Zachwycająco aksamitne brownie fasolowe
0
1 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Zachwycająco aksamitne brownie fasolowe

Brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Jest tak lubiany i znany, że doczekał się już wielu odsłon. Niektóre z nich są mocno zaskakujące, szczególnie gdy przewidują obecność warzyw w składzie. Dzisiaj przedstawiamy przepis na aksamitny deser z wykorzystaniem czekolady i fasoli.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pomysł na modyfikacje klasycznego przepisu

Jak łatwo się domyślić, brownie fasolowe z powodzeniem może zostać włączone do menu osób, które szukają nietypowych rozwiązań kulinarnych. Przepis ten pozwala na przygotowanie ciasta bez jajek i mleka krowiego, o czym przeczytasz w poradach dotyczących fasolowego brownie. Sekret podlinkowanego przepisu tkwi w fasoli – to dzięki niej nie ma konieczności stosowania jajek, masła czy innych produktów odzwierzęcych. Z powodzeniem zastąpisz je innymi lub pominiesz.

 

Składniki potrzebne do przyrządzenia deseru w takiej wersji to:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • 30 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 65 g mąki owsianej
  • Szczypta soli,
  • Słodzidło – banan, syrop daktylowy lub z agawy,
  • 75 ml oleju kokosowego,
  • 2 g proszku do pieczenia.

Klasyczną mąkę pszenną można z powodzeniem zastąpić inną odmianą, np. kokosową. Doskonale zastąpią ją także zmielone na pył płatki owsiane czy wiórki kokosowe.

Co musisz wiedzieć na temat brownie z fasoli?

Przede wszystkim to, że w smaku fasola jest kompletnie niewyczuwalna! Jak udaje się uzyskać taki efekt? Czerwona fasola, choć solo jest dość wyrazista, w połączeniu z gorzkim kakao i bakaliami wytraca swój intensywny smak.

 

Jaka jest zatem jej rola w całym przepisie? Dobrze opłukana i zblendowana fasola ma aksamitną konsystencję. Jest lekko klejąca, co sprawia, że finalnie konsystencja ciasta jest idealnie gładka i zwarta – nie rozpada się podczas krojenia i jedzenia. Dzięki fasoli ilość mąki może zostać znacznie zredukowana, a nawet można całkowicie spróbować pominąć ten składnik.

 

Brownie fasolowe mocno czekoladowe to pomysł na szybki, udany i wartościowy deser do przygotowania w ciągu godziny. Na pewno zaskoczysz tym ciastem swoich gości, a domownicy będą domagali się kolejnych dokładek.

Komentarze