Babeczki czekoladowe z brzoskwiniowym dodatkiem
0
45 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Babeczki czekoladowe z brzoskwiniowym dodatkiem

Czekolada to produkt, który można jeść w bardzo wielu różnych wariacjach. Sprawdzi się zarówno w ciastach, ciastkach, jak i w babeczkach. Co powiesz na połączenie gorzkiej czekolady z sezonowymi owocami? Naszym zdaniem bardzo dobrym dodatkiem do przygotowania wypieku czekoladowego, jest dodanie do niego brzoskwinii, która dzięki swoim słodko-kwaśnym nutom, przełamie smak słodkiego produktu. Najwygodniejszą i najszybszą opcją będzie przygotowanie muffinek na bazie obydwu tych składników – czekolady i brzoskwiń. Jak stworzyć babeczki czekoladowo-brzoskwiniowe?

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na babeczki czekoladowe z brzoskwiniami?

Babeczki czekoladowe z brzoskwiniami to idealna propozycja niezależnie od okazji. Jeśli najdzie nas ochota właśnie na ten deser niż nie stoi na przeszkodzie, aby świeże owoce zastąpić brzoskwiniami z puszki. Dostępne są one przez cały rok, więc nie będziemy mieli problemów ze znalezieniem ich w sklepie. Jeśli jednak nie mamy pod ręką tych owoców, możemy z powodzeniem zasąpić je innymi, z których da się zrobić mus. Idealnie sprawdzą się, np. truskawki, maliny czy jagody. Dodatkowo po zwiększeniu proporcji o 50% można z powodzeniem upiec ciasto czekoladowe z brzoskwiniami. Wówczas potrzebna nam będzie blacha do pieczenia zamiast papilotek, a cały proces pozostaje taki sam.

 

Wygodnym rozwiązaniem jest również stworzenie wgłębienia na wierzchu babeczki, do którego nałożysz mus brzoskwiniowy. Dzięki temu nie będzie spływał i zachowa swoją formę. Można tam również umieścić wiele innych dodatków, które akurat będziemy mieli w kuchni. Idealnie sprawdzą się, np. kawałki brzoskwini. Dobrym wyborem są świeże owoce, które skomponują się z musem i nadadzą babeczkom bardzo świeży, ciekawy charakter. Świetnym pomysłem jest również umieszczenie na wierzchu listka mięty.

 

W podobny sposób można przygotować również biszkopt czekoladowy. Zamiast nakładania ciasta do papilotek, wystarczy umieścić je w okrągłej formie do pieczenia. Wówczas przygotowany wypiek należy polać zastygniętą galaretką z musem brzoskwiniowym. I w ten sposób otrzymamy ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe. Konieczne jest jednak zwiększenie proporcji w taki sposób, by masy wystarczyło do wypełnienia całej blachy.

 

Możesz również wybrać dokładnie taki wariant czekolady, jaki trafia w Twoje gusta. Najlepszym wyborem jest produkt o średniej zawartości kakao. Jeśli jednak lubisz słodsze wypieki, z powodzeniem możesz zastąpić Czekoladę E.Wedel Klasyczną Gorzką 64%, Czekoladą E.Wedel Klasyczną Mleczną. Kwestia ta wygląda podobnie również w przypadku cukru, który można z powodzeniem zastąpić dużo zdrowszą alternatywą w postaci ksylitolu.

Jak udekorować babeczki czekoladowe z musem brzoskwiniowym?

Babeczki czekoladowe a’la brownie można udekorować w dowolny sposób. Warto zacząć od samych papilotek, które są ozdobą samą w sobie. Na rynku znaleźć można produkty z ciekawymi nadrukami czy pięknymi kolorami. Jeśli babeczki są pieczone w związku z konkretną okazją, warto do niej nawiązać. Dobrym pomysłem jest również dopasowanie barwy papilotek do pozostałych dekoracji znajdujących się na stole. Zimą idealnie sprawdzą się te w śnieżynki, a latem – kolorowe, nawiązujące do pogodnej atmosfery.

 

Na wierzchu babeczek można umieścić zarówno kawałki brzoskwini, jak i listek mięty. Świetnym wyborem jest także posypanie muffinek kawałkami czekolady lub zastosowanie czekoladowych dekoracji. Dobrą opcją będzie też polewa, która zamknie w środku mus i pozwoli na urozmaicenie smaku wypieku. Opcji jest naprawdę wiele.

Komentarze