Tort czekoladowo-wiśniowy
1
25 min
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Tort czekoladowo-wiśniowy

Lato to czas, w którym pojawia się wiele sezonowych owoców m.in. wiśnie, z których można robić dżemy, kompoty, ale także ciasta. Co powiesz na to, aby połączyć je wraz z czekoladą i stworzyć deser idealny? Jesteś ciekaw jak przygotować wyjątkowy tort wiśniowo-czekoladowe? Poznaj sprawdzony przepis.

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 19

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować tort czekoladowo-wiśniowy?

Aby udekorować tort czekoladowo-wiśniowy, można wykorzystać wiele dodatków. Jeśli zdecydujesz się na umieszczenie warstwy kremu na wierzchu, doskonale będą się z nią komponowały różnorodne dodatki i składniki. Świetnie sprawdzą się zarówno płatki migdałowe, jak i pokruszone orzechy czy wiórki kokosowe. Na cieście można również umieścić odrobinę bitej śmietany. Z wiśniowym nadzieniem idealnie skomponują się także świeże owoce. Najlepiej postawić na same wiśnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać inne owoce dostępne w danym sezonie.

 

Możesz również zrezygnować z przykrywania wierzchu ciasta kremem czekoladowym. Wówczas doskonale sprawdzi się polewa. Aby ją przygotować, wystarczy rozpuścić 90 g Czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej lub czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64% i rozcieńczyć z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. Do takiej bazy przykleją się różne składniki, a całość będzie nieco mniej kremowa niż w przypadku dwóch warstw masy czekoladowej. Taki tort również można wzbogacić kokosem, orzechami czy wiśniami. Sprawdzą się świetnie zarówno świeże, jak i suszone owoce.

 

Tort czekoladowo-wiśniowy sprawdzi się doskonale również jako wypiek tworzony z myślą o urodzinach. Wówczas warto dostosować dekorację do danej okazji. Świetnie sprawdzą się zarówno świeczki, jak i napisy ułożone z owoców, orzechów w kontrastującym kolorze czy polewy z białej czekolady.

Jak urozmaicić przepis na tort czekoladowo-wiśniowy?

Istnieje wiele sposobów na urozmaicenie przepisu na tort czekoladowo-wiśniowy. Ciekawym rozwiązaniem jest czekolada z awokado. Smakuje ona intensywnie czekoladowo, a jednocześnie nadaje deserowi niecodzienny charakter. Warto również nasączyć biszkopt wodą z odrobiną cytryny przed rozpoczęciem wykładania musu wiśniowego i kremu. Dzięki temu ciasto będzie nieco bardziej wilgotne, co dla wielu osób jest ogromnym atutem. Jeśli zależy Ci na modyfikacji przepisu, podczas przygotowywania kremu możesz również wybrać inne warianty czekolady, np. czekolada E.Wedel Biała lub nawet czekolada E.Wedel Biała Karmelowa.

 

Jeśli natomiast interesują Cię klasyczne i tradycyjne wypieki, z powodzeniem możesz postawić na brownie, które będzie świetnym deserem do kawy lub podczas spotkań ze znajomymi, polecamy także nasz klasyczny tort czekoladowy.

Komentarze