Tarta czekoladowa z kremem karmelowym i malinami
0
1 godz. 20 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Tarta czekoladowa z kremem karmelowym i malinami

Tarta czekoladowa z malinami nie jest trudna w przygotowaniu, pod warunkiem że będziesz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. To niezwykle efektowne ciasto zachwyca swoim smakiem nawet najbardziej wymagających fanów wypieków!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Chrupiące i maślane ciasto jest przysmakiem mieszkańców wielu krajów Europy. We Francji tarta podawana jest na wiele sposobów – nie tylko ze słodkimi dodatkami. Pasqualina to popularne ciasto, przygotowywane we Włoszech z okazji świąt Wielkanocnych. W Polsce deser ten również cieszy się ogromną popularnością. Mamy dla Ciebie unikalną recepturę, dzięki któremu upieczesz domowe i aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców.

Tarta uznawana jest za klasyczny deser. Do przygotowania kruchego ciasta wystarczy mikser i niewielka ilość składników. Często jednak osoby, które chcą przygotować tradycyjny, francuski deser mają wiele problemów. Przepisów na idealną tartę jest bowiem wiele. Niektóre osoby dodają do ciasta żółtko, inne całe jajko. Zdarza się, że masło zastępowane jest smalcem, a smak deseru wzbogaca się kwaśną śmietaną.  Do przygotowania kruchego ciasta można użyć mąki pszennej, ryżowej lub krupczatki. Orzechy laskowe lub włoskie warto wykorzystać jako źródło dodatkowego tłuszczu. Nie bez znaczenia jest również wybór masła. Miękka margaryna nie nadaje się do tego typu wypieków. Masło powinno być zimne. Jasny krem można również przyrządzić na bazie cukru i tłuszczu w temperaturze pokojowej. Najważniejsze jest to, jaką strukturę ciasta chcemy otrzymać.

Tarta to idealny deser na każdą okazję. W połączeniu z czekoladą i karmelem smakuje obłędnie! Nie bój się jednak inspirować przepisami. Być może stworzysz oryginalną recepturę, która stanie się prawdziwym skarbem w kuchennych tajemnicach, przekazywanych młodszym pokoleniom.

Komentarze