Liczba porcji12
Łączny czas:9 godz. 20 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:545 min
Poziom trudności:Łatwe

Aksamitny Sernik z Białą Czekoladą i Żurawiną

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada biała - 2 TABLICZKI BIAŁEJ CZEKOLADY E. WEDEL
  • 300 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 150 g herbatników
  • 70 g masła
  • 3 pełne łyżeczki ciemnego kakao
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Najpierw przygotuj Spód Ciasteczkowy: Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków niczym nie smaruj. Ciasteczka zmiel z kakao w blenderze lub malakserze na piasek. Dodaj do nich stopione masło i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze się połączyło, przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj. Tortownicę wsadź do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  • 2

    Teraz zajmij się Masą serową: W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Do miski włóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gładka masę.

  • 3

    Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę. Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzch wysyp równomiernie pozostałe 100 g żurawiny.

  • 4

    Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 45 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia, po czym wsadź do lodówki na 8-12 h (najlepiej na całą noc). Gotowe!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: