Przepisy z Gorzką Czekoladą

Gorzka czekolada to jeden z najlepszych dodatków cukierniczych, jakie każdy smakosz może sobie wyobrazić. Dzięki niej ciasto czekoladowe staje się deserem wykwintnym, a jednocześnie tak dobrym, że z chęcią zje je każdy – niezależnie od wieku. Gorzka czekolada to składnik, o którym warto pamiętać, nie tylko przy słodkich wypiekach.Równie dobrze jest wiedzieć, jak z nią postępować i wykorzystywać w kuchni, by wydobyć z niej wszystko, co najlepsze.

Przepisy z Gorzką Czekoladą

10 przepisów w kolekcji

Tort czekoladowy

1. Gorzka czekolada – mnóstwo właściwości, jeszcze więcej smaku

Ciastko czekoladowe to nie tylko pyszny dodatek, ale również wspaniała przekąska, dzięki której rozbudzisz się podczas pochmurnego dnia. O tym, jak dobre dla nas jest kakao, wiedzieli już Majowie i Aztecy, którzy pijali je namiętnie. Z biegiem czasu ziarna kakaowca stały się nie tylko podstawą napoju, ale również czekolady, która obecnie jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Czekolada gorzka to pełnia smaku, która dodaje energii wraz z zawartą w każdej kostce dawką magnezu. . Parę kostek może przysłużyć się także do drugich śniadań, na przykład w formie czekoladowego muffina czy małego co nie co w trakcie dnia. Tak, gorzka czekolada może być podstawą nie tylko dla deserów, ale również słodkich wersji posiłków czy przekąsek do pracy lub szkoły. Wszystko zależy od tego, jak do niej podejdziesz. My proponujemy podejście kreatywne!

2. Kiedy sięgnąć po czekoladę gorzką?

To pytanie dość podchwytliwe. Może wydawać Ci się, że desery z gorzkiej czekolady sprawdzą się głównie podczas spotkań ze znajomymi i rodziną, którzy kochają tę specyficzną goryczkę. Z kolei podczas przyjęć dla dzieciaków czy też urodzin lepiej sprawdzi się czekolada mleczna. Nie do końca tak to wygląda. Oczywiście jeśli chcesz osłodzić trochę gorzką czekoladę, możesz zrobić poprzez dodanie do deseru mlecznej czekolady. Nie znaczy to jednak, że cukier, ksylitol, miód czy inne słodkości nie sprawią, że goryczka zostanie odrobinę złagodzona, a deser z gorzkiej czekolady stanie się jednym z ulubionych deserów Twojej pociechy, która ma "słodki ząbek". Czekolada gorzka jest na tyle uniwersalnym składnikiem, że spokojnie możesz zrobić z niej gorącą czekoladę dla fanów wytrawnych smaków, jak i pitną czekoladę z bitą śmietaną dla młodszych  i starszych adeptów, którzy potrzebują trochę słodyczy w życiu. Kiedy więc sięgać po gorzką czekoladę? Zawsze wtedy, gdy robisz czekoladowy deser! Wyjdzie z niej doskonały mus czekoladowy czy też muffinki, biszkopt, fondant, a nawet polewa. Myśląc o gorzkiej czekoladzie, nie musi od razu przychodzić Ci do głowy wytrawny deser w mini porcjach, który pięknie prezentowałby się na przyjęciu. Myśl o wszystkich pysznościach, które z czekoladą są jeszcze lepsze. To właśnie miejsce na goryczkę i mnóstwo kakao. Udowodnimy Ci to przedstawiając przeróżne pomysły na desery, które zrobisz właśnie z gorzką czekoladą.

