Przepisy Bożonarodzeniowe

Czas świąt jest niezwykły dla wielu rodzin. To właśnie wtedy spędzamy czas z najbliższymi, robiąc to, co kochamy najbardziej. Gotując i jedząc. Nierzadko wspólnie spędzamy najwięcej czasu w kuchni, podczas przygotowywania pysznych posiłków. Takie piękne, słodkie tradycje jak pieczenie pierniczków pozwalają wspólnie celebrować wyjątkowy czas świąt.

Przepisy Bożonarodzeniowe

18 przepisów w kolekcji

Ciastka bożonarodzeniowe

Święta Bożego Narodzenia to czas słodkiej radości

Święta Bożego Narodzenia jak żadne inne nadają się do wspólnego celebrowania słodkich pyszności – pieczenia ich i zajadania. Atmosfera za oknem jest niezwykła, śnieg prószy, chłód daje się we znaki, a jednak my siedzimy w domu, sączymy gorącą czekoladę i podjadamy kolejny kawałek sernika. Ten czas jest wyjątkowy nie tylko dzięki pogodzie panującej za oknem, ale również dzięki kulturowemu celebrowaniu wspólnoty. Święta w wielu krajach są czasem, w którym rodzina nareszcie zbiera się w jednym domu i przygotowuje najlepsze ciasta, ciasteczka, musy i puddingi na świecie.

Świąteczne przysmaki z całego świata

Dowodem na to, że święta i desery to najlepszy duet, jest z pewnością tradycja pieczenia słodkości, która w każdym kraju wygląda trochę inaczej. Nie zmienia to jednak faktu, że pieczeniem czy też przygotowywaniem słodkości zajmują się wszyscy, którzy chcą poczuć świątecznego ducha. W Irlandii jednym z najbardziej popularnych deserów jest trifle, czyli przekładaniec. Warstwami układa się w nim biszkopty (nierzadko nasączone alkoholem), owoce, pyszny krem i galaretkę. Całość pięknie podawana jest w wysokim naczyniu, często oblewana gęstą czekoladą, by deser miał naprawdę wszystko, co niezbędne, by dobrze smakować. Kolejnym symbolem świąt na Wyspach Brytyjskich jest plum pudding. To rodzaj puddingu chlebowego, który w naszym kraju raczej się nie przyjął. U nas znacznie chętniej zajada się czekoladowy budyń lub czekoladowe musy na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Deserem świątecznym, który z całą pewnością mógłby zagościć i na naszych stołach, jest francuski Bûche de Noël – ciasto, które wygląda jak pień drzewa. Rzeczywiście jest jednak biszkoptowym przysmakiem z nadzieniem czekoladowym o niezwykle kremowej konsystencji. To ciasto, które w okresie świąt można znaleźć w każdej francuskiej cukierni. Podobnie jak u nas makowce czy serniki. Zresztą makowce popularne są nie tylko w Polsce, ale także na Węgrzech, gdzie nazywają się Beigli. Jak zatem widzisz, słodkości świąteczne to niezastąpiony element Bożego Narodzenia nie tylko w naszym kraju. Celebrowanie w taki sposób tych ważnych chwil jest wspólne dla nas wszystkich. A to sprawia, że święta są jeszcze piękniejsze.

 

Lista zakupów, która pomoże Ci przygotować się do czekoladowych świąt

Masło do ciasta na wigilię

Czy znasz powiedzenie, że w kuchni najważniejsze są tylko trzy składniki: masło, masło i więcej masła? Wiele w tym prawdy. Masło dla wielu osób jest półproduktem niezastąpionym, a im go więcej, tym dania są smaczniejsze. Oczywiście to dotyczy także, a może nawet przede wszystkim ciast. Dzięki masłu brownie jest miękkie i wilgotne. Masło sprawia, że drożdżówka ma dużo więcej smaku, bo przecież to tłuszcz jest jego nośnikiem. Masło to niezastąpiony składnik tradycyjnego makowca i sernika. Jeśli planujesz dużo pieczenia w te święta, lepiej przygotuj duży zapas tego składnika.

Mleko

Tego składnika chyba nie trzeba przedstawiać. Warto o nim pamiętać, bo mając listę zakupów na świąteczny obiad możemy zapomnieć o tak oczywistym półprodukcie jak mleko.

