Liczba porcji30
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na klasyczne ciastka czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru, można zmieszać biały i brązowy pół na pół
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki typu 400 lub pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku, na bardzo małym ogniu roztop masło.

  • 2

    Do roztopionego masła dodaj cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj aż do połączenia się składników.

  • 3

    Dodaj do masy kakao oraz sól i ponownie wymieszaj.

  • 4

    Dodaj całe jajka oraz mleko, połącz wszystkie składniki.

  • 5

    Wsyp do masy proszek do pieczenia, a następnie przesiej mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiego ciasta.

  • 6

    Czekoladę posiekaj w kostkę i delikatnie dodaj do masy.

  • 7

    Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 160˚C.

  • 8

    Nabieraj masę łyżką stołową – formuj kulki wielkości małych gałek lodów, lekko spłaszczając wszystkie ciastka z czekoladą, pamiętając o zachowaniu odstępu między nimi. Jeśli na Twojej blaszce nie zmieszczą się wszystkie czekoladowe ciasteczka, możesz je upiec na „dwie raty” lub na dwóch blaszkach jednocześnie.

  • 9

    Wstaw ciastka do piekarnika – piecz z termoobiegiem przez ok. 15 minut, aż do momentu, kiedy ich brzegi zaczną się rumienić.

  • 10

    Wyciągnij z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie – zastygną w trakcie studzenia się.

  • 11

    Serwuj ciasteczka, kiedy ostygną.

Oceń przepis:

Przepis na ciasteczka z czekoladą jest niezwykle prosty i przyjemny do wykonania. Od momentu, gdy zaczniesz przygotowywać swoje czekoladowe ciasteczka do chwili, kiedy trafią do piekarnika, nie upłynie więcej niż kilkanaście minut. Oznacza to, że gdy sięgniesz po ten przepis na ciasteczka czekoladowe, słodki deser będzie mógł trafić na stół nawet w czasie poniżej godziny od rozpoczęcia przygotowywania go. Właśnie dlatego ten przepis na ciasteczka czekoladowe jest tak chętnie wykorzystywany nawet przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia z tworzeniem smacznych wypieków.

Jak wzbogacić przepis na ciasteczka czekoladowe?

Zastanawiasz się, jak możesz zmodyfikować przedstawiony powyżej przepis na ciasteczka czekoladowe? Odpowiedź brzmi: na wiele sposobów! Wszystko zależy od tego, na co tak naprawdę masz ochotę.

Jeśli chcesz, aby ciastka czekoladowe stały się bardziej wytrawne, zamień mleczną czekoladę na gorzką i dodaj większą ilość kakao. W wyrafinowanej wersji do masy na ciastka z czekoladą mogą trafić również nietypowe dodatki – np. łyżeczka czy dwie kawy lub… płatki chilli. W tej odmianie deser nabierze zupełnie nietuzinkowego charakteru!

Ciasteczka z czekoladą rodem z USA

Wolisz bardziej delikatne ciastka czekoladowe? Nie ma problemu! Wystarczy, że wykorzystując przytoczony tu przepis na ciasteczka z czekoladą, pominiesz kakao, a mleczną czekoladę zmieszasz na pół z białą lub karmelową. Wówczas Twoje czekoladowe ciasteczka zaczną przypominać klasyczne, amerykańskie blondie.

Pozostając w klimatach rodem z USA, możesz wzbogacić czekoladowe ciasteczka o rozmaite bakalie. Jakie? To już kwestia Twoich preferencji. Jednak jeśli tworzysz klasyczne ciastka z czekoladą, możesz je uzupełnić o rodzynki lub orzechy. Szczególnie dobrze będą się w tym zestawie prezentować orzechy makadamia, nerkowce, włoskie lub laskowe. Możesz je też po prostu pomieszać ze sobą.

Gdy zaś zmodyfikujesz przepis na ciasteczka z czekoladą, idąc bardziej w stronę wspomnianego wcześniej blondie, masę uzupełnij suszoną żurawiną. Przełamie ona słodycz, którą zachwycają ciastka z czekoladą białą i doda całości ciekawego posmaku.

Polewa, a może lukier czy cukier-puder?

Możesz również zastanowić się nad tym, w jaki sposób wzbogacić przepis na ciasteczka z czekoladą już po wyjęciu ich z piekarnika. Jeżeli chcesz, aby czekoladowe ciasteczka wyglądały imponująco i uzyskały intensywniejszy smak, możesz je udekorować np. płynną czekoladą (tak, aby kontrastowała z kolorem, który mają Twoje ciastka z czekoladą) lub lukrem, a także bakaliami czy cukrem-pudrem.

Pamiętaj, że aby Twoje czekoladowe ciasteczka zachowały świeżość nieco dłużej, możesz je wrzucić do szklanego słoika – wówczas zachowają chrupkość, ale nie stwardnieją „na kamień”. W takim opakowaniu Twoje ciastka czekoladowe przetrwają nawet kilka dni, dzięki czemu mogą trafić np. do lunchboxa do pracy lub szkoły albo stać się słodką przekąską, którą zawsze będziesz mieć w zanadrzu. Dzięki temu przepis na ciasteczka czekoladowe nie pójdzie na marne nawet, jeśli będą one znikać w wolniejszym tempie.

Więcej ciasteczek? Nie ma problemu!

A co, jeśli chcesz takie ciastka czekoladowe przygotować na imprezę dla znajomych? Wówczas warto podwoić, a nawet potroić proporcje, które zawiera ten przepis na ciasteczka z czekoladą – tak, aby pysznego deseru nie zabrakło dla żadnego gościa. Możesz się spodziewać, że smakołyk, jakim są ciastka z czekoladą, zniknie ze stołu w ekspresowym tempie!

Z czym podawać ciastka czekoladowe?

Tu też masz szerokie pole do popisu – wykraczające daleko poza opcje prezentowane przez ten przepis na ciasteczka z czekoladą. Będą idealnie pasowały np. do popołudniowego cappuccino lub latte macchiato. Świetnie sprawdzą się też do gęstej czekolady na gorąco, słodkiego, mlecznego kakao lub dobrej herbaty. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Sposób podania możesz opracować, przygotowując ten przepis na ciasteczka czekoladowe.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: