Śmietanę umieść w garnuszku i zagotuj z cukrem.
Odstaw z ognia, a następnie dodaj 100 g czekolady połamanej na drobne kawałki. Mieszaj aż do rozpuszczenia, bo polewa z czekolady musi być idealnie gładka.
Dodaj pozostałą część czekolady i dokładnie wymieszaj. Jak podaje przepis na polewę, składniki należy wymieszać trzepaczką rózgową.
Polewę trzeba mieszać aż do momentu, w którym uzyskasz gładką i błyszczącą masę.
Polewa czekoladowa powinna zostać odstawiona do ostygnięcia.
Polewa do ciasta przygotowana z tego przepisu jeszcze przez jakiś czas będzie gęstniała.
Polewa na ciasto powinna być wylana jeszcze ciepła. Dzięki temu łatwo będzie ją rozprowadzić na wierzchu wypieku. Aby zgęstniała szybciej, ciasto można włożyć do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce.
Polewa na ciasto niejedno ma imię. Możesz przygotować ją na wiele sposobów – w zależności od dostępnych składników. Chociaż prawdziwa polewa powinna być wykonana z prawdziwej czekolady, można zastąpić ją dobrej jakości kakao. Poniższy przepis na polewę to polewa czekoladowa z czekolady, która zachwyca smakiem oraz doskonałymi walorami wizualnymi. Jest błyszcząca i o odpowiedniej gęstości. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – wystarczy, że poświęcisz na nią kilkanaście minut.
Polewa czekoladowa z czekolady to nie jedyne rozwiązanie. Jeśli nie masz tabliczki – gorzkiej lub mlecznej, wystarczy kakao. Taka polewa na ciasto jest równie smaczna – doda walorów każdemu wypiekowi. Przepis na polewę z kakao wymaga użycia następujących składników: 2 łyżki masła, 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 4 łyżki cukru białego, 250 ml gęstej śmietany do zup 18%.
Zastanawiasz się, jak zrobić polewę czekoladową z tych składników? Przepis nie jest skomplikowany – sprowadza się do zaledwie kilku kroków.
Tak przygotowana polewa do ciasta jest gotowa do użycia. Jeszcze ciepłą wylej na powierzchnię i wyrównaj. Wstaw do lodówki lub odstaw w inne chłodne miejsce, by polewa czekoladowa zgęstniała.
Polewa czekoladowa wcale nie musi sprowadzać się do rozpuszczania czekolady i pozostałych składników na ogniu. Poniższy przepis na polewę pozwala na przyrządzenie masy bez gotowania. Będziesz potrzebować takich składników jak: 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 30 ml wrzątku, 50 g masła, 50 g cukru pudru, 2 duże żółtka.
Jak zrobić polewę czekoladową z takich składników? Kakao rozpuść we wrzątku, mocno rozcierając. Wystudź w naczyniu z zimną wodą. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładko. Dodawaj żółtko jedno po drugim oraz wodę z kakao. Ubijaj całość do połączenia składników. Tyle potrzeba, aby powstała nie polewa z czekolady, ale z dobrego gatunkowo kakao.
Taka polewa czekoladowa powinna być przyrządzona z dobrej jakości jajek. Niech pochodzą ze sprawdzonego źródła, ponieważ w tym wariancie będą one spożywane niejako na surowo.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić polewę czekoladową w kąpieli wodnej, przepis jest bardzo prosty. W ten sposób nie tylko rozpuścisz samą czekoladę, ale i z dodatkiem składników.
Czekoladę połam na drobne kawałki i umieść w suchej misce. Do garnuszka wlej wrzącą wodę – do ok. 1/3 wysokości. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu (rzadziej niż częściej). Dodaj odrobinę śmietany kremówki lub masła. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, polewa czekoladowa z czekolady jest gotowa.
Polewa do ciasta jest prosta w przygotowaniu – nie ma w tym nic skomplikowanego. Warto jednak mieć świadomość, że istotną rolę odgrywa kilka czynników, które wpływają na jakość uzyskanej masy.
Jeśli polewa na ciasto ma być gładka, elastyczna i błyszcząca, pamiętaj o tym, by:
Polewa do ciasta – niezależnie od tego czy będzie to polewa z czekolady czy z kakao – daje właściwie nieograniczone możliwości wykorzystania. Polewa czekoladowa do ciasta – wylana na wierzch, dodaje walorów smakowych i wizualnych. Polewa czekoladowa do muffinek – można nią udekorować wierzch babeczek, posypując dodatkowo kolorową posypką. Polewa z czekolady może być wykorzystana jako dekoracja deserów, np. lodowych, z bitej śmietany, kremowych itp. Polewa na ciasto sprawdzi się także jako dekoracja tortów – można wylać ją na wierzch, tworząc tzw. drip cake. Polewa czekoladowa – jeśli jest odrobinę zgęstniała, pozwala na przygotowanie czekoladowych dekoracji. Wystarczy wyciąć odpowiednie kształty i odstawić do całkowitego stężenia.
Polewa czekoladowa z czekolady czy polewa na ciasto z kakao? Istnieje niejeden przepis na polewę. Wystarczy więc wybrać wariant idealny dla siebie, aby udekorować ciasto, tort oraz inne słodkie desery. Niezależne od opcji, polewa z czekolady zachwyci kubki smakowe.
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: