Pomysł na modyfikacje klasycznego przepisu
Jak łatwo się domyślić, brownie fasolowe z powodzeniem może zostać włączone do menu osób, które szukają nietypowych rozwiązań kulinarnych. Przepis ten pozwala na przygotowanie ciasta bez jajek i mleka krowiego, o czym przeczytasz w poradach dotyczących fasolowego brownie. Sekret podlinkowanego przepisu tkwi w fasoli – to dzięki niej nie ma konieczności stosowania jajek, masła czy innych produktów odzwierzęcych. Z powodzeniem zastąpisz je innymi lub pominiesz.
Składniki potrzebne do przyrządzenia deseru w takiej wersji to:
- puszka czerwonej fasoli,
- 30 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 65 g mąki owsianej
- Szczypta soli,
- Słodzidło – banan, syrop daktylowy lub z agawy,
- 75 ml oleju kokosowego,
- 2 g proszku do pieczenia.
Klasyczną mąkę pszenną można z powodzeniem zastąpić inną odmianą, np. kokosową. Doskonale zastąpią ją także zmielone na pył płatki owsiane czy wiórki kokosowe.
Co musisz wiedzieć na temat brownie z fasoli?
Przede wszystkim to, że w smaku fasola jest kompletnie niewyczuwalna! Jak udaje się uzyskać taki efekt? Czerwona fasola, choć solo jest dość wyrazista, w połączeniu z gorzkim kakao i bakaliami wytraca swój intensywny smak.
Jaka jest zatem jej rola w całym przepisie? Dobrze opłukana i zblendowana fasola ma aksamitną konsystencję. Jest lekko klejąca, co sprawia, że finalnie konsystencja ciasta jest idealnie gładka i zwarta – nie rozpada się podczas krojenia i jedzenia. Dzięki fasoli ilość mąki może zostać znacznie zredukowana, a nawet można całkowicie spróbować pominąć ten składnik.
Brownie fasolowe mocno czekoladowe to pomysł na szybki, udany i wartościowy deser do przygotowania w ciągu godziny. Na pewno zaskoczysz tym ciastem swoich gości, a domownicy będą domagali się kolejnych dokładek.
Komentarze