Halloween, czyli święto z bardzo długą tradycją
Chociaż Halloween do niedawna kojarzyło nam się przede wszystkim z tym, co widywaliśmy w amerykańskich filmach, to święto ma naprawdę długą tradycję. I nie zawsze polegała ona na zajadaniu słodyczy, choć zarówno przebieranie się, jak i jedzenie, zajmowały w nim ważne miejsce. Chociaż geneza Halloween nie jest do końca znana, według jednej teorii to święto ma swój początek w obchodach końca lata. W tym czasie zarówno Irlandczycy, jak i Walijczycy, oraz mieszkańcy krajów nordyckich, cieszyli się udanymi zbiorami i świętowali powrót bliskich do domu.Świętowanie skupiało się na zapobieżeniu głodu i doskwierania innych trudności, które mogły przynieść zimowe mrozy. Przybierało również formę ochrony przed dniem rozpoczynającym zimę, w trakcie którego przebierano się w dziwne stroje, by przegonić to, co złe. .  Te zwyczaje, w trochę zmienionej formie, przetrwały do dzisiaj.
Halloween dzisiaj – zabawy i przebieranki
Chociaż dzisiejsze Halloween wygląda trochę inaczej, niż to, które obchodzono dawniej, z całą pewnością w przebierankach i zabawie można znaleźć ślady dawnych wierzeń. Dziś jednak święto to ma w sobie więcej radości i swobody. Nikt już nie boi się zbliżającej zimy, a rozmowy o duchach służą głównie temu, by straszyć najmłodszych. W tej atmosferze dzieci i dorośli przebierają się w postaci z bajek, popkultury czy starych wierzeń, chodzą po domach i proszą o cukierki, a na koniec zwykle świętują w gronie najbliższych podczas halloweenowej imprezy. To święto jest najzwyczajniej w świecie doskonałym powodem, by wspólnie bawić się i zapomnieć na chwilę o rzeczywistości. Dlatego, jeśli w tym roku planujesz obchodzić Halloween, koniecznie dowiedz się, jak zrobić to z pompą!
Jak urządzić idealną imprezę Halloween?
Imprezy organizowane na Halloween powinny łączyć w sobie to, co straszne, z tym, co strrrrasznie pyszne! Dlatego przepisy na Halloween powinny zająć istotne miejsce na Twojej liście "do zrobienia". Spokojnie, pomożemy Ci z tym.
Przepisy na Halloween – zadbaj o to, by przestraszyć swoich gości
Przepisy na Halloween muszą być równie dopracowane, co idealne kostiumy i dekoracje, które sprawią, że Twój dom będzie naprawdę przerażający. Postaraj się, by przygotowane pyszności, takie jak halloweenowe ciasteczka czy inne straszne przekąski, były utrzymane w klimacie święta strachów. Jak to zrobić? To nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Halloween kocha wszystko to, co koszmarne i przerażające. Dlatego postaw na przekąski na Halloween w kształcie organów, węży czy pająków. Im bardziej wiarygodne będą, tym lepiej. Świetnym sposobem jest skorzystanie również z ciekłego azotu, dzięki któremu wszystkie napoje będą roztaczać wokół siebie mgiełkę. Dokładnie tak, jakby zostały uwarzone przez wiedźmę. A skoro o wiedźmie mowa – koniecznie skorzystaj z okazji i przygotuj garnuszek, z którego każdy z gości będzie mógł wlać do kieliszka czy kubka coś pysznego. A jeśli akurat trafi na oko czy kawałek nietoperzego skrzydła...no cóż, takie sytuacje się zdarzają. Jednym ze sposobów na to, by stworzyć idealne, oślizgłe i bardzo realistyczne gałki oczne, jest obranie winogron i ozdobienie ich tak, by przypominały oczy. Wystarczy włożyć je do miski, by goście mogli się nimi częstować lub też nadziać je na wykałaczki i położyć na paterze.
Słodkości na Halloween z dynią w roli głównej
Ciasta i ciasteczka, muffinki czy też drobne przekąski na cieście francuskim. Na cokolwiek się zdecydujesz, koniecznie stwórz menu w oparciu o jeden z tych składników, którego na Halloween zabraknąć nie może. Dania z dynią w roli głównej powinny pojawić się na stole obowiązkowo – tak samo, jak czaszki czy oderwane kończyny. Dynia jest od dawna kojarzona z Halloween nie bez powodu. To warzywo nieodłącznie kojarzące się z jesienią, nadające się do tego, by zrobić je zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Z dynią przygotujesz pyszne pumpkin latte, ciasto dyniowe, ciasteczka z pestkami dyni. Samo Halloween byłoby zupełnie inne, gdyby nie dynia. Z całą pewnością gorsze. Jeśli zatem układasz menu na Hallowen, wypieki i inne dania powinny choćby po części korespondować z dynią.
