Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 20 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Pieczona dynia z wedlowską czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 dynia hokkaido
  • 200g kaszy jaglanej
  • 3 gruszki
  • 2 figi
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 400ml mleka
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Dynię kroimy na pół, łyżką wydrążamy miąższ i pestki, połówki kroimy na dwie części. Ćwiartki dyni wrzucamy do rozgrzanego piekarnika (180-200C) na około 20-25min. i pieczemy aż skóra dyni zmięknie (skóra dyni hokkaido jest jadalna) a nasze ćwiartki będą ładnie przyrumienione.

  • 2

    W czasie gdy dynie są w piekarniku przygotowujemy kaszę. Płuczemy ją gorącą wodą aby pozbyć się goryczki.

  • 3

    Gotujemy mleko a gdy zacznie wrzeć gotujemy w nim kaszę około 10minut.

  • 4

    Gruszki ścieramy na tarce na dużych oczkach, po czym wrzucamy je do gotującej się w mleku kaszy na kolejne 10minut mieszając co jakiś czas.

  • 5

    Roztapiamy czekoladę w misce lub rondelku na parze.

  • 6

    Kaszę z gruszką odcedzamy oraz wyciągamy gotową dynię z piekarnika.

  • 7

    Na każdą ćwiartkę nakładamy po 2-3 łyżki kaszy z gruszką, figę kroimy w plastry i nakładamy po 2-3 plastry na wierzch

  • 8

    Polewamy wszystko rozpuszczoną czekoladą i gotowe :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: