Domowa polewa czekoladowa jest niezwykle uniwersalna – możesz ją przygotować na wiele sposobów, wykorzystując składniki, które masz pod ręką. Rozpuszczona ze śmietanką gorzka czekolada tworzy dodatek, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jest delikatna, ma odpowiednią gęstość i jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Choć najlepsza polewa czekoladowa powstaje z czekolady, w sytuacji, gdy jej nie masz, świetnie sprawdzi się także wysokiej jakości kakao. Sprawdź, jak przygotować taką polewę!
Przygotowanie polewy czekoladowej na bazie kakao
Polewa z czekolady to nie jedyne rozwiązanie. Jeśli nie masz tabliczki – gorzkiej lub mlecznej, wystarczy kakao. Taka polewa na ciasto jest równie smaczna i dodaje walorów każdemu wypiekowi. Oto czego potrzebujesz, aby przygotować ten przepis:
- 2 łyżki masła;
- 4 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
- 4 łyżki białego cukru;
- 250 ml gęstej śmietany do zup 18%.
Przygotowanie:
- Masło umieść w małym garnuszku, dodaj śmietanę oraz kakao;
- Całość podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę;
- Gdy polewa będzie miała idealnie gładką konsystencję, zdejmij ją z ognia.
- Na koniec wsyp cukier i ponownie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowana polewa czekoladowa jest już gotowa do użycia. Jeszcze ciepłą wylej na ciasto i równomiernie rozprowadź. Następnie wstaw do lodówki lub odstaw w inne chłodne miejsce, aby odpowiednio zgęstniała.
Jak zrobić polewę czekoladową w kąpieli wodnej?
Na początek połam czekoladę na mniejsze kawałki i umieść ją w suchej, metalowej misce. Do garnka nalej wodę – wystarczy, że będzie jej tyle, aby sięgała około 1/3 jego wysokości. Ustaw miskę z czekoladą na garnku i od czasu do czasu zamieszaj (ale niezbyt często). Gdy czekolada będzie już w miarę płynna, dodaj odrobinę śmietanki kremówki lub masła. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, Twoja polewa czekoladowa jest gotowa do użycia.
Polewa do ciasta – jak przygotować tę idealną? Dwie rzeczy, które sprawią, że polewa czekoladowa będzie perfekcyjna
Polewa do ciasta jest prosta w przygotowaniu. Warto jednak mieć świadomość, że istotną rolę odgrywa tu kilka czynników, które wpływają na jakość uzyskanej masy.
Jeśli polewa na ciasto ma być gładka, elastyczna i błyszcząca, pamiętaj o tym, by:
- wybrać wysokiej jakości czekoladę – niech zawiera co najmniej 50% kakao, ponieważ takie produkty znacznie lepiej rozpuszczają się i nie warzą się po dodaniu kolejnych składników;
- zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie kąpieli wodnej – użycie mokrego naczynia, zbyt częste mieszanie czekolady, stykanie się dna miski z taflą wody to czynniki, które mogą przyczynić się na przykład do rozwarstwienia czekolady.
Polewa z czekolady – do czego ją wykorzystać?
Polewa czekoladowa to wszechstronny dodatek do różnych wypieków, który zarówno wzbogaca ich smak, jak i estetykę. Możesz wylać ją na wierzch ciasta, tworząc gładką taflę lub fantazyjne wzory. Użyj swojej polewy do dekoracji muffinek, posypując je na koniec kolorową posypką dla dodatkowego efektu. Polewa czekoladowa doskonale sprawdza się również jako ozdoba słodkości, takich jak lody czy desery z bitej śmietany. Na tortach możesz stworzyć dzięki niej efektowny drip cake. Gdy polewa nieco zgęstnieje, możesz z niej formować czekoladowe dekoracje.
Czy z czekoladą, czy bez – istnieje wiele przepisów na polewę. Wybierz wariant, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, aby udekorować ciasto, tort czy inne desery. Niezależnie od wybranej opcji, polewa czekoladowa z pewnością zachwyci każdego. Jest lżejsza niż tradycyjny sos czekoladowy z dodatkiem masła, a do jej przygotowania potrzebujesz mniej składników.
Wzorki z gorzkiej czekolady
Jeśli szukasz inspiracji na oryginalną dekorację tortu lub ciasta, zrób własne wzory z czekolady. Najpierw umieść tabliczkę razem z opakowaniem w garnku z ciepłą wodą, aby się rozpuściła. Dla różnorodności możesz użyć mlecznej lub białej czekolady – pamiętaj jednak, że biała czekolada jest delikatniejsza i nie lubi zbyt wysokich temperatur.
W tym czasie przygotuj arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go cienką warstwą oliwy z oliwek z pomocą pędzelka.
Kiedy czekolada będzie płynna, ostrożnie wyjmij ją z wody, odetnij róg opakowania i przystąp do tworzenia. Użyj tabliczki, by na papierze tworzyć dowolne wzory – od abstrakcyjnych fal, przez pajęczynki, koła, po konkretniejsze formy jak literki czy cyfry, które mogą wyrażać uczucia lub oznaczać imię solenizanta.
Pozwól swoim czekoladowym dziełom zastygnąć, przechowuj je w lodówce i umieść na cieście tuż przed podaniem, aby zachować ich świeżość i estetyczny wygląd.
Polewa do lodów i deserów
Mimo że polewa zazwyczaj znajduje się na wierzchu deseru, nie musisz ograniczać jej tylko do tej roli. Oto kilka kreatywnych sposobów na wykorzystanie polewy czekoladowej, które mogą całkowicie odmienić Twój deser!
- Wlej trochę polewy na dno pucharków na lody, tuż przed ich nałożeniem. Stworzysz w ten sposób słodką i smaczną końcówkę deseru, przypominającą te z dzieciństwa.
- Przygotuj wysoką szklankę i wlej trochę polewy na jej dno, zanurz w niej spieniacz do mleka, unieś go lekko – ale nie wyżej niż 3/4 wysokości i włącz. W miejscu, gdzie pracuje spieniacz, utworzy się pasmo czekolady, a wokół niego pojawi się mnóstwo małych kropelek, tworząc piękną dekorację na szklance. Możesz powtórzyć tę czynność kilka razy.
Tak przygotowane naczynia stanowią doskonałą bazę na desery. Będą w niej dobrze wyglądać zarówno lody, jak i mrożona kawa z bitą śmietaną. Czekolada jest prawdziwym kameleonem smakowym, więc śmiało eksperymentuj z jej możliwościami!
Komentarze