Przepisy na Wakacje

 Co najbardziej kojarzy Ci się z latem? Być może jest to ciasto drożdżowe z malinami, lemoniada w dzbanku albo świeże owoce zajadane prosto z krzaka? Cokolwiek to jest, wakacyjne przepisy powinny przywołać najlepsze wspomnienia i zapewnić Ci smaki, za którymi tęsknisz przez cały rok. Chętnie podpowiemy Ci, co warto przygotować jako deser na wieczór spędzony ze znajomymi.

Przepisy na Wakacje

8 przepisów w kolekcji

Ciasto na wakacje

Zanim zaczniesz gotowanie, przygotuj coś do picia

Lato jest cudowną porą roku, podczas której mamy więcej wolnego dla siebie i swoich bliskich. To czas wakacji, urlopów, wspólnego grillowania i pikników. Zanim jednak zaczniesz zajadać w ramach spotkań ze znajomymi i rodziną, koniecznie pomyśl o czymś do picia. Latem najlepiej smakuje nam zwykła woda z cytryną i kostkami lodu, jednak po co mamy się ograniczać, skoro możemy zrobić sobie czekoladową kawę mrożoną? To doskonałe połączenie, które zasmakuje nawet kawoszom-tradycjonalistom. Zrobisz je z espresso, ulubionego mleka lub napoju roślinnego i oczywiście czekolady. Wystarczy, że przygotujesz sos czekoladowy na bazie śmietanki, który wlejesz na dno wysokiej szklanki. Jeśli chcesz, by sos podbił goryczkę kawy, zrób go z czekolady gorzkiej. Jeśli wolisz słodkie napoje – mleczna czekolada sprawdzi się dużo lepiej. Sos czekoladowy będzie również pięknie wyglądać w wysokiej, przezroczystej szklance. Możesz podawać taką kawę mrożoną gościom, ale także robić ją tylko dla siebie, ciesząc się spokojnym letnim porankiem na patio, z książką w ręku.

Jeśli chcesz, żeby kawa mrożona była jeszcze smaczniejsza, dodaj do niej lody. To właściwie bardziej deser, niż napój, jednak my go uwielbiamy. A jeśli na samej górze znajdzie się jeszcze bita śmietana z wiórkami czekoladowymi, chyba nikt jej się nie oprze.

Pyszne danie na letnie śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a mimo to nadal traktujemy je trochę po macoszemu. Niektórzy pozostają przy tradycyjnych kanapkach z serem. Jednak my wychodzimy z założenia, że latem, gdy na straganach znajdziemy całą masę owoców i warzyw sezonowych, śniadania powinny nabrać trochę innego wymiaru. Owsianka z owocami to podstawa. Grysik z kakao i sosem wiśniowym może przebić owsiankę, jednak chyba nie wygra z najpyszniejszym śniadaniem, jakie można sobie wyobrazić – pancakes czekoladowymi z owocami i syropem klonowym. Jak je zrobić? Przygotuj ciasto z dodatkiem maślanki, zamiast mleka – dzięki temu ich konsystencja będzie lżejsza. Poza tym nie zapomnij o dodaniu proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, które sprawią, że placuszki pięknie urosną. Najważniejsze jest jednak kakao. Pamiętaj, że dodatek kakao sprawia, że naleśniki stają się bardziej wyraziste, posiadają lekką goryczkę. Dlatego nie przesadź z ilością. Gdy pancakes będą gotowe, polej je syropem klonowym i poukładaj na nich ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się tu maliny, borówki czy truskawki, a zatem wszystko to, co latem znajdziesz na rynku.

Ciasta w sam raz na lato

Ciasta i ciastka, musy, tarty i inne słodkości – czy można wyobrazić sobie bez nich lato? Nie wydaje nam się. Tym bardziej, że w roli dodatków występują tu najczęściej soczyste i słodkie owoce. Małe kawałki czy duże – deser musi pojawić się po doskonałym letnim obiedzie. Co proponujemy? Tarty! Szybkie do zrobienia, które możesz podawać na ciepło i na zimno. Sprawdzą się świetnie podczas grilla czy spotkania przy kawie. Czego potrzebujesz, by zrobić tartę? Możesz skorzystać z gotowego ciasta kruchego, które kupisz w sklepie bądź też zrobić je samodzielnie. Wystarczy do tego mąka, masło, jajka, a właściwie jedno żółtko i cukier. Ciasto na tartę trzeba jednak wypełnić prawdziwymi pysznościami. Tu masz pełną dowolność. Co powiesz na krem z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki, który udekorujesz truskawkami bądź innymi owocami letnimi? Tak, taki deser wręcz krzyczy "Wakacje!".

