Liczba porcji20
Łączny czas:4 godz. 30 min
Przygotowanie:240 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na blok czekoladowy

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru (lub mniej w zależności od preferencji)
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 400 g mleka pełnego w proszku
  • ½ szklanki wody
  • 100 g mieszanki bakaliowej (np. żurawina, rodzynki, orzechy)
  • 100 g herbatników.
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło roztop w rondelku, a następnie dodaj wodę, cukier i kakao. Całość wymieszaj.

  • 2

    Zawartość garnuszka podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia.

  • 3

    W miseczce umieść orzechy i zalej je wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut, a następnie odsącz wodę.

  • 4

    Do dużego garnka przesyp mleko w proszku, pokruszone wafle i herbatniki.

  • 5

    Do składników suchych wlej masę maślano-czekoladową i dokładnie wymieszaj.

  • 6

    Całość upchnij w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Chociaż przepis na blok czekoladowy zakłada taką formę, równie dobrze sprawdzi się tortownica.

  • 7

    Blok czekoladowy przełóż do lodówki i schładzaj przez kilka godzin.

  • 8

    Bezpośrednio przed podaniem deser możesz na chwilę wyjąć z lodówki – dzięki temu znacznie lepiej będzie się kroić.

  • 9

    Jeżeli chcesz, blok czekoladowy możesz udekorować. Wykorzystaj do tego celu, np. prawdziwą bitą śmietanę, polewę czekoladową z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady.

Oceń przepis:

Mówi się, że przepis na blok z czekolady z dodatkiem bakalii pochodzi jeszcze z czasów PRL. Dlatego dla wielu osób stanowi niejako podróż do przeszłości – do dzieciństwa, w którym dostęp do tak wielu ciastek, batoników czy wafelków był ograniczony. Wówczas nie pozostawało nic innego jak samodzielne przyrządzanie deserów. Nic się jednak w tej kwestii nie zmieniło – samodzielne przygotowywanie wypieków i deserów jest równie popularne także dziś. Nie inaczej jest w przypadku tego przysmaku, który przywołuje miłe skojarzenia i wspomnienia.

Blok czekoladowy jest niezwykle smaczny, ale jednocześnie bardzo sycący. Dzięki temu już jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby zaspokoić swój apetyt na coś słodkiego. Przygotujesz go raz, a przepis na blok czekoladowy będziesz wykorzystywać przy każdej nadarzającej się okazji.

Przepis na blok czekoladowy w wersji zmodyfikowanej

Przepis na blok czekoladowy możesz zmodyfikować, zastępując poszczególne produkty innymi składnikami. Zamiast masła możesz zastosować olej kokosowy, a zamiast cukru – ksylitol. Z takich produktów także przyrządzisz smaczną i słodką przekąskę.

Poniżej znajdziesz przepis na blok czekoladowy z lekko egzotyczną nutą. To zasługa dodatku oleju kokosowego oraz wiórków kokosowych!

Przepis na blok czekoladowy w wersji egzotycznej bazuje na klasycznym wariancie. Do przygotowania deseru będziesz potrzebować:

  • oleju kokosowego – zastąpi masło, margarynę lub inny wykorzystywany tłuszcz,
  • cukru brązowego, cukru kokosowego lub ksylitolu – zamiast cukru białego
  • odtłuszczonego mleka w proszku – zastąpi mleko w proszku pełne,
  • pokruszonych herbatników, bakalii, wiórków kokosowych.

Aby przygotować blok czekoladowy w zmodyfikowanej formie, postępuj zgodnie z klasycznym przepisem. Najpierw należy rozpuścić olej kokosowy, dodać wodę i cukier. Po rozpuszczeniu cukru odstaw masę do ostygnięcia. W tym czasie należy do garnka wsypać mleko w proszku i pozostałe składniki. Po uformowaniu bloku, trzeba umieścić foremkę w lodówce na kilka godzin.

Na bazie klasycznego przepisu można przygotować również blok miodowo-czekoladowy. W tym przypadku zastąp cukier biały miodem spadziowym. Sposób postępowania jest identyczny – miód należy rozpuścić z wodą, masłem i kakao.

Klasyczny przepis na blok możesz modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększyć ilość herbatników czy orzechy zastąpić rodzynkami / żurawiną. Dodaj swoje ulubione składniki, dzięki czemu stworzysz deser wpisujący się w Twoje potrzeby smakowe. Efekt finalny ma bowiem zachwycać przede wszystkim Ciebie!

Przepis na blok czekoladowy – miej go zawsze przy sobie

Blok czekoladowy to przysmak, który może uświetnić wiele okazji. Można przygotować go jako niedzielny deser, poczęstunek dla znajomych itp. Dlatego przepis na blok warto mieć zawsze przy sobie – po to, aby w krótkim czasie przyrządzić smaczną przekąskę.

Ten przepis na blok czekoladowy warto znać, z kilku powodów:

  • deser zachwyca smakiem,
  • jest prosty i szybki w przygotowaniu,
  • nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych,
  • możesz go przygotować wspólnie z dziećmi

Przepis na blok z czekolady z dodatkiem bakalii to deser idealny dla miłośników czekolady. Już kilka kęsów przeniesie Cię w czasy, gdy na półkach sklepowych niewiele było towarów, zaś prawdziwą czekoladę określano mianem luksusu. Blok czekoladowy był jej namiastką, goszcząc na stołach w polskich domach.

Blok czekoladowy to w ostatnim czasie prawdziwy hit. Dlatego lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ – mimo że jest bardzo sycący – bardzo szybko znika z patery. Wyśmienicie smakuje nie tylko z herbatą, ale przede wszystkim z aromatyczną kawą lub gorącą czekoladą.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: