Pomysły na urozmaicenie wypieku
Kruszonka w podstawowej wersji to tylko jedna z opcji urozmaicenia ciasta marchewkowego. Inne wariacje na wykończenie wypieku znajdziesz w naszej poradzie – 5 pomysłów na posypkę na ciasto. Co masz do wyboru?
- Kolorowe kryształki wykonane z cukru i barwników spożywczych. Wystarczy je wymieszać, wstrząsnąć i gotowe! Taka posypka zagwarantuje nie tylko efektowne wykończenie deseru, ale też mnóstwo dobrej zabawy.
- Orzechy laskowe w karmelu będą fenomenalnym wykończeniem ciasta marchewkowego. Przyrządzisz je samodzielnie, rozpuszczając na patelni cukier i dodając do niego posiekane orzeszki. Zamieszaj, smaż na małym ogniu i delektuj się wyjątkowo chrupiącą kruszonką.
- Domowej roboty granola z płatków owsianych, musli, suszonych owoców, wiórków kokosowych. Całość połącz za pomocą masła lub oleju kokosowego i miodu.
- Egzotyczną nutę w kruszonce, którą zapewnią wanilia, kardamon, cynamon, likier kokosowy lub inne – według uznania.
Poznawszy przepis na idealną kruszonkę w wielu różnych zaskakujących wersjach, możesz z powodzeniem przystąpić do robienia ciasta marchewkowego lub jakiegokolwiek innego, np. drożdżowego.
Dodaj masę i podkręć smak klasycznego ciasta marchewkowego
Aby ciasto marchewkowe nie było zbyt suche, a czekoladowa posypka prezentowała się na nim jeszcze bardziej efektownie, dodaj do wypieku krem. Zrobisz go z serka mascarpone z dodatkiem śmietanki lub z połączenia serka śmietankowego do kanapek, masła oraz cukru. Proste, lecz niezwykle udane.
Masę możesz rozsmarować na wierzchu ciasta lub wewnątrz – rozkrawając wypiek w poprzek na dwie równe części i ponownie „sklejając” je przy użyciu masy. Już jeden niewielki kawałek specjału w tej wersji zaspokoi Twój apetyt na pyszny deser i sprawi, że poczujesz się znacznie lepiej!
Komentarze