Co jeszcze kojarzy nam się z wakacjami? Oczywiście drożdżówka z owocami – dokładnie taka, jaką robiła babcia. Najpyszniejsza będzie wtedy, gdy dołączysz do niej nie tylko sezonowe owoce, takie jak jagody czy śliwki, ale też mnóstwo kruszonki. Dzięki niej drożdżówka będzie bardziej słodka, ale również chrupiąca w niektórych miejscach. A skoro mowa o owocach…wakacje to również czas jagodzianek. W sklepach i cukierniach znajdziesz ich wiele, jednak to nie to samo, co jagodzianki domowe. Zrobisz je z ciasta drożdżowego i szybkiej konfitury przygotowanej z jagód świeżych lub mrożonych. Tego smaku nie da się porównać z niczym innym.

A może by tak…sernik na zimno? Ciasta na zimno to pierwsza myśl, która wpada nam do głowy, gdy lato jest w pełni, a my mamy ochotę na coś słodkiego i pysznego. Sernik na zimno to bardzo łatwy do przyrządzenia deser, który bazuje tylko na kilku składnikach. Jednym z nich są ciasteczka wybrane przez Ciebie, które – pokruszone i wymieszane z masłem – staną się spodem. Druga warstwa to masa serowa z żelatyną. My jednak lubimy dodać do niej coś jeszcze. Odrobinę rozpuszczonej czekolady, dzięki której serek homogenizowany staje się dużo bardziej wyrazisty w smaku. Na samej górze wylądować powinna galaretka z owocami. Najlepiej sezonowymi! Gdy wszystko stężeje, sernik koniecznie podawaj z lodami. Takiemu zestawowi chyba nikt się nie oprze.

Słodkie przysmaki prosto z lodówki

Jeśli szukasz innych słodkich przysmaków, których nie trzeba piec, koniecznie musisz sięgnąć po musy, puddingi i inne desery do słoiczków czy salaterek. Jednym z najbardziej popularnych jest oczywiście pudding chia., Wystarczy do tego szklanka mleka, trzy łyżeczki nasion chia i miejsce w lodówce. Gdy po kilku godzinach pudding będzie gotowy, możesz udekorować go musem z mango lub rozpuszczoną czekoladą ze śmietaną kremówką. W takim deserze można się zakochać. A skoro mowa o czekoladzie, to nie da się przecież zapomnieć o musie czekoladowym, w sam raz do szklanki. Tu niezbędna jest nie tylko czekolada, ale również śmietana kremówka, którą należy ubić. Dzięki temu mus staje się leciutki jak piórko i delikatny. Kilka godzin w lodówce i deser jest już gotowy. A Ty możesz udekorować go bitą śmietaną i odrobiną startej czekolady. Pyszności!

Lato bez lodów to nie lato!

Żar leje się z nieba i nie wydaje się, by coś miało się w tej sprawie zmienić, a Ty marzysz tylko o jednym – o czymś pysznym i tak zimnym, że aż zabolą Cię zęby. Na takie sytuacje warto się przygotować i mieć w zamrażalniku coś wyjątkowego, smacznego i w sam raz na upały. Domowe lody, bo o nich oczywiście mowa, nie są tak trudne do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka składników i całe mnóstwo cierpliwości. Bo niestety to właśnie czekanie jest tutaj najgorsze. Dlatego najlepiej robić je na bieżąco – gdy jedne się kończą, do zamrażalnika wkładaj drugie. Do domowych lodów czekoladowych potrzebujesz oczywiście czekolady, ale także śmietanki kremówki, mleka i cukru oraz żółtek. Najważniejsze jest jednak chłodzenie. Aby mieć pewność, że lody będą kremowe i równomiernie zamrożone, bez drobinek lodu, mieszaj je regularnie co godzinę. Pierwsze mieszanie powinno odbyć się jednak około 15-20 minut po włożeniu pojemnika z lodami do zamrażalnika. 

