Wiesz już jak przygotować polewę z użyciem czekolady gorzkiej. A może chcesz wiedzieć jak zrobić krem czekoladowy przy okazji robienia polewy? Poznaj więcej ciekawych rozwiązań i naszych pomysłów!
Zastosowanie polewy czekoladowej
Robiąc polewę czekoladową, czy to z czekoladą deserową, mleczną lub też gorzką możesz wykorzystać ją na wiele różnych sposobów w swoich deserach i wypiekach. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać gotową polewę:
- polej nią upieczone ciasto;
- udekoruj tort (wierzch ciasta);
- zrób nową tabliczkę czekolady z dodatkami własnej kompozycji (co powiesz na suszone owoce?);
- polej nią lody;
- wykorzystaj do śniadania na słodko (naleśniki z polewą smakują obłędnie!).
Chcesz poznać jeszcze więcej możliwości? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów jak jeszcze możesz wykorzystać polewę w swojej kuchni.
Mus czekoladowy z porzeczkami
W tym deserze smak czekolady będzie tak intensywny, że żaden smakosz nie przejdzie obok niego obojętnie! Mus czekoladowy z porzeczkami możesz śmiało podać swoim gościom na każdą okazję.
Jak zrobić mus czekoladowy z porzeczkami?
Na początek, przygotuj polewę z czekolady i śmietanki według powyższego przepisu. Jeszcze ciepłą polewą czekoladową ozdób denka pucharków lub szklanek (około 4-5). Teraz przystąp do części głównej, do której potrzebne są składniki takie jak:
- 300 g serka mascarpone;
- 1,5 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
- 300 ml śmietanki kremówki;
- 20 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel;
- 50 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel;
- 2 łyżki cukru białego
- kilka niewielkich kiści czerwonej porzeczki;
- opcjonalnie: kostki czekolady do dekoracji.
Przygotowanie:
- Czekolady posiekaj na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odłóż na chwilę do przestudzenia;
- Ubij śmietankę na sztywno. Dodawaj do niej mascarpone po łyżce i cukier. Pod koniec dorzuć kakao i wymieszaj całość łyżką;
- Weź przygotowane wcześniej pucharki. Na swoją zastygniętą domową polewę czekoladową wyłóż po kilka owoców porzeczki. Przykryj musem. Udekoruj wierzch owocami, możesz też dodać kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej — słodki smak czekolady jest dobry pod każdą postacią;
- Deserki przed podaniem przechowuj w lodówce.
Pamiętaj, że możesz przygotować mus również na bazie czekolady deserowej lub mlecznej. A co najważniejsze... gdy już będziesz delektować się przygotowanym przysmakiem, polewa czekoladowa będzie stopniowo łączyć się z deserem, wzmacniając jego smak z każdą łyżeczką! W ten bardzo prosty sposób osiągniesz spektakularny efekt.
Ciasto czekoladowe z ryżu preparowanego
Twoja niezawodna polewa czekoladowa może mieć jeszcze jedno zastosowanie. Chcesz zobaczyć jak w mgnieniu oka z czekolady powstaje wyśmienity deser? Oto przepis!
Mając gotową polewę czekoladową, dodaj do niej ok. 200 g ryżu preparowanego (ilością dodanego ryżu kontrolujesz konsystencję) i wymieszaj dokładnie łyżką. Umieść całą masę w keksówce, wyrównaj wierzch i schowaj do lodówki, by zastygła. Po kilku godzinach możesz wykrawać smaczne kosteczki.
Do takiego ciasta możesz dodać wiele dodatków. Zrób je na przykład z kawałkami słonego karmelu lub ulubionymi bakaliami. Możesz też rozpuścić trochę czekolady mlecznej i polać nią wierzch deseru.
Po takim smakołyku posmak czekolady zostanie z Tobą na dłuuuuuugo!
Polewa czekoladowa a’la fondue
Czasem w najprostszy sposób możesz wyczarować smaczny deser. Masz ochotę na połączenie czekolady z pysznymi dodatkami? Rozpuść tabliczkę w kąpieli wodnej i maczaj w niej:
- owoce;
- ciasteczka kruche;
- pierniczki;
- croissanty;
Możesz ustawić wokół polewy spodeczki z różnymi pysznymi łakociami i dodatkami. Zanurzaj w czekoladzie co chcesz i ciesz się niesamowitym smakiem. Do takiej polewy możesz wykorzystać mieszankę mlecznej i gorzkiej czekolady, by jeszcze bardziej urozmaicić jej smak.
Jak zamienić polewę czekoladową w krem czekoladowy?
Aby zamienić prostą polewę czekoladową w wyśmienity krem czekoladowy, wystarczy dodać kilka dodatkowych składników i zastosować odpowiednią technikę. Dzięki temu uzyskasz gładki i puszysty krem, który doskonale nadaje się do dekoracji tortów, ciast lub jako samodzielny deser.
Składniki:
- 180 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel;
- 200 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%);
- 100 g masła;
- 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeśli preferujesz słodszy krem);
- Wanilia – kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, dla dodatkowego aromatu).
Przygotowanie:
- Połam czekoladę na kawałki i umieść w metalowej miseczce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając co 15-20 sekund, aż czekolada będzie gładka. Odstaw do przestygnięcia;
- W oddzielnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno (doprawiona szczyptą soli ubije się szybciej). Uważaj, aby jej nie przebić, bo zamieni się w masło. Jeśli chcesz, aby krem był słodszy, na tym etapie możesz dodać cukier puder i wanilię;
- Gdy czekolada lekko przestygnie (ale nadal będzie płynna), stopniowo dodawaj ją do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając. Możesz użyć szpatułki lub miksera na niskich obrotach, aby uniknąć utraty puszystości śmietanki;
- Na koniec, dodaj miękkie masło, małymi kawałkami i delikatnie wmieszaj je do kremu, aż całość będzie gładka i dobrze połączona;
- Przełóż krem do lodówki na około 30 minut, aby lekko stężał. Dzięki temu zyska odpowiednią konsystencję do nakładania na ciasta lub dekoracji.
Wskazówki do przygotowania kremu:
- Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej puszysty krem, możesz dodać dodatkową porcję ubitej śmietanki.
- Do kremu możesz także dodać różne aromaty, jak ekstrakt pomarańczowy, likier kawowy lub migdałowy, aby wzbogacić smak.
- Do tortów: krem idealnie nadaje się do przekładania warstw biszkoptów.
- Do ciast i babeczek: możesz go użyć jako dekorację wierzchu lub nadzienie.
- Jako deser: serwuj krem w małych miseczkach z owocami lub biszkoptami, posypany wiórkami czekoladowymi lub kakao.
Do czego wykorzystać krem czekoladowy?
Z tym przepisem, Twoje wypieki i desery zyskają na elegancji i smaku, a przygotowanie kremu stanie się czystą przyjemnością!
Komentarze