Liczba porcji5
Łączny czas:0 min
Przygotowanie:0 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Jak zrobić doskonałą WZ-tkę

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Limonka lub cytryna
  • 250 gramów ciemnych powideł (mogą być śliwkowe, z wiśni lub czarnej porzeczki)
  • Czekolada Jedyna - 200 gramów czekolady Jedynej E.Wedel
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 30 gramów cukru pudru
  • Litr śmietany 30 % lub 36 %
  • Kakao z Ghany - 100 gramów Kakao z Ghany E.Wedel
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 gramów cukru
  • 125 gramów mąki pszennej
  • 7 dużych jaj
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku zagotuj śmietanę i dodaj połamaną na kawałki czekoladę Jedyna E.Wedel. Mieszaj, aż całość będzie miała jednolitą strukturę. Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut i polej wierzchnią warstwę ciasta, po czym schowaj je do lodówki na minimum dwie godziny. Ciasto podawaj w kwadratach 8 x 8 centymetrów, dekorując z wierzchu każdy kawałek pozostałą bitą śmietaną.

  • 2

    Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, po czym wyłóż ją na warstwę powideł. Pamiętaj, aby zachować część śmietany do dekoracji. Przykryj pozostałą połową ciasta bitą śmietaną.

  • 3

    Powstałą masę przelej do formy 30 cm x 30 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Całość piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź i przekrój na pół. Dolną część skrop sokiem z cytryny lub limonki i wyłóż przygotowane wcześniej powidła.

  • 4

    Białka oddziel od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę po czym stopniowo dodawać cukier. Pamiętaj, by nie dodać cukru za szybko, ponieważ cukier musi się rozpuścić w białkach, a dodając na raz zbyt dużą jego ilość piana nie zdąży go wchłonąć. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z Kakao ciemnym z Ghany E.Wedel oraz proszkiem do pieczenia. Mieszaj całość na niskich obrotach tak, aby nie powstały grudki.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: