Ciastka czekoladowe z dodatkiem słonecznika
0
15 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Ciastka czekoladowe z dodatkiem słonecznika

Ciastka czekoladowe to bardzo klasyczny deser, który pojawia się na stołach w związku z różnymi okazjami. Taka przekąska może być wzbogacona wieloma różnymi dodatkami, np. ziarnami słonecznika. Jak przygotować słodkie i pełne smaku ciastka czekoladowe z takim dodatkiem?

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

O czym trzeba pamiętać, przygotowując ciasteczka czekoladowe ze słonecznikiem?

Ciastka czekoladowe ze słonecznikiem są dość łatwe do samodzielnego przygotowania, ale podczas pieczenia trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Najważniejsza jest temperatura składników. Masło oraz jajko należy wyjąć na około godzinę przed pieczeniem. W ten sposób z łatwością będzie można ubić oba składniki w równomierny sposób. Problem może pojawić się również po rozpuszczeniu czekolady. Nie powinna być ona dodana bezpośrednio do pozostałych składników, zaraz po zdjęciu z kuchenki. Musi przestygnąć do temperatury pokojowej, dzięki czemu po pomieszaniu z jajkiem nie spowoduje ścięcia się białka i powstania niepożądanych grudek.

 

Trzeba zachować umiar również podczas dodawania pestek słonecznika. Jeśli będzie ich za dużo, ciastka zaczną się kruszyć i rozpadać. Lepiej więc podążać za przepisem i wsypać do mieszanki podaną ilość.

Jak zmodyfikować przepis na ciasteczka czekoladowe ze słonecznikiem?

Przepis na muffiny czekoladowe ze słonecznikiem można w łatwy sposób zmodyfikować. Dobrze sprawdzi się, np. zmniejszenie ilości pestek słonecznika i dodanie do mieszanki suszonych owoców czy bakalii. Możesz również zrezygnować z kawałków czekolady dodawanych na koniec mieszania składników. Istnieje też opcja wybrania wariantu o większej lub mniejszej zawartości kakao. Dopasowując deser do własnych preferencji, pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji, by ciastka dobrze się upiekły.

 

Jeśli ciastka czekoladowe są przygotowywane z myślą o świętach Bożego Narodzenia, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich przyprawy korzenne. Komponują się one dobrze ze smakiem kakao, nadając deserowi typowo zimowego klimatu. Takie ciastka będą pasować idealnie zarówno do gorącej czekolady, jak i mleka.

Jak udekorować ciastka ze słonecznikiem?

Ciasteczka czekoladowe ze słonecznikiem można również udekorować na kilka sposobów. Dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju polewy przygotowane z wykorzystaniem rozpuszczonej czekolady, pomieszanej z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. Sprawdzony przepis na polewę znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/

 

Jeśli chcesz, możesz także postawić na ozdoby lukrowe, w tym także takie, które namalujesz samodzielnie za pomocą specjalnych pisaków. W polewie da się natomiast zatopić orzechy, bakalie czy nawet świeże owoce.

 

Jeśli ciastka mają być podawane latem, bardzo dobrym pomysłem jest wzbogacenie ich o dodatek świeżych owoców oraz listków mięty. Będą wyglądać niesamowicie w połączeniu z tymi kolorowymi składnikami. Zarówno świeże, kwaśne owoce, jak i mięta komponują się doskonale ze słodkim smakiem czekolady.

Komentarze