Liczba porcji20
Łączny czas:3 godz. 30 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:150 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić doskonałą WZ-tkę

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Składniki na ciasto:
  • 7 dużych jaj
  • 125 gramów mąki pszennej
  • Kakao z Ghany - 100 gramów
  • 125 gramów cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • Litr śmietany 30 % lub 36 %
  • 30 gramów cukru pudru
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 ml śmietany
  • Czekolada Jedyna - 200 gramów
  • Dodatkowo:
  • 250 gramów ciemnych powideł (mogą być śliwkowe, z wiśni lub czarnej porzeczki)
  • Limonka lub cytryna
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Białka oddziel od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę po czym stopniowo dodawać cukier. Pamiętaj, by nie dodać cukru za szybko, ponieważ cukier musi się rozpuścić w białkach, a dodając na raz zbyt dużą jego ilość piana nie zdąży go wchłonąć. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z Kakao ciemnym z Ghany E.Wedel oraz proszkiem do pieczenia. Mieszaj całość na niskich obrotach tak, aby nie powstały grudki.

  • 2

    Powstałą masę przelej do formy 30 cm x 30 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Całość piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź i przekrój na pół. Dolną część skrop sokiem z cytryny lub limonki i wyłóż przygotowane wcześniej powidła.

  • 3

    Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, po czym wyłóż ją na warstwę powideł. Pamiętaj, aby zachować część śmietany do dekoracji. Przykryj pozostałą połową ciasta bitą śmietaną.

  • 4

    W rondelku zagotuj śmietanę i dodaj połamaną na kawałki czekoladę Jedyna E.Wedel. Mieszaj, aż całość będzie miała jednolitą strukturę. Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut i polej wierzchnią warstwę ciasta, po czym schowaj je do lodówki na minimum dwie godziny. Ciasto podawaj w kwadratach 8 x 8 centymetrów, dekorując z wierzchu każdy kawałek pozostałą bitą śmietaną.

Oceń przepis:

Historia ciasta, jakim jest WZ-tka jest niezwykła! Jak wiadomo, Warszawa bardzo ucierpiała w czasie II wojny światowej. Miasto praktycznie zostało zrównane z ziemią. Zniszczeniom uległy nie tylko kamienice i domy, ale także budynki użyteczności publicznej – takie jak szkoły czy mosty. Do tej ostatniej grupy należał most Kierbedzia, łączący warszawskie Stare Miasto z Pragą. W jego miejsce powstał w 1949 r. most Śląsko – Dąbrowski, który wraz z tunelem przekopanym pod placem zamkowym stał się częścią nowej warszawskiej trasy zwanej W-Z. Wydarzenie to miało charakter symboliczny, bo oto zniszczona Warszawa, dzięki wysiłkom mieszkańców pracujących codziennie przy odbudowie miasta, a także pomocy jaką otrzymała od robotników ze Śląska, podniosła się z gruzów. Warszawiacy chcąc upamiętnić to jakże ważne wydarzenie historyczne, postanowili stworzyć coś co będzie przypominać o tym niezwykłym momencie.

Sprawdź również:

Przepis blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na suflet czekoladowy

 

Jak powszechnie wiadomo, po wojnie brakowało wielu produktów spożywczych, w związku z tym cukiernicy, którzy chcieli zrobić niezwykły deser z tej okazji, nie mieli zbyt wielu możliwości. Jednak ich trud i pomysłowość sprawiły, że dziś każdy z warszawiaków zna nazwę trasy właśnie przez powstanie ciastka – WZ-tki!. To proste ciasto, które można kupić w dosłownie każdej warszawskiej cukierni. Cieszy się ono niesłabnącą popularnością od wielu lat.

Sprawdź również:

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis na czekoladę do picia

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: