Przepisy Dzień Czekolady
Czy wiesz, że czwarty dzień września to naprawdę ważne święto? To właśnie wtedy przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady! Idealna okazja, by pokazac swoją ogromną miłość do czekolady i kakao, prawda? Tak, takie święto trzeba porządnie uczcić. Jak? Piekąc, gotując i używając czekolady na całego!
- Strona główna
- Przepisy
- Kolekcje
- Przepisy Dzień Czekolady
Zainspiruj się naszymi kolekcjami przepisów
17 przepisów w kolekcji
Czekolada jest starsza, niż myślisz
Przyjęło się, że czekolada trafiła do Europy w roku 1528. Czy tak jest rzeczywiście? Tego nie wiadomo. Wiemy jednak, że historia czekolady rozpoczyna się znacznie wcześniej. Już Olmekowie – lud, który odkrył ziarna kakaowca – najpierw spożywał ją w formie surowej, dopiero później zaś zaczął przyrządzać z niej aromatyczny napar. W takiej formie miał on właściwości pobudzające, dzięki czemu Olmekowie przypisywali mu boskie pochodzenie. I zupełnie się im nie dziwimy. Z czasem wiedzę na temat uprawy kakaowców i przyrządzania naparu przejęli od Olmeków Aztekowie i Majowie.
Gdy Hiszpanie odkrywali Amerykę, jeden z konkwistadorów, Hernán Cortés, otrzymał od króla Montezumy II przepis na ów niezwykły napar. Cortés powrócił do kraju jako bohater wiozący nie tylko złoto, ale też nasiona kakaowca. Przygotowywany z nich napój stał się niezwykle popularny wśród najzamożniejszych – ponoć pito gorącą czekoladę nawet w trakcie mszy, co doprowadzało duchownych do szału. Warto jednak podkreślić, że kakao oryginalnie pito w formie gorzkiej czekolady. W Hiszpanii dodano do niej cukier lub miód, by załagodzić gorzki smak napoju.
Zanim czekolada trafiła na dwór francuski, minął prawie wiek. Tam też powstały pierwsze praliny. Kolejnym krajem, który picie czekolady gorzkiej i słodkiej doprowadził do perfekcji była Wielka Brytania. To tam pijano ten napój w znanych nam doskonale domach czekolady. Wraz z rewolucją przemysłową, czekoladę rozpowszechniono i oddano ją w ręce wszystkich chcących poznać ten doskonały smak. Wszystko za sprawą prasy hydraulicznej do miazgi kakaowej, która powstała w Holandii. Jednak to w Wielkiej Brytanii, w 1847 roku, stworzono pierwszą tabliczkę czekolady. Reszta jest nam doskonale znana.
Biała czekolada to również czekolada
Zwolennicy białej czekolady doskonale wiedzą, że ten produkt nierzadko traktowany jest gorzej, niż czekolada tradycyjna. A wszystko przez to, że nie ma w sobie ani grama kakao. Nadal jednak składa się z elementów pozyskiwanych z ziarna kakaowca – tego samego, z którego robi się czekoladę gorzką czy mleczną. My jednak uważamy, że to, co czyni czekoladę czekoladą, to nie tylko składniki. To przede wszystkim odczucia. Ten moment, w którym kostka czekolady rozpuszcza się na języku i powoli zmienia konsystencję, rozlewa się i eksploduje masą smaków. To chwila, w której gryziesz czekoladę, a ona chrupie tak pięknie, że żaden poeta nie jest w stanie tego opisać. Właśnie to sprawia, że czekolada jest czekoladą. Dlatego jeśli chcesz świętować ten dzień z tabliczką białej czekolady, śmiało! Najważniejsze, by przyniosła Ci ona mnóstwo przyjemności.
Dzień Czekolady świętuj z kubkiem gorącego napoju!
Jeśli Dzień Czekolady chcesz świętować tak, by uczcić prawdziwe korzenie tego napoju, zapomnij o tortach i ciasteczkach. Chwyć po garnek, kakao lub czekoladę i śmietankę. Oczywiście nie jest to przepis pochodzący od Olmeków. Nic w tym złego – dzisiejsze sposoby na zrobienie gorącej czekolady są dopracowane wręcz do perfekcji. Zamiast mlecznej czekolady wybierz jednak mocno gorzką, by jej smak był naprawdę wyrazisty. W 400 mililitrach mleka, wlanego do rondelka, czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie wystarczy wlać do niego 100 mililitrów kremówki, by zagęścić napój. Jeśli chcesz pić czekoladę jak azteccy wojownicy, sięgnij jeszcze po łyżeczkę sproszkowanej papryki chili. Jeśli napój posiada zbyt wiele goryczki jak na Twoje kubki smakowe, dosłodź całość cukrem pudrem. Wystarczy jedna łyżeczka, by poczuć różnicę. Tak przygotowany napój z gorzkiej czekolady można pić nie tylko od święta.
Czekolada do picia bywa biała
Wiemy doskonale, że niektórzy nad tradycyjną czekoladę, gorzką czy mleczną, przedkładają tę białą. Szanujemy to i przyklaskujemy – czekolada i nuda to niezbyt dobrana para. Wszelkie zatem zmiany, które chcesz wprowadzać do przepisów, są jak najbardziej mile widziane. Co powiesz na białą czekoladę do picia? I to jeszcze z nutką wanilii! Ten smak pozostanie z Tobą na długo. Jak zrobić ten pyszny napój? Jest niezwykle prosty do przygotowania. Wystarczy, że znajdziesz w domu białą czekoladę, ekstrakt waniliowy i mleko – nie śmietankę. Z takich składników gorąca czekolada będzie najpyszniejsza. Wiesz, co jeszcze sprawi, że nie będzie można się jej oprzeć? Płatki migdałów! Jeśli lekko je uprażysz, dodadzą smaku czekoladzie, a także będą delikatnie chrupać podczas picia. Napój stanie się esencjonalny dzięki zawartości wanilii, jednak możesz dodać do niej także inne przyprawy, takie jak kardamon, cynamon a nawet chili. Chociaż ta ostatnia przyprawa najczęściej znajduje zastosowanie podczas przygotowywania tradycyjnej gorącej czekolady, z białą również będzie smakować doskonale. Tak świętować Dzień Czekolady można każdego dnia.