3. Czekoladowe fondue – prosty deser, a jak cieszy!

Nie zawsze musisz mieć mnóstwo pomysłów na desery. Czasami zdarza się, że ciasto wydaje Ci się zbyt skomplikowane (o torcie nie wspominając), a muffinki czekoladowe były przecież kilka dni temu. Co wtedy zrobić? To najlepszy czas na fondue! Ten prosty przysmak jest idealną przekąską dla dużych i małych, którzy uwielbiają czekoladę, a dodatkowo wręcz przepadają za bawieniem się jedzeniem. To taki zabawny sposób na wprowadzenie czekolady w trochę innej formie, niż tabliczka czy upieczony już czekoladowy przysmak. Do fondue przyda Ci się oczywiście odpowiedni zestaw, który będzie zawierać niewielki garnuszek, kilka widelczyków i miejsce na podgrzewacz, dzięki któremu czekolada będzie zawsze ciepła. To cały trick. Pozostałymi składnikami zajmiesz się dosłownie w kilka chwil. Wystarczy umyć truskawki, pokroić banany w paski lub gruszki w niewielkie cząstki. Możesz postawić też na mango, ananasa, jabłka – wszystko to, co można łatwo nadziać na widelczyk. Później wystarczy już tylko maczać owoce w czekoladzie i cieszyć się tym doskonałym połączeniem wyrazistych smaków. Jeśli goryczka w takich deserach nie do końca Ci odpowiada, czekolada mleczna wymieszana pół na pół z gorzką sprawdzi się lepiej. Dzięki temu wyczuwalne kakao zostanie zrównoważone ze słodyczą. Jeśli nie masz akcesoriów do zrobienia fondue, nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodać do niej śmietanki. Dzięki temu będzie zastygać znacznie wolniej, gdy temperatura spadnie. Jednak warto mieć pod ręką także większą miskę z wrzątkiem, by móc trochę podgrzać czekoladę. W takim wydaniu fondue smakuje najlepiej!

4. Ciasto czekoladowe z lekką goryczką

Mocno czekoladowe ciasto to deser, którego nie da się przebić niczym innym. Jest wyraziste, miękkie, rozpływa się w ustach i smakuje tylko czekoladą – tym, co kochamy najbardziej. Najlepsze brownie także powstają właśnie z gorzkiej czekolady. Wybierz taką, która zawiera 50% bądź 64% kakao, jeśli zależy Ci na intensywnym smaku, który potrafi oczarować każdego. Gdy przygotowujesz mocno czekoladowe ciasto, które ma posiadać więcej niż niewielką nutkę goryczki, koniecznie użyj czekolady mocno gorzkiej 80% kakao. Dzięki niej stworzysz deser idealny dla osób, które naprawdę kochają czekoladę. Dla miłośników czekolady najlepszym ciastem będzie bez dwóch zdań właśnie brownie. Jest proste i mocno czekoladowe, bardzo miękkie, niemal jak zakalec. Brownie zrobisz z podstawowych składników, takich jak mąka, jajka, cukier, masło oraz właśnie czekolada. A tej musi być dużo! Co najmniej dwie tabliczki. Do ciasta możesz dodać również czekoladę mleczną w formie pokruszonych kawałków. Dzięki temu na wierzchu, na chrupiącej skórce, znajdą się niewielkie kawałki czekolady chrupiące delikatnie w ustach. Prawdziwa bajka. Pamiętaj, by w brownie znalazła się roztopiona czekolada, a nie samo kakao. Chociaż kochamy ten dodatek, nie zawsze jest on w stanie zastąpić czekoladę. W tym przypadku konieczne jest jej rozpuszczenie, zmieszanie z masłem i dodanie do reszty składników. Zwróć również uwagę na czas pieczenia – nie może być zbyt długi, by brownie nie stało się zwykłym ciastem czekoladowym. Środek musi być lekko niedopieczony i miękki, dlatego blaszkę z brownie piecze się przeważnie około 30 minut.

5. Musy czekoladowe na małe co nieco

Jeśli masz w domu czekoladę, jednak nie wiesz, jak ją wykorzystać i co można z niej zrobić, koniecznie przygotuj pyszny, delikatny i lekki jak chmurka mus. A właściwie musy, bo z niewielu składników możesz stworzyć deser dla całej rodziny. Przepisy na musy zwykle nie są zbyt skomplikowane. Na liście składników znajdziesz śmietanę kremówkę, jajka, cukier puder (by odrobinę osłodzić ten przysmak) i oczywiście mnóstwo czekolady. Zwykle około dwóch tabliczek. Samo przygotowanie musu także jest bajecznie proste, choć musisz uzbroić się przy nim w cierpliwość. Miłośnicy tych deserów są na to przygotowani, i my także radzimy, by zacząć go szykować zawczasu. Pamiętaj, że uzyskanie właściwej konsystencji deseru wymaga odpowiednio długiego czasu schłodzenia. Jak zrobić ten przysmak? Wystarczy, że połączysz większość składników w garnku i doprowadzisz do rozpuszczenia czekolady (jednak nie do wrzenia). Następnie musisz ubić białka jajek na sztywną pianę i dodać je do masy czekoladowej. To wszystko. Teraz tylko przelej otrzymaną masę do pucharków i włóż do lodówki na kilka godzin. Oczywiście czekolada w musie nie musi być jedynym wyrazistym składnikiem. Możesz połączyć ją również z przyprawami. Z czekoladą najbardziej kojarzy się chili – to udane połączenie święci triumfy w wielu deserach, chociażby w czekoladzie do picia. W musie również będzie smakować doskonale. A jeśli nie chili, to z całą pewnością kardamon, cynamon, wanilia bądź nawet whisky. Lista składników zależy od tego, na co masz ochotę i jakie smaki lubisz ze sobą łączyć. Najważniejsza jest tu jednak czekolada - to ona musi królować w musie. Posłuż się dodatkami tak, aby wydobyć z niej jak najwięcej..

