Biszkopt czekoladowy z malinową pianką
1
25 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Biszkopt czekoladowy z malinową pianką

Biszkopt czekoladowy to niezwykle uniwersalny deser, który stanowi idealną bazę do stworzenia wielowarstwowych ciast. Może on być łączony z różnego rodzaju kremami, jak i polewami czy świeżymi owocami. Co powiesz na biszkopt czekoladowy z malinową pianką?

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 15

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na biszkopt czekoladowy z malinową pianką?

Przepis na biszkopt czekoladowy z malinową pianką można delikatnie modyfikować wedle własnego uznania. Doskonale sprawdzi się udekorowanie wierzchu ciasta polewą. W tym celu wystarczy rozpuścić czekoladę i dodać do niej kilka łyżek słodkiej śmietanki. Tak przygotowaną masą należy polać wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia.

 

Z malinami doskonale komponują się też migdały, które można ułożyć na wierzchu ciasta. Na ciemnej czekoladzie najlepiej wyglądają jasne płatki migdałowe, ale i również świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy laskowe. Jest to doskonały sposób na udekorowanie ciasta, jednocześnie wzbogacając jego smak. Jeśli nie używasz polewy, a na wierzchu wypieku znajduje się krem malinowy, możesz też zastosować samodzielnie przygotowane wiórki czekoladowe.

 

Jeśli wolisz mniej słodkie wypieki, możesz pominąć krok z dodawniem cukru do masy malinowej. Cukier znajduje się już w gotowych galaretkach, a w naturalnej formie występuje też w owocach. Z tego powodu można z powodzeniem pominąć ten składnik. Podobnie jest także w przypadku całych malin umieszczonych w piance. Możesz zrezygnować z takiej opcji i zmiksować wszystkie owoce podczas przygotowywania masy.

Jak podawać biszkopt czekoladowy z kremem malinowym?

Połączenie malin z czekoladą to klasyka, która trafia w gusta nawet najbardziej wymagających miłośników deserów. Przełamanie słodkości brownie kwaśnymi owocami pozwala na stworzenie deseru sprawdzającego się zarówno podczas samotnych wieczorów, jak i towarzyskich spotkań przy kawie, ważnych okazji czy nawet wydarzeń służbowych.

 

Biszkopt czekoladowy w połączeniu z malinowym kremem może z powodzeniem pełnić rolę klasyczego tortu. Taki deser trafi również w gusta osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Kwaśny smak malin idealnie przełamuje kakao z dodatkiem cukru, pozwalając na stworzenie lekkiego deseru na niemal każdą okazję. Wystarczy odpowiednio udekorować ciasto i gotowe!

 

Jeśli pieczesz czekoladowy biszkopt z malinową pianką latem, dobrym pomysłem jest udekorowanie wierzchu ciasta świeżymi malinami i listkami mięty. Dzięki temu zyska on bardzo świeży charakter, prezentując się doskonale na talerzyku. Taki deser komponuje się świetnie z czarną, gorzką kawą, która idealnie przełamuje słodki smak wypieku.

Komentarze