Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
0
Napoje i koktajle

Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?

Czekoladzie do picia, mimo jej wysokiej kaloryczności, trudno jest się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że czekolada nie tylko wybornie smakuje, ale i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. A to, zwłaszcza w chłodne, wietrzne i deszczowe dni wystawione jest na szczególnie ciężką próbę. Sprawdź, jak poprawić sobie humor z pyszną czekoladą do picia!

Gorąca czekolada do picia to prosty i łatwy sposób na wyjątkowo pyszny deser. Gęsty, kremowy i gładki napój najlepiej osłodzi ponure jesienne i zimowe dni, kiedy pogoda za oknem nie sprzyja wyjściom po łakocie serwowane w cukierniach i kawiarniach. Jak zrobić idealnie gorącą czekoladę do picia w ciepłych, domowych pieleszach?

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Wedlowską Czekoladę z Advocatem do picia: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowska-czekolada-z-advocatem-do-picia/

Zadbaj o:

  • Nieustanne mieszanie

    Jak zrobić czekoladę do picia, by była idealnie gładka? Kluczowe jest stałe mieszanie podczas rozpuszczania czekolady i mieszania jej z tłuszczami. Najlepiej posłuż się na tym etapie silikonową łopatką, do której nie będzie przywierać czekolada i zapewni dokładne połączenie wszystkich składników. Do przygotowywania gorącej czekolady niewskazane jest używanie metalowych łyżek lub innych mieszadeł z tego materiału. Pod wpływem ich zimna masa czekoladowa schładza się, co zaburza jej konsystencję.
  • Odrobinę fantazji

    Czekolada to wdzięczny produkt spożywczy, który z powodzeniem może być łączony z innymi składnikami. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą, a przy tym niezwykle aromatyczną czekoladę do picia, po jej rozpuszczeniu dodaj do niej przyprawy. Dobrym wyborem będzie klasyczny cynamon, słodka wanilia, ale też chili, które podkręci smak ciepłego napoju, a jednocześnie zapewni tak potrzebny efekt rozgrzewający. Z czekoladą świetnie komponują się też likiery owocowe, orzechowe czy te na bazie alkoholu.
  • Dodatek tłuszczu

    Pamiętaj – im więcej czekolady użyjesz, tym gorący napój będzie bardziej gęsty. To jednak nie wszystko, bo musi być też odpowiednio aksamitny. A to już zasługa połączenia tłuszczu - mleka i śmietanki, w których rozpuszczona jest czekolada. Do czekolady do picia niebyt dobrze nadaje się z kolei masło, które często tworzy nieapetyczny osad na wierzchu napoju.
  • Wybór czekolady

    Podstawą słodkiego napoju jest oczywiście czekolada, którą można dopasować do własnych upodobań. Po jaką czekoladę sięgnąć najlepiej? Fani wytrawnych smaków pokochają gorzką czekoladę do picia, a mleczną – najmłodsi miłośnicy łakoci. Niezwykle ciekawy może okazać się eksperyment z białą czekoladą. Najbardziej gładka będzie jednak gorąca czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao.

Uważaj na:

  • Kożuch na mleku

    Baza z mleka, którą łączy się z czekoladą, powinna być jedynie podgrzana. Niewskazane jest jej gotowanie. Przede wszystkim prowadzi to do przypalania się mleka, ale też powstania na nim niechcianego kożucha. By delektować się czekoladą do picia o idealnym smaku i konsystencji, pamiętaj więc, by nigdy nie doprowadzać do wrzenia tłuszczu. Idealnie gorąca czekolada do picia to najlepszy sposób na prostą, szybką i super słodką osłodę. Dla pełnego efektu możesz przyozdobić ją bitą śmietaną.
  • Za wysoką temperaturę

    Przypalanie się czekolady może być też spowodowane zbyt wysoką temperaturą jej gotowania. Przywierająca do dna czekolada będzie niesmaczna. By zapobiec nieudanym eksperymentom kulinarnym, podgrzewaj czekoladę na niewielkim ogniu, nie zwiększając w tym czasie temperatury i stale ją mieszając.
  • Przypalanie się czekolady

    Jednym z problemów, z którymi można spotkać się podczas przygotowywania czekolady do picia jest jej przypalanie i przywieranie do naczynia. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy wybrana przez nas czekolada nie została odpowiednio rozdrobniona przed roztopieniem. Dlatego zanim umieścisz tabliczkę czekolady w rondelku, dokładnie ją połam, a jeszcze lepiej – pokrój nożem na bardzo drobne kawałki, które szybko rozpuszczą się pod wpływem temperatury.
Podobała Ci się ta porada?