6. Idealny na ciasto czekoladowe – ganache z dwóch składników

Ganache to po prostu krem czekoladowy. Jego pochodzenie, jak możesz się domyślić, jest francuskie. A Francuzi nie przepadają za zbytnim kombinowaniem w świecie wyrobów cukierniczych. Kochają prostotę, bo to ona smakuje najlepiej. Dlatego właśnie ganache powstaje z dwóch składników – czekolady i śmietanki. O czym musisz pamiętać, robiąc ganache z czekolady? Zależy Ci na tym, aby konsystencja była stała, kremowa, bardzo lekka. Dlatego ilość śmietany kremówki powinna być dobrana do kremu, który będziesz przygotowywać. Jeśli robisz mocno czekoladowy ganache, z czekolady o dużej zawartości miazgi kakaowej, musisz uzbroić się w trochę więcej śmietanki, niż w przypadku czekolady mlecznej czy tym bardziej białej. Dlatego najlepiej smakować będzie krem uzyskany z około dwóch tabliczek gorzkiej czekolady i 200 mililitrów śmietanki kremówki. Co musisz zrobić? To proste – podgrzej śmietankę i dodaj do niej rozdrobnioną czekoladę. Uważaj, śmietana nie może się zagotować. Mieszaj do momentu otrzymania jednolitej masy, a następnie zdejmij garnek z płyty i poczekaj, aż zgęstnieje. Jeśli chcesz, by był naprawdę puszysty, możesz także go ubić. Wystarczy schłodzić krem w lodówce, a następnie skorzystać z miksera ubijając masę. Nie rób tego jednak zbyt długo, by ganache się nie zważył. Co możesz zrobić z takim kremem? Cóż, idealnie sprawdzi się on jako dodatek do ciast – możesz przełożyć nim biszkopt nasączony kawą lub alkoholem. Będzie również świetnym dodatkiem do kruchych ciasteczek, których maślany smak doskonale łączy się z mocno gorzką czekoladą. Możesz nim również przełożyć pyszne makaroniki oraz inne ciasteczka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ganache zajadać łyżeczką prosto z pucharka – taki jest chyba najsmaczniejszy. Zwłaszcza jeśli uwielbiasz smak czekolady i nie potrzebujesz wiele, by zaspokoić swoją potrzebę na mocno kakaowy deser.

7. Lody czekoladowe, czyli deser idealny

Idealną propozycją na letnie dni, jesienne wieczory, wiosenne popołudnia czy nawet zimową niepogodę, są oczywiście lody. Tak, ten deser można zajadać niezależnie od pogody czy niepogody. Zawsze smakują tak samo dobrze. Poza tym warto mieć je w zamrażalniku, tak na wszelki wypadek, gdyby dopadła Cię chandra bądź po prostu ogromna chęć na coś pysznego. Wtedy to właśnie lody najlepiej spełniają deserowe potrzeby. No dobrze, ale skoro mówimy o lodach, to najlepiej wybrać takie bez sztucznych dodatków czy innych niepotrzebnych składników. Mówiąc prościej – lody w wersji domowej. Takie smakują najlepiej. I wcale nie są tak trudne do zrobienia, jak może Ci się wydawać. Potrzebujesz tylko trochę czekolady, śmietany kremówki, mleka i kilka jajek oraz odrobinę cukru. Kilka składników, które już po kilku godzinach są w stanie zapewnić Ci taką przyjemność, jak nic innego na świecie. Oczywiście gotowe lody warto jeszcze polać czekoladą – tak na wszelki wypadek, by przypadkiem nie zapewnić sobie niedoborów tego pysznego składnika.

