Ciasta bez jajek

Prawdopodobnie większość naszych babć, a tym bardziej prababć, gdyby usłyszały hasło "ciasto bez jajek", stwierdziłyby, że nic z tego nie będzie. Kruche ciastka czy biszkopty, serniki i drożdżówki – one wszystkie opierają się między innymi na jajkach. I jak tu zrobić ciasta bez jajek? Na to są oczywiście sposoby. Bo jajka, choć mogłoby się wydawać inaczej, nie są konieczne, by deser wyszedł naprawdę idealny i przepyszny. Babciom także by zasmakował.

Ciasta bez jajek

6 przepisów w kolekcji

Ciasto

Po co nam jajka w cieście?

Aby zrozumieć to, w jaki sposób możemy zastąpić jajka w cieście, należy najpierw dowiedzieć się, jak działają i dlaczego od wieków używamy ich w cukiernictwie. Pieczenie można przyrównać do eksperymentu z chemii – jeśli jakiś element nie będzie się zgadzać, coś z pewnością nie wyjdzie. I może ciasto nie wybuchnie, jednak nie będzie zbyt smaczne. Zrozumienie zasad, jakimi rządzi się ten "eksperyment", jest kluczem, by pojąć trudną sztukę cukiernictwa. Doskonale wiadomo, że w większości wypieków bazę stanowi mąka, która nadaje strukturę całej masie. Tłuszcz z kolei wpływa na kruchość i puszystość samego ciasta. Poza tym jest nośnikiem smaku. A co z jajkami?

Jajka mają kilka zadań. Działają przede wszystkim jako środek spulchniający, dzięki któremu ciasto zwiększa swoją objętość. Żółtka są również emulgatorem, który wpływa na gładką teksturę ciasta. Oprócz tego posiadają tłuszcz, które dodają masie lekkości. Z kolei białka nadają wypiekom odpowiednią strukturę. Gdy uprzednio odpowiednio je ubijesz, ciasto będzie lekkie i delikatne. Jak zatem widzisz, zastąpienie jajek innym składnikiem wydaje się dość trudnym zadaniem. Oczywiście ze wszystkim można sobie poradzić.

Ciasto pyszne może być też bez jajek

Szybkie ciasto, że palce lizać, możesz zrobić również bez jajek. Istnieje na to sporo sposobów. Jednym z nich jest po prostu...odpuszczenie sobie tego składnika. Idealnym przykładem ciasta, które doskonale smakuje bez dodatku jajek, jest drożdżówka. Tu bowiem kluczowe składniki to odpowiednia ilość mąki pszennej, drożdże, cukier, masło i mleko. Upieczone ciasto, nawet bez dodatku jajek, będzie pulchne, mięciutkie i bardzo delikatne. Nie brakuje w nim bowiem glutenu i tłuszczu, które odpowiadają za puszystość ciasta. To niedrogie ciasto, które jest niezwykle pyszne i proste do zrobienia. Wystarczy oprószyć cukrem pudrem czy też przygotować kruszonkę, by było jeszcze smaczniejsze. Drożdżówki mogą być idealnym letnim ciastem, nawet jeśli nie zawierają jajek.

Czym możesz zastąpić jajka? Proste ciasto z bananem

Banan jest jednym z tych składników, który doskonale "imituje" jajka. Wykorzystywany jest przede wszystkim w prostych ciastach czy babeczkach. Jak to działa? Pół banana, najlepiej dojrzałego, to odpowiednik jednego niewielkiego jajka. Jeśli zatem musisz dodać do muffinek dwa jajka, wystarczy jeden banan, który jest już miękki i słodziutki. Rozgnieć go widelcem bądź zblenduj na gładką masę. Banany należy dodawać do ciasta w tym samym momencie, w którym dodawałoby się do niego jajka. Suche składniki świetnie wiążą się z taką bananową "papką", dzięki temu, że banan jest klejący i wilgotny. Jeśli do ciasta wykorzystasz również olej roślinny lub masło, sukces cukierniczy masz już zapewniony. Pamiętaj jednak, że dojrzałe banany charakteryzują się dużą zawartością fruktozy. To oznacza, że są naprawdę słodkie. Jeśli nie chcesz przesadzić z zawartością cukru, weź to pod uwagę podczas dodawania tego składnika. To istotne zwłaszcza wtedy, gdy ciasto bez jajek zawiera więcej niż jednego banana. Tak przygotowany deser należy piec do suchego patyczka.

Ciasto bez jajek upieczesz z jogurtem naturalnym

Jogurt naturalny jest jednym z najczęstszych zamienników jajek. Wykorzystuje się go nie tylko do przygotowania prostych ciast, ale także do ciasta kruchego, które jest trochę bardziej skomplikowane. Dlaczego jogurt tak dobrze sprawdza się jako jajeczny substytut? Przede wszystkim z powodu zawartości tłuszczu, a także konsystencji, która jest lekka, kremowa i naprawdę wilgotna. Podobieństwo do jajek jest zatem znaczne. Również w masie jogurt naturalny zachowuje się podobnie. Sprawia, że ciasto staje się miękkie, zwarte i naprawdę wilgotne. Ciasto z dodatkiem jogurtu wyjdzie doskonale, jednak nie zastępuj nim jajek w przypadku robienia kremów. Wtedy na niewiele się zda. Świetnie sprawdzi się jednak przy babeczkach, które nie należą do zbyt wymagających wypieków – 60 gramów jogurtu to jedno niewielkie jajko. Pamiętaj jednak, by korzystać z jogurtu o dość gęstej konsystencji. Jogurt lejący się może bowiem mieć problemy ze związaniem ciasta.

