Perfekcyjnie szybkie brownie
0
30 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Perfekcyjnie szybkie brownie

Szukasz pomysłu na sycący, niezwykle aksamitny deser o głębokim, czekoladowym smaku? Lubisz ciasta z lekko chrupiącą skórką, pod którą skrywa się miękkie, delikatnie ciągnące się wnętrze pełne kawałków czekolady? Koniecznie wypróbuj ten przepis na perfekcyjnie szybkie brownie, które zaskoczy Cię swoim smakiem!

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

O czym pamiętać, aby szybkie brownie się udało?

Sercem każdego brownie jest miękkie, mokre i delikatnie lepkie wnętrze. Chcesz uzyskać taki efekt? Zadbaj o odpowiednie proporcje mąki i tłuszczu. Masła i czekolady powinno być więcej niż pszennego dodatku. Pamiętaj o tym, kiedy dodajesz składniki "na oko". Zbyt dużo mąki sprawi, że brownie straci swoją niezwykłą konsystencję.

Postaraj się również, żeby ciasto nie miało żadnych grudek. W tym celu przesiej mąkę, cukier puder i sól przed dodaniem ich do pozostałych składników. Dodatkowe napowietrzenie suchych składników sprawi, że ciasto nabierze delikatności i lekkości. To także dobry sposób, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia w mące.

Zmniejszasz lub zwiększasz ilość składników i nie wiesz, jaką blachę wybrać? Forma do brownie powinna być tak duża, aby ciasto rozlało się na grubość co najmniej 3 cm. Jeśli masy będzie zbyt dużo, istnieje ryzyko, że deser nie upiecze się w środku, tak jak powinien. Dostosowanie blachy pozwoli Ci również uniknąć kłopotów z przypalonym spodem lub bokami.

 

Jak urozmaicić szybkie brownie?

Zastanawiasz się, jak sprawić, aby klasyczne brownie smakowało inaczej niż zwykle? Możesz przygotować je w postaci babeczek. Muffiny czekoladowe to doskonały wybór na przyjęcie i na przekąskę do pracy. Przygotuj ciasto według przepisu, jednak zamiast wylewać je do dużej formy, umieść je w papilotkach, np. silikonowych. Aby masa nie przywarła do brzegów, możesz wcześniej wysmarować je masłem. Koniecznie skróć czas pieczenia do 15-20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy deser jest odpowiedni do spożycia. Gotowe brownie rozpoznasz po chrupiącej skórce i odstających brzegach.

Aby przełamać czekoladowy smak ciasta, możesz wzbogacić recepturę dodatkiem, np.:

  • orzechów, np. posiekanych orzechów włoskich lub migdałów,
  • bakalii, np. rodzynek, żurawiny lub pokrojonych moreli,
  • szczypty cynamonu lub ostrego chilli, które wywoła rumieńce na policzkach.

 

Dobrym pomysłem jest również nałożenie na wierzch np. wiśniowej lub śliwkowej konfitury albo masła orzechowego.

 

Nie czekaj! Przygotuj pyszne czekoladowe brownie i podaj je w towarzystwie aromatycznej kawy oraz lodów. To sprawdzony przepis na świetnie spędzone popołudnie!

Komentarze