Tort Sachera nie należy do bardzo skomplikowanych przepisów, przypomina tort czekoladowy, choć wymaga nieco uwagi. Jeśli go przygotujesz, zyskasz wiele satysfakcji, odtwarzając samodzielnie przepis głęboko skrywany przez wiedeńskich cukierników. Taki deser z pewnością będzie idealnym wyborem na specjalne okazje, zwłaszcza gdy masz więcej czasu na przygotowanie domowych wypieków, np. przed urodzinami czy świętami.
W jaki sposób podawać Tort Sachera?
Tort Sachera zgodnie ze zwyczajem, podobnie jak większość tortów, podaje się na zimno. Zanim trafi na stół zaczekaj więc, aż polewa całkowicie zastygnie. Najlepiej więc przygotować go minimum 6 godzin przed planowaną uroczystością.
Czy konfitura morelowa jest niezbędna?
Pochodzący z XIX wieku przepis na Tort Sachera z pewnością uwzględniał wykorzystanie konfitury morelowej, jednak możesz przygotować różne kombinacje tego wypieku. Zaletą tego tortu jest wykwintny smak, który uda Ci się osiągnąć, jeśli będziesz ściśle trzymać się przepisu . Jeśli jednak nie dysponujesz konfiturą morelową, możesz zastosować w nim tak naprawdę dowolne przetwory owocowe.
W jaki sposób przechowywać tort?
Tort Sachera nie powinien być przetrzymywany w lodówce. Niższa temperatura nie zmieni co prawda jego smaku, ale powierzchnia tworzona przez polewę może stracić swoją gładkość,
Jeśli chcesz wypróbować inne desery, z pewnością spodobają Ci się babeczki czekoladowe lub blok czekoladowy . Te dwa przepisy są bardzo uniwersalne i proste w przygotowaniu, a desery z powodzeniem można zabrać, np. do pracy czy na piknik ze znajomymi.
Komentarze