Idealny dzień na ciasto czekoladowe
Jeśli istnieje najlepszy dzień na ciasto czekoladowe, jest nim święto czekolady. I może jeszcze urodziny. I niedziela, gdy odwiedzają nas goście, i dzień, kiedy chcemy poprawić sobie humor ciastem. Więc wychodzi na to, że istnieje naprawdę wiele powodów, dla których warto zrobić ciasto czekoladowe z mlecznej bądź gorzkiej czekolady. Jakąkolwiek użyjesz, wypiek z pewnością będzie doskonały. Wiesz, dlaczego? Podpowiemy Ci, jak je zrobić! Przede wszystkim pamiętaj o tym, by ilość czekolady w cieście była spora. Smak powinien być naprawdę intensywny, a to osiągniesz tylko poprzez dodanie czekolady gorzkiej, ale również mlecznej czekolady, jeśli masz ochotę na odrobinę słodyczy. Aby ciasto było bardzo wilgotne, potrzebujesz do niego również tłuszczu – najlepiej sprawdzi się masło, jednak olej rzepakowy również będzie dobry. Pamiętaj, by ciasto piec do suchego patyczka i ani chwili dłużej. W przeciwnym wypadku może stać się zbyt suche, a przez to niezbyt apetyczne. To tyle – ciasto jest banalnie proste i tak przepyszne, że trudno mu się oprzeć.
Mus czekoladowy z okazji dnia czekolady
Mus czekoladowy to trochę delikatniejsze danie niż ciasto. To drugie kojarzy nam się z gośćmi, których należy ugościć ogromną słodyczą. Oczywiście my się z tym nie zgadzamy – ciasto można jeść w towarzystwie, jak i bez niego. Jeśli jednak chcesz przygotować wyjątkowo pyszny mus potrzebuje tylko kilku składników. Mus czekoladowy bazuje oczywiście na wybranej przez Ciebie czekoladzie, jednak potrzebujesz do niego również masła i jajek. Dzięki jajkom stanie się naprawdę puszysty. To właściwie wszystkie składniki, które są konieczne. Możesz dodać do niego również cukier puder, jeśli kochasz desery o bardziej słodkim smaku. Aby mieć pewność, że mus będzie naprawdę lekki jak piórko, pamiętaj o dokładnym ubiciu białek. Powinny być gęste i lekko połyskliwe. Łatwiejsze ubijanie zapewnisz sobie poprzez dodanie niewielkiej ilości soli do białek. Nie przejmuj się –to w żaden sposób nie wpłynie na smak deseru. Mus powinien spędzić także trochę czasu w lodówce, zanim po niego sięgniesz. Jednak nie czekaj zbyt długo, bo domownicy mogą wyjeść go zanim zauważysz! My po taki mus moglibyśmy sięgać codziennie. Tyle przyjemności na jednej łyżeczce nie występuje chyba w żadnym innym zestawieniu.
Brownie – ciasto inne niż wszystkie
Chociaż podaliśmy wcześniej przepis na obłędne ciasto czekoladowe, brownie stanowczo zasługuje na to, by uwzględnić je podczas święta czekolady. Nie ma drugiego tak pysznego, wilgotnego i rozpadającego się w ustach ciasta, które można zrobić w tak prosty sposób. Brownie pochodzi z Ameryki i odzwierciedla wiele cech dań kuchni amerykańskiej. Bazuje tylko na kilku składnikach, jest banalnie proste do wykonania i pomimo tego smakuje tak dobrze, że nie można się od niego oderwać. Jak mieć pewność, że Twoje brownie będzie doskonałe? Przede wszystkim – nie żałuj czekolady! To ciasto, które składa się przede wszystkim z czekolady i masła. Dlatego właśnie jest tak pyszne. Jeśli pieczesz dużą blaszkę, 3 tabliczki powinny wystarczyć. Brownie jest również ciastem, które ma dość charakterystyczną konsystencję. Wygląda jak zakalec, jednak nie daj się zmylić. Właśnie tak powinno ono wyglądać. Osoby, które pierwszy raz robią brownie, dopiekają ciasto i przez to niszczą jego smak. Pamiętaj, by piec je zgodnie z przepisem – najczęściej około 20-25 minut w dość niskiej temperaturze. Wtedy właśnie brownie wyjdzie najsmaczniejsze. Jeśli chcesz trochę bardziej urozmaicić swój deser na Dzień Czekolady, dodaj do niego lody i owoce, na przykład maliny. Ten smak sprawi, że brownie stanie się Twoim ulubionym ciastem.
Czy to wszystkie przepisy, które możesz przygotować z myślą o Światowym Dniu Czekolady? To nawet nie początek! Czekolada jest tak bogatym składnikiem, że chyba nigdy nie znudzi się kucharzom, o cukiernikach nie wspominając. Czekoladę możesz przecież dodawać również do dań wytrawnych, takich jak chili czy pierś z kaczki w sosie czekoladowym. Dlatego właśnie czekolada posiada dwa święta: bo jest tak wszechstronna!