Brownie z polewą czekoladową
2
30 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Brownie z polewą czekoladową

Uwielbiasz ciasta, które dosłownie rozpływają się w ustach? Miękkie i wilgotne brownie przygotowane według tradycyjnej receptury zachwyci Cię swoją niezwykłą konsystencją oraz nieziemskim aromatem. Aby jeszcze mocniej podkreślić jego czekoladowy smak, połącz ciasto z pyszną polewą czekoladową. Sprawdź, jak przygotować taki deser!

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Co zrobić, aby brownie z kremem czekoladowym się udało?

Jesteś początkującym cukiernikiem i zastanawiasz się, o czym pamiętać podczas przygotowywania tego deseru? Podstawą ciasta jest aksamitne, delikatnie lepkie brownie. Aby uzyskać taką konsystencję, zadbaj o wysokiej klasy składniki oraz odpowiednie proporcje suchych produktów do tłuszczu. Mąki nie może być zbyt dużo, ponieważ wtedy ciasto zostanie pozbawione wyjątkowej wilgoci, jaką nadają masło i czekolada.

Postaraj się również dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Grudki surowego ciasta nie są mile widziane. Dlatego wybieraj ciasto z dna naczynia, aby na jego spodzie nie pozostała mąka. Jednak pamiętaj, żeby robić to delikatnie. Dzięki temu deser nie straci kremowej konsystencji.

Bardzo ważne jest także uważne przygotowywanie kremu czekoladowego. Wszystkie składniki należy łączyć ze sobą powoli i delikatnie, aby masa nie straciła lekkości i nie zwarzyła się.

 

Jak urozmaicić smak brownie z kremem czekoladowym?

Zastanawiasz się, czy ten deser może być bardziej doskonały? Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeśli połączysz czekoladę z owocami. Sięgnij po wiśnie z syropu, świeże maliny lub frużelinę truskawkową i nałóż ją na wierzch ciasta przed położeniem masy. Następnie przykryj je warstwą puszystego kremu. Goście kosztujący brownie będą mieć wspaniałą niespodziankę!

Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie innego przepisu na krem, jeśli szukasz czegoś kremowego, co nie straci swojej konsystencji nawet w upalne dni. Przygotowanie zdrowej wersji kremu jest bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych umiejętności cukierniczych.

 

Połączenie brownie z kremem czekoladowym doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznej, gorzkiej kawy lub gorącej czekolady do picia. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością nie pożałujesz!

Komentarze