Ciasto z kawałkami czekolady, serkiem mascarpone i polewą orzechową to smaczny pomysł na deser – na dowolną okazję. Będzie smakował każdem. Mimo wykorzystania ciemnego kakao, jest przyjemny i delikatny w smaku. Intensywność łagodzi krem śmietankowy. Wzbogacony o kawałki czekolady przekona również tych, którzy zazwyczaj unikają ciastek z kremem. Całość wieńczy polewa czekoladowa, która – za sprawą dodatku orzechów włoskich – nabiera charakterystycznego smaku.
Ciasto z kawałkami czekolady, serka mascarpone i polewą orzechową funduje podniebieniu wyjątkową dawkę słodkiej przyjemności. Dlatego z talerzyków znika aż do ostatniego okruszka. Nie zdziw się, gdy ktoś poprosi o dokładkę.
Serek mascarpone kluczem do aksamitnego smaku ciasta czekoladowego na każdą okazję
Dobrze mieć zapas serka mascarpone w kuchni. Nigdy nie wiesz, na jaki deser najdzie Cię ochota w niedzielne przedpołudnie. Przepisy z serkiem mascarpone sprawiają, że wypieki możesz podać jako główny deser podczas oficjalnej okazji, ale i w postaci małej przekąski w ciągu dnia.
Ciasto z kawałkami czekolady, serkiem mascarpone i polewą orzechową to przepis, który ma szansę zastąpić tradycyjne torty, a każde spotkanie urozmaici o wyjątkowe doznanie smakowe.
Poza tym ten przepis możesz w prosty sposób zmodyfikować według swoich upodobań. Koniecznie przeczytaj cały przepis do końca, by dowiedzieć się, jakie są sekrety udanego kremu i poznać techniki przygotowania wariantów perfekcyjnej polewy czekoladowej, która zawsze się udaje. Chcesz mieć pewność, że twój domowy wypiek, z samodzielnie wykonanym kremem będzie cieszył tak samo za każdym razem kubki smakowe i oczy? Sprawdź to z nami.
Z pewnością niejeden smakosz pomyśli, że to ciasto-gotowiec prosto z cukierni. Nic bardziej mylnego! Lepiej od razu podziel się tym przepisem z niedowiarkami, jeśli nie uwierzą na słowo.
Ciasto z mascarpone z perfekcyjną polewą z białej czekolady. Ciasto z mascarpone, które wygląda lepiej niż z cukierni
Główny przepis zakłada przygotowanie polewy z gorzkiej czekolady. To dobry pomysł, kiedy chcesz złamać smaki - wytrawną polewę, kakao oraz słodki krem między biszkoptami.
Jeśli jesteś miłośniczką/miłośnikiem słodkich wypieków i chcesz przygotować smakowite ciasto z białą czekoladą, koniecznie sprawdź, jak zrobić więcej polewy z Czekolady Białej E.Wedel 80 g.
Jak przygotować prostą polewę z białej czekolady?
Najlepiej zawsze mieć w kuchni tabliczkę dobrej białej czekolady. Śmietanka także może być obowiązkowym punktem na Twojej liście zakupów, więc przy najbliższej okazji od razu wrzuć do koszyka dodatkowe opakowanie.
Do przygotowania polewy będziesz potrzebować 100 g Czekolady Białej E.Wedel i 70 g śmietanki kremówki 36%.
Na początek podgrzej śmietankę – ma być gorąca, ale uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia.
Następnie połam czekoladę na małe kawałki i dodaj połowę porcji do gorącej śmietanki. Dokładnie mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Kiedy uzyskasz jednolitą masę (będzie trochę płynna) dodaj resztę czekolady i dalej mieszaj.
Polewa zgęstnieje. Jeśli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, możesz postawić rondel na mały ogień – cały czas mieszając.
Jeśli polewa jest zbyt gęsta i chcesz ją rozcieńczyć, dodaj odrobinę śmietanki lub mleka. Odstaw polewę, aby przestygła i oblej nią ciasto. Możesz także polać wierzch większą ilością polewy i pozwolić jej swobodnie ściekać po bokach wypieku. Będzie smakowicie wyglądać, a na dodatek lekko wsiąknie w wierzchnią warstwę ciasta czekoladowego.
Ciasto z dodatkiem serka mascarpone. Poznaj sekrety udanego kremu
Do przygotowania kremu używaj dobrze schłodzonego serka i śmietanki kremówki.
Do połączenia serka mascarpone ze śmietanką użyj wysokiej miski. Upewnij się, że widełki miksera będą mogły sięgnąć do każdego zakamarka naczynia.
Miksuj serek mascarpone ze śmietanką na wolnych obrotach. Stopniowo dodawaj cukier puder. Upewnij się, że każda porcja cukru pudru jest dobrze wymieszana z serkiem i śmietanką.
Warto włożyć krem do lodówki na 30 minut przed posmarowaniem go na płatach ciasta – opcja, która zależy od tego, jak szybko chcesz zrobić ciasto z mascarpone i czekoladą.
Królowa dodatków do ciast - bita śmietana zamiast kremu karmelowego na wierzch ciasta
Zamiast robić krem z masy kajmakowej lub krem orzechowy na bazie czekolady gorzkiej, możesz wrzucić do blendera porcję Twojej ulubionej czekolady. Rozdrobnij ją na maleńkie kawałki i odstaw na chwilę.
Przejdź od przygotowania smakowitej bitej śmietany, która trafi na wierzch ciasta. Przygotuj bitą śmietanę, kiedy czekoladowe ciasto będzie schładzać się w lodówce.
Tradycyjnie skompletuj potrzebne składniki. Będziesz potrzebować łyżkę cukru pudru, 250 ml śmietanki kremówki 36% i olejek waniliowy.
Zanim zaczniesz ubijać śmietanę, włóż widełki miksera i metalową miskę do lodówki na kilkanaście minut.
Ubijaj śmietankę na najwolniejszych obrotach przez około pół minuty. Potem zwiększ obroty do maksimum. Kontynuuj, aż widełki miksera będą zostawiać wyraźne ślady na bitej śmietanie.
Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i olejek waniliowy (wystarczy kilka kropli).
Pamiętaj, że bitej śmietany nie możesz długo przetrzymywać po przygotowaniu. Najlepiej od razu dodaj ją na wierzch ciasta z mascarpone i podaj gościom.
Smakowite dodatki do ciasta czekoladowego z polewą orzechową
Wierzch ciasta czekoladowego z polewą orzechową możesz ozdobić soczystymi owocami. Ciasto świetnie smakuje z malinami, truskawkami, jagodami i kawałkami kandyzowanych pomarańczy i ananasa.
Owoce dodadzą kolorytu Twojemu wypiekowi. Możesz podzielić je na wierzchu ciasta, tak aby każdy smakosz mógł wybrać kawałek ze swoimi ulubionymi owocami.
Komentarze