Polewa czekoladowa – przepis
29
10 min
5 porcji
Łatwe
Inne

Polewa czekoladowa – przepis

Polewa czekoladowa to zwieńczenie niejednego ciasta. Sprawia, że wypiek nabiera jeszcze przyjemniejszego smaku. Ponadto pozwala na wykonanie rozmaitych dekoracji, dzięki czemu ciasto staje się dużo bardziej apetyczne. Zastanawiasz się, jak zrobić prostą polewę czekoladową? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na polewę – prosto od mistrzów cukiernictwa.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Domowa polewa czekoladowa niejedno ma imię. Możesz przygotować ją na wiele sposobów – w zależności od tego co masz pod ręką. Sprawdzone przepisy w Twoim komputerze właśnie zyskały nowy wpis.

Dobre efekty daje połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady. Powyższy przepis to pomysł na polewę czekoladową, która cieszy smakiem oraz doskonałymi walorami wizualnymi. Jest delikatna i o odpowiedniej gęstości. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – wystarczy, że poświęcisz na nią kilkanaście minut. Chociaż prawdziwa polewa powinna być wykonana z prawdziwej czekolady, można zastąpić ją dobrej jakości kakao. Sprawdź sposób przyrządzenia polewy bez czekolady.

Jak zrobić pyszną polewę czekoladową z kakao? Polewa bez tabliczki gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa z czekolady to nie jedyne rozwiązanie. Jeśli nie masz tabliczki – gorzkiej lub mlecznej, wystarczy kakao. Taka polewa na ciasto jest równie smaczna – doda walorów każdemu wypiekowi. Oto czego potrzebujesz, aby przygotować ten przepis:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 łyżki cukru białego
  • 250 ml gęstej śmietany do zup 18%.

Przygotuj smaczną polewę, nawet gdy nie masz czekolady mlecznej i czekolady gorzkiej

Zastanawiasz się, jak zrobić perfekcyjną polewę czekoladową na bazie powyższej listy? Przepis nie jest skomplikowany – sprowadza się do zaledwie kilku kroków.

  • W garnuszku umieść masło. Dodaj śmietanę oraz kakao. Wszystkie składniki podgrzewaj na małym ogniu. Ciągle mieszaj aż składniki się rozpuszczą i wymieszają.
  • Gdy polewa do ciasta jest już gładka i bez grudek, należy odstawić ją z ognia. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj – aż cukier się rozpuści.

Tak przygotowana polewa do ciasta jest gotowa do użycia. Jeszcze ciepłą wylej na powierzchnię i wyrównaj. Wstaw do lodówki lub odstaw w inne chłodne miejsce, by czekoladowa glazura zgęstniała.

Jak zrobić polewę czekoladową bez gotowania?

Polewa czekoladowa wcale nie musi sprowadzać się do rozpuszczania czekolady na ogniu. Poniższy przepis na polewę pozwala na przyrządzenie masy bez gotowania. Będziesz potrzebować takich składników jak: 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 30 ml wrzątku, 50 g masła, 50 g cukru pudru, 2 duże żółtka.

Idealna polewa czekoladowa w kilku krokach

Rozetrzyj starannie kakao we wrzątku – ważne, zalać kakao wodą, a nie na odwrót Wystudź w naczyniu z zimną wodą. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładko. Dodawaj żółtko jedno po drugim oraz wodę z kakao. Ubijaj całość do połączenia składników.

Taka polewa czekoladowa powinna być przyrządzona z dobrej jakości jajek. Niech pochodzą ze sprawdzonego źródła, ponieważ w tym wariancie będą one spożywane niemal na surowo. Dlatego najlepiej najpierw sparzyć jajka wrzątkiem.

Jak zrobić polewę czekoladową w kąpieli wodnej?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić idealną polewę czekoladową w kąpieli wodnej, przepis jest bardzo prosty.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w suchej misce. Do garnuszka wlej wrzącą wodę – do ok. 1/3 wysokości. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu (rzadziej niż częściej). Dodaj odrobinę śmietany kremówki lub masła. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, polewa czekoladowa z czekolady jest gotowa.

Polewa do ciasta – jak przygotować tą idealną? Dwie rzeczy, które sprawią, że polewa czekoladowa z czekolady będzie perfekcyjna

Polewa do ciasta jest prosta w przygotowaniu – nie ma w tym nic skomplikowanego. Warto jednak mieć świadomość, że istotną rolę odgrywa kilka czynników, które wpływają na jakość uzyskanej masy.

Jeśli polewa na ciasto ma być gładka, elastyczna i błyszcząca, pamiętaj o tym, by:

  • wybrać wysokiej jakości czekoladę – niech zawiera co najmniej 50% kakao, ponieważ takie produkty znacznie lepiej rozpuszczają się i nie warzą się po dodaniu kolejnych składników; dzięki temu polewa czekoladowa z czekolady będzie idealna;
  • zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie kąpieli wodnej – użycie mokrego naczynia, zbyt częste mieszanie czekolady, stykanie się dna miski z taflą wody to czynniki, które mogą przyczynić się do spalenia masy, rozwarstwienia czekolady itp.

Polewa z czekolady – do czego ją wykorzystać?

Polewa do ciasta – niezależnie od tego czy będzie to polewa z czekolady, czy z kakao – daje właściwie nieograniczone możliwości wykorzystania. Polewa czekoladowa do ciasta – wylana na wierzch, dodaje walorów smakowych i wizualnych. Polewa czekoladowa do muffinek – można nią udekorować wierzch babeczek, posypując dodatkowo kolorową posypką. Polewa z czekolady może być wykorzystana jako dekoracja deserów, np. lodowych, z bitej śmietany, kremowych itp. Polewa na ciasto sprawdzi się także jako dekoracja tortów – można wylać ją na wierzch, tworząc tzw. drip cake. Polewa czekoladowa – kiedy odrobinę zgęstnieje, pozwala na przygotowanie czekoladowych dekoracji. Wystarczy wyciąć odpowiednie kształty i odstawić do całkowitego stężenia.

Polewa czekoladowa z czekolady czy bez niej? Istnieje niejeden przepis na polewę. Wystarczy więc wybrać wariant idealny dla siebie, aby udekorować ciasto, tort oraz inne słodkie desery. Niezależnie od opcji, polewa z czekolady zachwyci kubki smakowe. Jest lżejsza niż sos czekoladowy z dodatkiem masła i do jej przygotowania potrzebujesz mniej składników.

 

Polewę czekoladową możesz wykorzystać również w przepisie na Mazurka Wielkanocnego!

Komentarze