Liczba porcji4
Łączny czas:12 godz. 15 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:720 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić czekoladową bitą śmietanę?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 400 mililitrów śmietany kremówki
  • 150 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub 150 gramów czekolady mlecznej E.Wedel
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Podstawowy składnik większości kremów, którego wykonanie wymaga tylko jednego składnika i odrobiny wysiłku – bita śmietana, bo o niej mowa, jest praktycznie obecna w każdej cukierni czy lodziarni. Dodanie jej do deseru całkowicie zmienia jego smak. Dla niektórych jest wręcz składnikiem niezbędnym w deserze, a jeszcze inni spożywają ją solo lub wyłącznie z owocami. Czy można udoskonalić bitą śmietanę i stworzyć jej czekoladowy odpowiednik? Oczywiście, że tak! Każdy z nas zna dobrze smak bitej śmietany. Nie oznacza to jednak, że trzeba decydować się na pospolitą i standardową wersję tego przysmaku. Podpowiadamy jak stworzyć czekoladową wersję kultowej bitej śmietany!

  • 2

    Z jednodniowym wyprzedzeniem rozpuść w rondelku śmietanę wraz z czekoladą. Zwróć szczególną uwagę na to, w jaki sposób wyglądają połączone ze sobą składniki. Po połączeniu powinny tworzyć spójną, jednolitą w konsystencji, gęstą ciecz. Jeżeli jakieś drobinki czekolady „buntują się” i nie chcą się połączyć ze śmietaną, możesz użyć blendera.

  • 3

    Połączone w jednolitą konsystencję składniki pozostaw do ostygnięcia. Kiedy osiągną temperaturę pokojową – schowaj je na noc do lodówki. Przed samym momentem ubijania możesz je schować nawet na chwilę do zamrażalki (na około 10 minut).

  • 4

    Weź ubijaczkę lub mikser i rozpocznij ubijanie. W przypadku miksera należy powoli zwiększać jego obroty. Przez dodanie czekolady może to potrwać nieco dłużej niż zwykle, dlatego nie warto się zniechęcać. Czekoladowa bita śmietana będzie także nieco cięższa niż ta klasyczna.

  • 5

    Gęstego kremu ze śmietany i czekolady możesz śmiało używać do dekorowania wypieków. Jest to też na tyle uniwersalny krem, że tylko od Ciebie zależy jakie inne składniki zostaną umieszczone na torcie. Maliny, truskawki, Ptasie Mleczko® czy orzechy i migdały – wybór zależy tylko od Ciebie.

  • 6

    Jeżeli wykonasz krem do tortu z bitej śmietany pamiętaj o dokładnym schłodzeniu ciasta przed postawieniem go na stole. Inaczej czekoladowa bita śmietana zacznie się rozlewać.

Oceń przepis:

Podstawowy składnik większości kremów, którego wykonanie wymaga tylko jednego składnika i odrobiny wysiłku – bita śmietana, bo o niej mowa, jest praktycznie obecna w każdej cukierni czy lodziarni. Dodanie jej do deseru całkowicie zmienia jego smak. Dla niektórych jest wręcz składnikiem niezbędnym w deserze, a jeszcze inni spożywają ją solo lub wyłącznie z owocami. Czy można udoskonalić bitą śmietanę i stworzyć jej czekoladowy odpowiednik? Oczywiście, że tak!

Każdy z nas zna dobrze smak bitej śmietany. Nie oznacza to jednak, że trzeba decydować się na pospolitą i standardową wersję tego przysmaku. Podpowiadamy jak stworzyć czekoladową wersję kultowej bitej śmietany!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: