Muffiny czekoladowe z dodatkiem limonki
1
45 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Muffiny czekoladowe z dodatkiem limonki

Limonka cechuje się bardzo charakterystycznym, kwaśnym smakiem. Z tego powodu może być ona świetnym dopełnieniem słodkich składników, np. czekolady. Sprawdzi się doskonale w przypadku babeczek. Jak przygotować pełne smaku muffinki czekoladowe z dodatkiem limonki?

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować babeczki czekoladowe z limonką?

Babeczki czekoladowe można udekorować na wiele różnych sposobów. Najlepiej sprawdzi się polanie ich polewą, do której da się następnie przyczepić inne dodatki. Warto podkreślić nietypowy smak muffinek i postawić na dekorację z limonki. Idealnie sprawdzi się też listek mięty, który nada im świeższego charakteru. Jeśli lubisz eksperymentować z dekoracjami, możesz postawić na polewę z Czekolady E.Wedel Białej. Stworzy ona ciekawy kontrast z ciemnym ciastem i skomponuje się idealnie z zielonymi ozdobami.

 

Babeczki czekoladowe z limonką warto podawać również w towarzystwie świeżych owoców sezonowych. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, jagody, borówki czy porzeczki. Jeśli chcesz, możesz także postawić na nieco bardziej tropikalne smaki, np. ananasa, mango lub banana. To bardzo ciekawa propozycja dla osób, które lubią eksperymentować i tworzyć wypieki w oryginalnym wydaniu.

 

Wierzch babeczek z dodatkiem limonki można również udekorować różnymi kolorami polewy, lukru czy po prostu klasyczną bitą śmietaną, na którą dodamy sezonowe owoce. Jeśli kochasz kreatywne zajęcia, z babeczek możesz stworzyć prawdziwe dzieła sztuki, np. udekorowanie ich, by przypominały postaci z bajek, jak chociażby Ciasteczkowy Potwór czy Myszka Miki. Warto jednak pozostać w lekko tropikalnym i orzeźwiającym klimacie, który różni muffinki od standardowych, czekoladowych wypieków tego typu.

Jak zmodyfikować przepis na muffinki czekoladowe z limonką?

Muffiny czekoladowe da się przygotować w bardzo łatwy sposób. Istnieje jednak opcja delikatnego zmodyfikowania przepisu. Idealnie sprawdzi się dodanie do masy ekstraktu z mięty lub świeżych listków. Dzięki temu sprawisz, że ciastka będą jeszcze bardziej orzeźwiające. W sytuacji, gdy chcesz zmienić delikatnie konsystencję babeczek, możesz dodać do ciasta drobno posiekane orzechy. To ciekawe urozmaicenie, które połączy się świetnie z delikatnie kwaśnymi babeczkami.

 

Możesz również zmienić ilość cukru i zawartość kakao w czekoladzie, dostosowując je do swoich preferencji. Nie wszystkie osoby lubią czekoladę E.Wedel Klasyczną Gorzką 64%, dlatego czasem dobrym pomysłem jest zamienienie jej na czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną lub czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50%. Nie można jednak przesadzić z ilością cukru. Wówczas ciasto będzie zdecydowanie za słodkie i straci swój lekko kwaśny charakter.

 

Przepis na muffiny czekoladowe z dodatkiem limonki może być również idealną inspiracją do stworzenia ciasta limonkowego. Wówczas należy zmienić ilość poszczególnych składników, zachowując odpowiednie proporcje:

  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 180 g Czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 4 jajka,
  • 50 ml soku z limonki,
  • 250 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 300 ml kwaśnej śmietany.

Taki wypiek sprawdzi się doskonale podczas wielu okazji. Jest świetnym wyborem w sezonie letnim, gdy świeże, orzeźwiające desery cieszą się znacznie większą popularnością. Wówczas można podawać go w towarzystwie owoców sezonowych. Babeczki smakują idealnie również jako przekąska do kawy lub herbaty podczas wszelkich towarzyskich spotkań. Świetną alternatywą dla muffinek czekoladowych mogą być ciastka czekoladowe, które po drobnej modyfikacji również mogą być idealnym deserem dla najbliższych.

Komentarze