Liczba porcji10
Łączny czas:4 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Średnie

Wedlowski blok czekoladowy z bakaliami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Prostokątna forma do pieczenia o długości ok. 20 cm
  • 50 g rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 420 g mleka w proszku
  • 30 g kakao E.Wedel
  • 120 ml wody
  • 250 g cukier kryształ
  • 250 g masła
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w garnku.

  • 2

    Masę ostudzić do temperatury około 45 stopni. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, całość dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek z mleka.

  • 3

    Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą.

  • 4

    Formę z masą włożyć na 4 godziny do lodówki, aby dobrze zastygła. Blok po wyjęciu z formy można polać wedlowską czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do gorącego mleka.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • test 18 stycznia 2017 12:03
    test
  • test 18 stycznia 2017 12:01
    test
  • Ewa Jaskłowska 13 marca 2016 21:01
    Nic dodać, nic ująć. Przepis zadowoli największych łasuchów. Warto eksperymentować z dodatkami. Może jeszcze bardziej orzechowy? :) Napewno więcej produktów od E.Wedel.
  • Monika Wojciechowska 13 marca 2016 20:54
    Dawno zapomniany już przepis na blok czekoladowy, przypomniał mi słodkie chwile z dzieciństwa, kiedy robiłam go z mamą. Przepis rewelacyjny i prosty w wykonaniu. Wedlowski blok czekoladowy smakował całej mojej rodzinie. Polecam wszystkim smakoszom i łasuchom.
  • Sara Felińska 9 marca 2016 21:20
    Słodkie wspomnienie dzieciństwa moich rodziców. Do zrobienia bloku namówiła mnie moja mama. Podobno smakuje tak, jak ten, który robiła babcia wiele lat temu… Prosty, szybki w wykonaniu, a smakuje rewelacyjnie. Cieszę się, że w końcu zabrałam się za przepis i sama mogłam spróbować jak smakuje. Zrobił furorę, a co ważniejsze- wywołał uśmiech na twarzy mamy.
  • Lucyna Skrodzka 8 marca 2016 08:48
    Blok to wspomnienie dzieciństwa. W czasie kiedy o słodycze nie było łatwo mama starała się nam osłodzić życie słodkościami domowej roboty takimi jak blok czekoladowy , czyli namiastką czekolady z bakaliami. Czasy się zmieniły i choć słodycze są na wyciągnięcie ręki często wracam do tego łatwego w przygotowaniu smakołyku. Zalecałabym tylko zmniejszenie ilości cukru do 3/4 szklanki , żeby było zdrowiej. Polecam.
  • Lucyna Skrodzka 7 marca 2016 12:34
    Blok to wspomnienie dzieciństwa. W czasie kiedy o słodycze nie było łatwo mama starała się nam osłodzić życie słodkościami domowej roboty takimi jak blok czekoladowy , czyli namiastką czekolady z bakaliami. Czasy się zmieniły i choć słodycze są na wyciągnięcie ręki często wracam do tego łatwego w przygotowaniu smakołyku. Zalecałabym tylko zmniejszenie ilości cukru do 3/4 szklanki , żeby było zdrowiej. Polecam.
  • Lucyna Skrodzka 7 marca 2016 12:23
    Blok to wspomnienie dzieciństwa. W czasie kiedy o słodycze nie było łatwo mama starała się nam osłodzić życie słodkościami domowej roboty takimi jak blok czekoladowy , czyli namiastką czekolady z bakaliami. Czasy się zmieniły i choć słodycze są na wyciągnięcie ręki często wracam do tego łatwego w przygotowaniu smakołyku. Zalecałabym tylko zmniejszenie ilości cukru do 3/4 szklanki , żeby było zdrowiej. Polecam.
  • Daniel Coceancig 5 marca 2016 16:23
    Coś idealnego dla miłośników czekolady, nie ma nic lepszego niż deser, który jest na jej bazie stworzony. Proste w przygotowaniu, idealne do kawy i wbrew pozorom nie jest, aż tak słodkie a można się w dużej ilości delektować pysznym smakiem Wedlowskiego kakao. Polecam!
  • Wioleta Sosnowska 28 lutego 2016 22:28
    Klasyczny deser z dodatkiem wyśmienitego Wedlowskiego kakao. Prosty do zrobienia a imponuję wszystkim znajomym. Idealny na podwieczorek z przyjaciółmi.
  • Marta Samaryczew 20 lutego 2016 14:07
    Blok czekoladowy to niezapomniany smak mojego dzieciństwa.Postanowiłam więc podzielić się tymi słodkimi wspomnieniami z moimi dziećmi. Przygotowaliśmy wspólnie ten wyjątkowy deser sprzed lat. Zadanie okazało się to dziecinnie proste! Byłam bardzo ciekawa, czy smak będzie taki sam jak dawniej. Nie mogliśmy doczekać się, kiedy blok zastygnie i będziemy mogli delektować się tym wyjątkowym przysmakiem. Nie było żadnych wątpliwości- rozpływający się w ustach „WEDLOWSKI BLOK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI" skradł serca całej mojej rodziny! Oryginalny przepis wzbogaciłam jedynie suszonymi płatkami chabrowymi, jednak następnym razem planuję zrobić prawdziwe zamieszanie! Cukier brzozowy, wafle orkiszowe, migdały i jagody goji, to tylko niektóre składniki, które spróbuję przemycić do tego wyśmienitego deseru. Jedyne moje zastrzeżenie dotyczy koloru bloku. Spodziewałam się, że jego barwa będzie ciemnobrązowa, jednak okazała się sporo jaśniejsza. Następnym razem spróbuję zwiększyć ilość kakao. Polecam wszystkim, którzy pragnął delektować się prawdziwym klasykiem , tym którzy mają ochotę na małe odstępstwo od diety i wszystkim dbającym o zdrowie swoje i swojej rodziny, bowiem ten smakołyk jest przygotowany z samych naturalnych składników, bez żadnych konserwantów, sztucznych aromatów i barwników! Sami możemy komponować jego skład i do masy wrzucać to, na co akurat mamy ochotę! Takie rozwiązanie zadowoli wszystkich, zwłaszcza dzieci, które uwielbiają takie kulinarne eksperymenty! "WEDLOWSKI BLOK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI" to strzał w 10-tkę!