Ciasto z gorzkiej czekolady
29
35 min
15 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto z gorzkiej czekolady

Ten przepis na ciasto jest idealną propozycją dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto z gorzkiej czekolady, wykonane zgodnie z tym przepisem, oczaruje swoim aromatem wszystkich fanów gorzkiej czekolady i aromatycznych wypieków!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przygotuj szybkie ciasto czekoladowe ze smakowitą polewą z mlecznej czekolady lub sosem karmelowym. To ciasto czekoladowe to świetny przepis dla każdego domowego cukiernika. Sprawdzi się zarówno jako jeden z pierwszych wypieków, jak i dla kogoś, kto już ma za sobą dziesiątki ciast. Sprawdzony przepis na pyszne ciasto czekoladowe, które zrobisz z kilku podstawowych składników. Czy zakaszesz rękawy od razu?

Ten przepis na ciasto czekoladowe to kwintesencja tego, co najlepsze w domowych wypiekach. Ponadto jest to wypiek bardzo praktyczny - ciasto wykonasz w zaledwie niecałą godzinę.

Przyda Ci się więcej czekolady do oblania wypieku - wystarczy roztopić porcję czekolady gorzkiej w kąpieli wodnej i polać ciasto czekoladowe.

Wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, a pewnie część z nich już masz gdzieś w kuchni. Proste i szybki sposób na ciasto czekoladowe na każdą okazję.

Gotowe ciasto czekoladowe z własnoręcznie przygotowanymi dodatkami zachwyci każdego fana domowych wypieków. To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić w tak krótkim czasie. Nie musisz zatrzymywać się na polewie – poznaj pomysły na ozdobienie ciasta.

Czy w Twoich szafkach znajdą się dżemy, konfitury, zapasowa tabliczka czekolady, kandyzowana skórka pomarańczowa?

 

Pyszne ciasto czekoladowe z sosem karmelowym

Szybkie ciasto czekoladowe z sosem karmelowym to oryginalne połączenie, które zaskoczy wielu, a innym przywoła słodkie wspomnienia. Jeśli lubisz słodkie ciasta, sprawdź jak przygotować prosty przepis na sos karmelowy.

Sos przyda się nie tylko do ciasta. Możesz nim urozmaicić niemal każdy deser. Sprawdzi się do babeczek, lava cake, tortów i naleśników.

Jak przygotować sos karmelowy na ciasto czekoladowe?

Skompletuj potrzebne składniki:

  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 100 ml śmietanki 30%

Wsyp cukier do garnka – ważne, by miał szerokie dno. Postaw na ogień i czekaj aż cukier się rozpuści i lekko ściemnieje. Wówczas dodaj masło, wymieszaj do połączenia składników i zestaw z ognia. Do wciąż ciepłej mikstury z cukru i masła wlej powoli śmietankę. Wymieszaj raz jeszcze w celu uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Wraz z ochładzaniem swojej temperatury sos będzie gęstniał. Oblej nim ciasto czekoladowe póki konsystencja nie stężeje za mocno. Tak ozdobione podawaj fanom dobrych wypieków.

 

Ciasto czekoladowe. Wilgotne ciacho jak brownie

Ciasto czekoladowe z tego przepisu możesz piec do suchego patyczka. Jednak jeśli chcesz uzyskać efekt brownie, skróć czas pieczenia. Zacznij od 25 do 30 minut. Sprawdź efekt i dopasuj go do swojego piekarnika.

Możesz przygotować małe ciastka czekoladowe na bazie masy z tego przepisu. Przełóż ciasto do kokilek lub foremek i przygotuj babeczki lub brownie.

 

Co mogę dodać na ciasto z gorzkiej czekolady? Sprawdzone sposoby na szybkie posypki

Polewa czekoladowa i sos karmelowy to świetna baza pod posypki na ciasta. Czekoladowe dodatki, takie jak kawałki czekolady startej na tarce lub gotowe ozdoby w różnych kształtach to świetne pomysły na udekorowanie ciasta.

Dobrym pomysłem jest pokruszenie ciastek i wafelków. Możesz też dodać kolorową cukrową posypkę do ciast. Na pewno znajdziesz posypki na różne okazje. Wystarczy zmiana dodatków i ciasto z gorzkiej czekolady zamienia się w świąteczny deser lub urodzinowy wypiek.

Smakowitą posypkę przygotujesz z kandyzowanych owoców. Sięgnij po kawałki ananasa, wiśnie i pomarańcze. Słodkie owoce świetnie pasują do ciasta z gorzkiej czekolady.

Na koniec warto dodać wspomnieć o kremie czekoladowym. Przygotuj go na bazie białej czekolady i posmaruj nim wierzch ciasta zamiast polewy. Sprawdź ten przepis i udekoruj swoje ciasto czekoladowe kremem z białej czekolady.

 

Jak przygotować krem z białej czekolady? Przepis na wyjątkowe okazje

Przygotuj 160 g Czekolady Białej E.Wedel, 250 ml śmietanki 30% i łyżeczkę masła.

Do rondelka dodaj śmietankę i pogrzej - nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie połam czekoladę na kawałki. Zdejmij śmietankę z ognia i dodaj do niej połowę porcji czekolady.

Dokładnie wymieszaj i dodaj resztę czekolady. Jeśli trzeba postaw rondel na ogień - ale cały czas mieszaj masę czekoladową.

Pod koniec dodaj masło i wymieszaj z masą czekoladową. Pamiętaj, że krem będzie gęstniał w miarę schładzania. Kiedy lekko przestygnie, posmaruj nim ciasto.

Komentarze