi, że nikt nie będzie chciał wstać od stołu... Co dodasz do swojej wersji fondue? Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, jak je przygotować!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 3

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Klasyczne fondue czekoladowe to idealny pomysł na smaczny deser, który każdy może przygotować po swojemu. Ciepła, płynna czekolada stanowi doskonałą bazę pod smakowite słodkie wariacje.

Nieważne, czy przygotujesz fondue czekoladowe dla siebie i bliskich, czy chcesz zaskoczyć gości nowym pomysłem na deser. Sięgnij po ulubioną czekoladę i przygotuj smaczne dodatki. O resztę się nie martw.

Dobrym pomysłem jest podanie czekoladowego fondue w specjalnych naczyniach. Zestaw składa się z wysokiego rondelka, miejsca na świeczkę i przestrzeni na miseczki z dodatkami – szczegóły poniżej.

Sprawdź, jak przygotować czekoladowe fondue, które zawsze się udaje. Porównaj sprawdzone pomysły na dodatki i porady, dzięki którym nikt nie będzie w stanie oderwać się od Twojego fondue. Smacznego!

Fondue czekoladowe – o czym warto pamiętać?

·      Naczynie do fondue

Do przygotowywania fondue najlepiej sprawdza się specjalny kociołek, pod którym umieszcza się zapaloną świeczkę. Dzięki niej czekolada długo zachowuje płynność. Jeśli nie masz ceramicznego kociołka, możesz zawsze rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

·      Ciekawe dodatki do fondue

Gdy wiesz już jak zrobić płynną czekoladę, czas na wybranie do niej odpowiednich dodatków. Cała przyjemność w przygotowywaniu czekoladowego fondue tkwi w dodatkach, które zależą wyłącznie od Twoich upodobań. Bawić się możesz już samym smakiem czekolady, dodając do niej aromat waniliowy, skórkę pomarańczową – świeżo startą, jak i kandyowaną czy nawet brandy. W gęstej i gładkiej czekoladzie maczaj nadziane na widelczyk owoce – najlepiej sprawdzą się tu banany, truskawki, brzoskwinie, morele, winogrona, jeżyny i śliwki.

Pamiętaj, że dodatki do fondue, to po pysznej czekoladzie, druga połowa sukcesu. Sięgnij po lubiane łakocie, które będzie można maczać w płynnej czekoladzie.

3 rzeczy, na które zwróć uwagę robiąc domowe fondue czekoladowe

·      Zastyganie czekolady

Kąpiel wodna czekolady ma jeden minus – czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej bardzo szybko zastyga. Jeśli chcesz w większym gronie delektować się jej smakiem, niezbędne będzie podgrzewanie czekolady. Dlatego polecamy wyposażyć się w specjalny zestaw z miejscem na świeczkę. Dzięki utrzymywaniu stałej temperatury czekolada pozostanie płynna przez dłuższy czas.

·      Czekoladowe grudki

Nie ma nic gorszego niż czekoladowe grudki w fondue. By ich uniknąć, zwróć szczególną uwagę podczas rozpuszczania czekolady – czekoladę przed rozpuszczeniem połam na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Dzięki temu szybko i dokładnie się rozpuści oraz nie będzie się przypalać.

·      Zwarzenie czekolady

Jeśli do rozpuszczenia czekolady dodasz masła zamiast śmietanki, może dojść do jej zwarzenia. Poznasz to po pływającej na górze warstwie tłuszczu i znajdującej się pod nią grudkowatej zawiesinie. Na szczęście zwarzoną czekoladę uratujesz dodając do niej 2 łyżki gorącej wody lub mleka. Dla bezpieczeństwa, do kąpieli wodnej czekolady używaj śmietanki.

Fondue czekoladowe - czas na Twój ruch

Wiesz już, jak przygotować czekoladowe fondue w domu. Sięgnij po ulubioną czekoladę i dodatki. Zaproś swoich bliskich na pyszny deser i rozważ, czy nie przyszykować od razu podwójnej porcji. Smacznego!

Komentarze