Pamiętaj o śmietanie

Obok mleka to kolejny niezbędny składnik wielu deserów. Jeśli przygotowujesz ciasto i chcesz przełożyć je delikatnym kremem, najlepiej zrobić je właśnie na słodkiej śmietanie kremówce. Podobnie jest z musem czekoladowym, który świetnie ubija się właśnie dzięki temu prostemu dodatkowi. Śmietanka z mascarpone i odrobiną wanilii może też być ozdobą pięknej tarty czy też innego deseru, który przygotowujesz w te święta. Z całą pewnością warto mieć ją w lodówce.

Chrupiące i słodkie bakalie

Połączenie ciasta, deserów i bakalii to nieodzowny składnik dobrej Wigilii. Przygotuj torebki orzechów i w zależności od Twoich zainteresowań kulinarnych sięgnij po orzechy laskowe, włoskie i ziemne.

Dobrą praktyką jest kupowanie obranych orzechów bez dodatków. To ułatwia gotowanie i pieczenie, gdyż znacznie skraca czas przygotowania wielu deserów. Siedzenie z dziadkiem do orzechów i łupanie skorupek to mało świąteczne zajęcie, gdy można w tym czasie piec pierniczki czy makowce. Na liście zakupów powinny też znaleźć się suszone owoce, figi, morele, daktyle, żurawina i inne dodatki, które wejdą w skład Twoich słodkich dań.

Sprawdź, które z bakalii znajdą się w poniższych przepisach, a które z nich możesz wykorzystać jako smaczne dodatki do deserów.

Czekolada. Bez niej święta są znacznie mniej słodkie

My oczywiście nie wyobrażamy sobie świąt bez czekolady. I to w wielu różnych formach. Można zrobić z niej szybką polewę, by sernik był jeszcze smaczniejszy. Jest dodatkiem do ciasteczek kruchych czy też niewielkich ciastek owsianych. Może stanowić istotny składnik babeczek pieczonych po to, by później świątecznie je udekorować. Kawałki czekolady wrzuca się do ciasta marchewkowego i wykorzystuje do zrobienia “pijanej śliwki”. Czekolada to nieodłączny świąteczny towarzysz, którego w Twoich deserach nie może zabraknąć.

Kakao nie tylko do oprószenia

Najlepsze będzie Kakao ciemne z Ghany. Przygotuj zapas tego składnika, bo dobre kakao to nie tylko dekoracja Twoich wypieków, ale przede wszystkim dodatek tworzący czekoladowy smak świąt Bożego Narodzenia.

Mąka. Bez niej ani rusz

Aby przygotować niejedno ciasto, będziesz potrzebować mąki. Wiele potraw obejdzie się bez tego składnika, ale wybrane przepisy wymagają jej użycia. Przykładowo, aby przygotować pierniczki z bakaliami, będziesz potrzebować mąki typy 400 lub 450.

Powidła śliwkowe, wiśniowe i... na jakie tylko masz ochotę

Lepiej od razu kup kilka słoiczków ulubionych powideł. Twoi bliscy docenią lekkie śniadanie lub lunch, gdy nasycą się już pierogami z kapustą i innym nadzieniem.

Powidła to świetny pomysł na szybkie małe deserki bez pieczenia. Przekładaj kolejne warstwy smakołyków porcjami z ulubionymi konfiturami.

Domowe wypieki siłą świąt Bożego Narodzenia

Czujesz ten znajomy zapach piernika? A może preferujesz raczej makowiec z całą masą bakalii? Cokolwiek pieczesz na te święta, prawdopodobnie pomysłów na desery w Twoim domu nigdy za wiele. Domowe wypieki to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można przygotować w święta Bożego Narodzenia. Nie tylko ze względu na fakt, że pozwalają wszystkim gościom skupić się na chwili słodyczy, ale także dlatego, że budują więź pomiędzy członkami rodziny. Nic tak nie łączy rodziców i dzieci, jak wspólne pieczenie świątecznych ciasteczek. Koniecznie zrób coś dobrego dla siebie i ukochanych, i zagoń wszystkich do pracy w świąteczny poranek. W kuchni jest czas na pieczenie, śmiech i rozmowy. Wszystko to, co jest najważniejsze w jedzeniu słodkości – bliskość. Zrób razem z bliskimi piernik czekoladowy z bakaliami lub tartaletki z czekoladowym kremem. Przygotuj też blok czekoladowy, taki jak kiedyś – może dzięki temu niektórzy z  Twoich bliskich poznają smak Twojego dzieciństwa, a inni przypomną sobie to, co wtedy smakowało im najbardziej. Niech te święta będą przepełnione właśnie takimi smakami.

A na sam koniec, gdy usiądziecie już wygodnie przy stole bądź przed telewizorem, chwyćcie kubki z gorącą czekoladą i celebrujcie ciszę i spokój, które potrafią przynieść tylko święta.