Jak urozmaicić przepis na ciasto czekoladowe z pistacjami?
Przepis na ciasto czekoladowe z pistacjami można urozmaicić na kilka sposobów. Idealnie sprawdzi się dodanie do masy również innych orzechów. Z pistacjami świetnie komponują się, np. drobno posiekane migdały. Jeśli zdecydujesz się na to połącznie, należy zmniejszyć ilość posiekanych pistacji o połowę, by zachować odpowiednie proporcje. Jeśli chcesz, wykorzystaj także inne bakalie, w tym suszone owoce.
Ciasto czekoladowe z pistacjami można przygotować, wykorzystując rówież inny wariant czekolady. Jeśli lubisz słodkie desery, zamień gorzką czekoladę, na czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną lub czekoladę E.Wedel Karmelową. Ciasto można również przygotować w białej wersji, wykorzystując czekoladę E.Wedel Białą. Nie należy jednak zbytnio zmieniać proporcji, ponieważ może to skutkować powstaniem zakalca.
Jako dodatek do ciasta idealnie sprawdzi się krem lub konfitura. Wystarczy przekroić wypiek na pół, a następnie przełożyć go dowolnym kremem (np. kremem czekoladowym z bitej śmietany) bądź ulubionym dżemem. Idealnie spiszą się te z kwaśnych owoców, które przełamią słodki smak ciasta, np. dżem wiśniowy. Dobrym wyborem będzie także przygotowanie kremu na bazie mascarpone lub słodkiej śmietanki. Sprawdzi się on zarówno do wypełnienia ciasta, jak i udekorowania nim wierzchu. Na takiej bazie można następnie umieścić dowolne dodatki.
W podobny sposób można przygotować również mniejszy wariant ciasta, czyli muffiny czekoladowe. Wówczas warto dodać do niego odrobinę proszku do pieczenia. Wystarczy przelać masę do papilotek i gotowe! Dobrym pomysłem jest też umieszczenie całych pistacji na wierzchu.
Jak udekorować ciasto czekoladowe z pistacjami?
Ciasto czekoladowe z pistacjami może być alternatywą dla tortu urodzinowego. Wówczas warto pokryć je czekoladowym kremem maślanym. Do takiej bazy można przykleić drobno posiekane pistacje lub inne, ulubione dodatki. Idealnie sprawdzą się płatki migdałowe. W sezonie letnim dobrym wyborem będą owoce. Warto postawić na warianty kwaśne, które przełamią słodki smak deseru. Strzałem w dziesiątkę będą maliny, porzeczki czy agrest. Warto nawiązać dekoracją do smaku ciasta. Idealnym wyborem jest więc posypanie całości np. wiórkami czekoladowymi. Możesz także stworzyć dekorację składającą się z owoców, kostek czekolady oraz całych pistacji. Z pewnością zaskoczysz tym swoich gości!
Ciasto czekoladowe z pistacjami można udekować na wiele sposobów. Zamiast kremu idealnie sprawdzi się drip czekoladowy, czyli polewa przygotowana z rozpuszczonej tabliczki czekolady wraz z kilkoma łyżeczkami słodkiej śmietanki. Do niej również dobrze przykleją się pistacje. Polewę można przygotowaniać zarówno z czekolady gorzkiej, jak i mlecznej, czy też białej. Połączenie kilku kolorów polewy pozwala na stworzenie ciekawej dekoracji bez konieczności używania dodatkowych produktów. To dobra wiadomość dla miłośników minimalizmu, również w kuchni.
Jeśli interesujesz się cukiernictwem i lubisz spędzać czas w kuchni, możesz wypróbować przepis na klasyczne brownie, które dzięki swej prostocie stanie się idealnym dodatkiem na umilenie dnia.
Komentarze