Szybki obiad, gdy w upał nie chce Ci się gotować

Co na szybki obiad? Najlepiej sprawdzi się tu coś, nad czym nie musisz dużo myśleć – wystarczy zabrać się do roboty. Na przykład pyszny makaron z ricottą i truskawkami. To powrót do letnich posiłków z czasów dzieciństwa, a jednak dzięki serkowi ricotta ma on w sobie coś wyjątkowego, delikatnego i bardzo kremowego. A może by tak naleśniki z odrobiną kakao? Taki słodki posiłek aż prosi się o to, by powtarzać go jak najczęściej przez całe lato. Jeśli chcesz, by naleśniki były jeszcze smaczniejsze, dodaj do nich twaróg z małą niespodzianką – mascarpone! Twaróg będzie dużo bardziej kremowy, naprawdę pyszny i dużo wyrazistszy w smaku. Wszystko dzięki dodatkowi tłuszczu zawartego w serku. Jeszcze odrobina miodu i twarogowi nikt się nie oprze. Do takiej mieszanki koniecznie dodaj polewę czekoladową i powidła śliwkowe bądź dżem z czarnej porzeczki. Palce lizać!

Czas odpalić grilla!

Niektórzy początek lata zaczynają świętować według kalendarza – 21 czerwca. Inni jednak lato rozpoczynają znacznie wcześniej, bo wraz z majówką i sezonem grillowym. Chociaż, tak jak wszyscy, kochamy grillowanie, najbardziej podoba nam się w nim czas spędzony z bliskimi i wspólne zajadanie się pysznościami. I to nie tylko tym, co zostanie zdjęte z grilla.

Bo my, gdy zaczynamy odpalać grilla, myślimy już o deserze. Latem oczywiście najchętniej sięgamy po lody, tym bardziej, jeśli są one domowe. Smakują idealnie z dodatkiem delikatnego sosu czekoladowego. Ale przecież lody to nie wszystko. Możesz przygotować również jedno z najbardziej wakacyjnych wypieków, czyli drożdżówkę z wiśniami lub malinami. Pamiętaj, by przygotować je tego samego dnia, by ciasto było miękkie, puszyste i bez zaschniętych kawałków. Jeśli kochasz eksperymentować z tradycyjnymi deserami, możesz zrobić kruszonkę do drożdżówki z dodatkiem…kakao. Tak, sprawdzi się idealnie, łącząc słodycz i chrupkość kruszonki z intensywnym smakiem i aromatem kakao. A wszystko to na pulchnej drożdżówce. Ach, letnie marzenie!

Lato to czas na przetwory

Kiedy mamy przygotowywać przetwory, jeśli nie wtedy, gdy dostęp do owoców jest najlepszy? Na rynkach, w sklepach i na bazarach znajdziesz całe mnóstwo pysznych, dojrzałych owoców, które – oczywiście – można swobodnie zajadać na świeżo. Jednak dobrze jest także zrobić z nich dżemy, konfitury i marmolady. Wszystko to, co przyda się do słodkich naleśników i ciast, jakie będziesz piec jesienią i zimą. Z domową konfiturą pleśniak smakuje najlepiej. W jaki sposób możesz je trochę podkręcić? Na przykład dodając do przetworów trochę gorzkiej czekolady. Kakao idealnie pasuje do malin, truskawek czy czereśni, ale chyba najlepiej smakuje w połączeniu ze śliwkami i wiśniami, a zatem wszystkim tym, co kwaśne. Wystarczy, że kilka kostek czekolady wrzucisz do gotującego się dżemu lub powideł. Smak będzie naprawdę obłędny!

Co jeszcze można zrobić z owocami? Jak sprawić, by przetrwały z nami jeszcze kilka miesięcy? Nie musisz robić z nich dżemu – możesz postawić na mrożenie. Odpowiednio zamrożone świeże owoce będą smakowały dużo lepiej, niż gotowe mrożonki, które kupujemy zimą w sklepach. A z pewnością przydadzą Ci się do robienia pysznych deserów, takich jak tort czekoladowy z wiśniami czy też kompot z czereśni, w sam raz do obiadu. Mroź więc na potęgę i sięgaj po te owoce zawsze wtedy, gdy zapragniesz przypomnieć sobie najlepsze smaki lata.

Niezależnie od tego, jakie dania kojarzą Ci się z wakacjami i latem, możesz z łatwością przywołać je co roku podczas najgorętszych miesięcy. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone przepisy i naprawdę dobre produkty – zwłaszcza warzywa i owoce, które są latem pełne smaku. Dzięki nim gotowanie staje się jeszcze przyjemniejsze. Czy można chcieć czegoś więcej? Oczywiście – bliskich, z którymi te dania będziesz spożywać!