8. Gorąca czekolada na zimowe wieczory

Jeśli akurat nie masz pod ręką lodów ani składników niezbędnych do tego, by je zrobić, a koniecznie potrzebujesz czegoś pysznego i czekoladowego, wybierz gorącą czekoladę – prosty deser, który ukoi nerwy i rozgrzeje ciało. Ogromną zaletą tego napoju jest fakt, że zrobisz go w kilka minut. Nie musisz czekać i patrzyć w piekarnik jak sroka w gnat. Wystarczy, że poczekasz kilka minut, a następnie zaczniesz cieszyć się rozkosznym smakiem czekolady na gorąco. Czego potrzebujesz, by zrobić najprostszą czekoladę na świecie? Wystarczy tylko mleko (lub mleko roślinne), a także gorzka czekolada. Jeśli masz ochotę na niewielki dodatek, możesz sięgnąć również po bitą śmietanę, która uświetni każdy słodki napój. Wystarczy, że rozpuścisz czekoladę w gorącym mleku i będziesz podgrzewać całość tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję napoju. Przelej czekoladę do kubeczków lub filiżanek, dodaj bitą śmietanę, posyp ją startą czekoladą i ciesz się smakiem idealnym na zimowe wieczory lub jesienną słotę.

9. Czekoladowe ciasteczka idealne do pochrupania

Ciasteczka z czekoladą to coś wręcz niebiańskiego. Jeśli planujesz wieczór przed telewizorem, książką czy planszówką, koniecznie zrób ich kilka, by móc sięgać po nie, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego. Potrzebujesz do nich kilku składników, w tym masła, odrobiny mąki i cukru, trochę sody oczyszczonej, a także sporo czekolady. Przecież ciasteczka mają być mocno czekoladowe! Te składniki pomogą Ci stworzyć idealną przekąskę na wieczór spędzony w pojedynkę bądź z rodziną czy bliskimi. Pamiętaj, że oprócz czekolady, którą rozpuścisz i dodasz do ciasta, musisz mieć także tabliczkę czekolady, którą pokroisz za pomocą ostrego noża. Tak przygotowaną posiekaną tabliczkę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Dzięki temu smak ciastek będzie jeszcze bardziej czekoladowy za sprawą niewielkich drobinek, które z łatwością wyczujesz na języku.

10. Fondant – eleganckie, mocno czekoladowe ciasto

Przygotowujesz przyjęcie, a może bardziej eleganckie spotkanie ze znajomymi i rodziną? Coś wyjątkowego, co zasługuje na równie wyjątkowy deser? W takim razie koniecznie musisz przygotować mocno czekoladowy fondant. To bardzo eleganckie ciastko, które pod miękką kopułką kryje rozpływający się środek. A wszystko jest tak czekoladowe, że nie sposób oprzeć się temu deserowi. Wbrew pozorom fondant nie jest także bardzo skomplikowanym deserem. Musisz jednak uważać, by nie trzymać go zbyt długo w piekarniku. Dzięki temu ciasto z wierzchu będzie idealnie upieczone, w środku zaś miękkie i rozpływające się. Doskonałe, by postawić je przed gośćmi, którzy – podobnie, jak ciasto – rozpłyną się, gdy tylko zobaczą ten piękny deser.

Desery z czekoladą to jedne z najlepszych przekąsek na każdy dzień, niezależnie od tego, czy spodziewasz się gości, czy też chcesz po prostu przegryźć coś słodkiego. Przekąski w formie ciasta, lodów, ciasteczek, musów czy kremów, to najlepsze, co możesz przygotować dla siebie i bliskich, gdy czekolada jest dla Was nie tylko czymś smacznym i słodkim, ale też prawdziwą miłością. Tym uczuciem warto dzielić się z najbliższymi, tworząc razem kolejne desery, wymyślając nowe przepisy czy też eksperymentując z tymi już dobrze znanymi. Czekolada zbliża ludzi – to w niej jest najpiękniejsze. I być może właśnie dlatego tak bardzo ją cenimy. Tę gorzką, wyrazistą i niemożliwą do podrobienia najbardziej ze wszystkich.