Do serca przez żołądek
Jedzenie to nie tylko pyszny posiłek. To okazanie troski, miłości i zrozumienia dla potrzeb drugiej osoby, zwłaszcza tej najważniejszej. Poza tym wspólne celebrowanie posiłków to silne spoiwo dla par i rodzin, które właśnie w ten sposób pokazują, jak bardzo lubią spędzać ze sobą czas. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób w Walentynki wybiera właśnie doskonały obiad czy kolację. To idealna forma świętowania – intymna, czuła, zbliżająca do siebie i dająca chwilę wytchnienia od codziennego dnia. Czego można chcieć więcej?
Przepisy na walentynki? Sięgnij po to, co oboje kochacie
Ciasto francuskie, krem, czekolada, bezy, torty, tarty, ciastka – cokolwiek z tych pyszności wybierzesz, dopracuj to do perfekcji. Walentynkowe desery powinny być nie tylko smaczne, ale mieć w sobie to coś. Nutkę miłości (czasami myloną z nutą czekolady) i jeszcze odrobinę magii. Sięgnij po dania, które kojarzą się ze szczęśliwymi chwilami, najlepiej tymi spędzonymi wspólnie. Może zajadaliście ciasteczka migdałowe podczas weekendu w Paryżu. Albo piliście gorącą czekoladę w chatce w górach w trakcie chłodnego wieczoru? Romantyzm miesza się tu z wyśmienitym smakiem, choć to przecież takie proste dania. Pamiętaj, że deser zrobiony z miłością nie musi być w kształcie serca, by pokazać, jak wielkie i kochające jest Twoje.
Walentynki pełne słodyczy
Czy Walentynki muszą być słodkie? Nie muszą, a jednak kto z nas wyobraża sobie tego wyjątkowego święta bez odrobiny rozpusty? Deser w kształcie serca nie jest tu konieczny. Możesz postawić na prostotę, wybierając takie składniki, które przywołają wspomnienia i dopieszczą kubki smakowe. Co kochacie oboje? Co sprawia, że chcecie jeść i jeść? Muffinki z owocami? A może puszyste ciasto czekoladowe? Wybór należy do Ciebie. Najważniejsze, by gotować z sercem, z najlepszych składników. Jeśli nie masz pomysłów, zdradzimy Ci nasz sprawdzony przepis na udane Walentynki.
Zaufaj czekoladzie. Zrób brownie
Czy istnieje bardziej ponętne ciasto od wilgotnego, rozpływającego się w ustach brownie? My nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie takiego deseru. Może tarty z ciasta francuskiego byłyby w stanie konkurować z soczystym wypiekiem. Kto by pomyślał, że tak romantyczny deser będzie pochodzić ze Stanów Zjednoczonych, a nie z Francji czy Włoszech? To niepozorne ciasto pełne jest wszystkiego, co najlepsze – przede wszystkim czekolady. Duża ilość dobrej jakości czekolady sprawia, że brownie nie przypomina w smaku czy konsystencji puszystego ciasta z kakao. Jest intensywne i wilgotne. Kolejnym z podstawowych składników brownie jest masło lub olej roślinny. Do tego jeszcze jajka i cukier. Tylko tyle. Oczywiście brownie z owocami, na przykład malinami, będzie jeszcze pyszniejsze, jednak nie musisz dodawać dodatków. Ten deser broni się sam.
Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy robieniu tego wypieku? Składniki to nie wszystko. Musisz też wiedzieć, jak upiec brownie, by miało konsystencję... zakalca. Ten słodki deser powinien piec się przez około 25-30 minut, w zależności od wielkości blaszki. Najważniejsze jednak, by od razu wyciągnąć go z piekarnika. Jeśli tego nie zrobisz, ciasto stanie się suche, a brownie będzie dobre, choć z pewnością się w nim nie zakochasz. A przecież tu o miłość chodzi!
A, jeszcze jedna rzecz. Nie zapominaj o głównej zasadzie – z bitą śmietaną wszystko smakuje lepiej. To Walentynki, możesz sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa!
Walentynki nie tylko na słodko
Zaczęliśmy od deserów – to oczywiste. Pamiętajmy jednak, że Walentynki to nie tylko słodka rozpusta, ale także dania zachwycające swoim smakiem i przywołujące piękne oraz pyszne wspomnienia. Niczym paella z owocami morza czy risotto z leśnymi grzybami. Tu zasada jest taka sama jak w przypadku deserów. Stwórz posiłek, który wyrazi uczucie, a jednocześnie będzie zakorzeniony w Waszej historii – w tym, co przeżyliście razem. Do przygotowania ulubionych dań używaj najlepszych składników, by kolacja czy obiad przypominały popisowe danie kucharza z czterogwiazdkowej restauracji. Są jednak składniki warte użycia i takie, których w takim dniu trzeba się wystrzegać.
Afrodyzjaki w kuchni
Walentynkowe dania powinny być nie tylko smaczne i lekkie, ale także pełne składników pobudzających Twoją wyobraźnię i ciało. Oczywiście wiesz, że czekolada zalicza się do najpyszniejszego z afrodyzjaków, prawda? Kakao kryje w sobie wiele tajemnic – również klucz do udanego świętowania we dwoje. Mimo że czekolada to z pewnością najsłodszy afrodyzjak, nie jest jedynym, który warto użyć w kuchni podczas przygotowywania świątecznej kolacji. Jak afrodyzjak działają również owoce morza, zwłaszcza ostrygi i małże, przyprawy – pieprz kajeński, kardamon, anyż i chili – oraz warzywa, na przykład szparagi. Wszystko to podaj z czerwonym winem i możesz mieć pewność, że ten wieczór zamieni się w coś magicznego.
Mamy zaś jedną rzecz, której w Walentynki warto jednak unikać. Czosnek! Dania z czosnkiem nie są mile widziane podczas kolacji walentynkowych. Przez wzgląd na swój intensywny zapach ten dodatek lepiej zachować na mniej romantyczny dzień… Chyba że czosnek w niczym Wam nie przeszkadza.
Być może romantyczna kolacja stanie się w Twoim domu tradycją trwającą długie, szczęśliwe lata? A może ciasteczka robione przez Ciebie akurat w Walentynki staną się najlepszym sposobem na okazanie miłości? Pamiętaj, że Walentynki nie są wyjątkowe, dopóki sami nie postanowimy, że takie właśnie mają być. To święto, któremu my nadajemy znaczenie.