Halloween bez czekolady to nie Halloween!
Kiedy dzieci przychodzą pod Twoje drzwi i mówią "cukierek albo psikus" oczywistym jest, że cukierek ma być czekoladowy. W domyśle przecież każdemu z nas o to chodzi. Czekoladowe cukierki to sens istnienia halloweenowego chodzenia po mieszkaniach w strasznych kostiumach. Batoniki też się sprawdzą – są jak duże cukierki. Dlatego pamiętaj – bez czekolady nie ma Halloween. Koniecznie przygotuj więc duży kociołek z całą masą słodkości. Możesz wrzucić tam znane i uwielbiane przez dzieci przysmaki, takie jak Bajeczne, Pierroty, Peanutki, Kokoski, ale też pyszne sezamki czy nawet Ptasie Mleczko®. Jeśli jednak chcesz, by dzieci Cię lepiej zapamiętały, przygotuj dla nichdomowe batoniki w  halloweenowej, strasznej odsłonie! Zrobisz je z płatków owsianych, orzechów i nasion, i koniecznie kawałków czekolady. Przygotowanie takich batoników nie zajmie Ci wiele czasu. Zadbaj jednak o to, by odpowiednio je udekorować, a także zapakować. Jak? Najlepiej w kawałek folii spożywczej i papier w kształcie Drakuli czy przerażającego ducha. Takich słodkości maluchy z pewnością nie zapomną.
Ciasta na Halloween – przysmak także dla dorosłych
Jeśli urządzasz halloweenową imprezę, musisz pamiętać, że dorośli także kochają ciasta i ciasteczka. Nie powinno ich więc zabraknąć na Twoim stole. Możesz postawić na prostotę albo zaszaleć Zarówno klasyczne ciasto czekoladowe, jak i ciastko-lawa,sprawdzą się właściwie w każdej sytuacji. Z pewnością każdemu będzie smakować. Jednak aby sprawić, by było bardziej strasznie, warto postawić na dodatki, takie jak ozdoby z żelek w kształcie oczu, węży czy pająków, Tylko wyobraź sobie reakcję Twoich przyjaciół na misę wypełnioną płynną czekoladą do fondue, w której pływają bielutkie żelkówe kości czy upiorne gałki. . Podczas przygotowań „przerażającej” otoczki oprócz sztucznej pajęczyny i girland z nietoperzy na pewno nie ominiesz wydrążania dyni. Co zrobić z pulpą ze świątecznych lampionów? Sposobów jest wiele, ale czy nie najlepiej wykorzystać ją na ciasto z dyni? Jest mniej pracochłonne niż Ci się wydaje, a z dodatkiem czekolady zamieni się w kolejny „cukierek”. Psikus w tym przypadku Ci nie zagraża – purée z dyni to gwarant wilgotnego ciasta, które perfekcyjnie komponuje się z czekoladą łagodzącą dyniowy smak. Z użyciem blendera zajmie to dosłownie kilka chwil. Może to być zarówno ciasto z podłużnej foremki, jak i sernik na spodzie brownie z polewą z białej czekolady. Unoszący się zapach pieczonych rarytasów upoi domowników i wprowadzi w pozytywny nastrój tych, których spowiła aura listopadowej zadumy. Być może przywoła pod twoje drzwi kolejną gromadkę dzieci oczekującą zapłaty! Wtedy koniecznie przydadzą się dodatkowe ciasteczka – może mocno czekoladowe z lukrem w kształcie duszków. Skoro już o tym – nie zapominaj o zbliżającej sile kuchennych atrakcji. Malowanie lukrem lub pisakami do dekoracji to zawsze niezawodny pomysł i dla małych, i dla dużych. To jeszcze jeden pretekst do pożartowania zanim zaczniecie raczyć się przygotowanymi słodkościami przy najstraszniejszych horrorach. Aż strach jak szybko mogą zniknąć w czeluści żołądków!
Halloween nie jest może najbardziej tradycyjnym ze świąt w naszym kraju, jednak z całą pewnością warto zwrócić na nie uwagę. To idealna okazja, by spędzić czas z rodziną i najbliższymi tak, jak lubimy to najbardziej – bawiąc się i jedząc prawdziwe pyszności. Przebieranki i strachy to tylko miły dodatek.