Ciasto bez jajek? Siemię lniane przybywa z pomocą!

Kiedyś uważano, że ciasto bez jajek jest skazane na porażkę. Jednak dzisiaj doskonale wiemy, że jest zupełnie inaczej. Istnieje tak wiele zamienników tylko ze świata roślin, że jeśli akurat nie masz jajek w swoim domu, prawdopodobnie znajdziesz coś w lodówce lub na półce, czym spokojnie możesz je zastąpić. Tak jest właśnie z siemieniem lnianym, które jest bardzo niepozornym zamiennikiem jajek. Dlaczego? Te niewielkie nasionka to bogactwo kwasów wielonienasyconych, a także całe mnóstwo błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego. Oprócz tego możesz też z łatwością zastąpić nimi jajka w różnego rodzaju ciastach. Wystarczy jedna łyżka zmielonego siemienia i trzy łyżki wody, by uzyskać jedno "jajko". Siemię natychmiast staje się klejące, lekko wodniste, w konsystencji bardzo przypomina prawdziwe jajko. Doskonale wiąże ciasto i sprawia, że jest ono wilgotne i mięciutkie. Siemię lniane może pomóc Ci w przygotowaniu wielu ciast, w tym również biszkoptów. Jeśli zatem chcesz zrobić tort czekoladowy z wiśniami, ale w Twoim domu akurat zabrakło jajek, sięgnij po siemię. Tort wyjdzie przepyszny, a goście nawet nie zauważą, że jeden kluczowy składnik został całkowicie pominięty. To właśnie magia siemienia. Dzięki niemu można zrobić pyszne ciasta bez jajek, które w smaku nie różnią się ani trochę od tradycyjnych wypieków z tym składnikiem.

Nasiona chia pozwolą Ci upiec idealne ciasto bez jajek

Szałwia hiszpańska, podobnie jak siemię, zawiera wiele kwasów wielonienasyconych oraz błonnika. Podobieństwa jednak na tym się nie kończą. Chia działa bardzo podobnie do siemienia także wtedy, gdy nasiona połączymy z wodą lub innym płynem. Nierzadko tę właściwość nasion wykorzystuje się do przygotowania pysznego puddingu. Nasionka pod wpływem wody szybko pęcznieją i wytwarzają swojego rodzaju żel, który wiąże składniki na ciasto. Możesz zatem za pomocą szałwii hiszpańskiej zrobić idealny deser bez użycia jajek. W jaki sposób? Do trzech łyżek wody wlanych do szklanki wsyp jedną łyżkę nasion chia. Wymieszaj je i poczekaj kilka minut. W tym czasie zauważysz, że nasionka wchłaniają wodę, a substancja w szklance bardziej przypomina gęstą zawiesinę. To właśnie Twój zastępnik jajka.

Ciasto z masłem orzechowym zamiast z jajkiem?

Masło orzechowe dodajemy do ciast zwykle z powodów związanych ze smakiem. Przecież wszyscy wiedzą, że połączenie czekolady i masła orzechowego to jedna z najlepszych rzeczy, jakie istnieją na ziemi. Masło z orzechów może jednak być czymś więcej niż tylko pysznym dodatkiem do ciasta. Jest bowiem idealnym substytutem jajek. Dlaczego? Między innymi ze względu na swoją wilgotną, lepką konsystencję, ale także z powodu tłuszczu, który wydziela się z orzechów ziemnych podczas produkcji masła orzechowego. Ten tłuszcz sprawia, że ciasto jest bardziej kruche i po prostu smaczniejsze. Poza tym masło z orzechów idealnie skleja składniki suche. Pamiętaj jednak, że ten dodatek, w przeciwieństwie do innych, jest dość inwazyjny. Ma swój konkretny smak, który jest na tyle wyrazisty, że będzie wyczuwalny w cieście. Jeśli wolisz, by zamiennik jajka był mniej wyczuwalny, sięgnij po siemię czy nasiona chia. Masło orzechowe sprawdzi się wtedy, gdy właśnie takiego smaku – orzechowego, lekko słonawego – oczekujesz. Ciasto czekoladowe z tym dodatkiem będzie smakować genialnie. Podobnie jak karmelowe czy waniliowe. Jednak zwykły biszkopt może trochę ucierpieć na takim zamienniku jajek.

Trudna sztuka cukiernictwa polega na umiejętności zrozumienia co z czym połączyć, by smak i konsystencja były oszałamiające. Na szczęście cukiernicy kochają różnorodność i eksperymentowanie. Dzięki temu kuchnia jest jeszcze ciekawsza, a jedzenie jeszcze pyszniejsze.