Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Średnie

Wedlowskie Mocno Czekoladowe brownie

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel (do wysypania foremki)
  • 60 ml wody
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 150 g białego cukru
  • 115 g masła
  • 270 g czekolady gorzkiej E. Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Foremkę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką lub mieszanką pszennej mąki i kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Czekoladę gorzką E.Wedel podzielić na dwie części: 200 g małych kostek i 70 g drobno posiekanej czekolady.

  • 2

    W rondelku rozpuścić masło w wodzie. Dodać cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodać 200 g małych kostek czekolady gorzkiej E.Wedel. Odstawić do ostygnięcia.

  • 3

    Gdy masa nieznacznie ostygnie dodać jaja, mąkę i na koniec drobne kawałeczki czekolady. Wymieszać. Masę przelać do foremki. Piec 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić. Serwować z bitą śmietaną i tartą czekoladą.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Iwona Wołkowicz 13 marca 2016 23:55
    W tym cieście jest to co najbardziej lubię - prostota i smak. Jest szalenie proste w wykonaniu i szybkie, składniki nieskomplikowane, a czekolada.. jej zapach i smak przypomina mi radosne dzieciństwo. Moi mali pomocnicy również podzielają mój zachwyt nad tym ciastem.
  • Karolina Chas 13 marca 2016 22:36
    Gdyby czekolada była ciastem to byłaby brownie.
  • SEBASTIAN PIPER 13 marca 2016 22:15
    Brownie czekoladowe. Prosty i bardzo szybki przepis: czekolada, masło, cukier, mąka i jaja, a do tego 5 łyżek humoru i radości, 10g cierpliwości i duużo miłości.Córka, aż podskakiwała wylizując łyżkę -szczęście i uśmiech od ucha do ucha małego człowieka całego umorusanego czekoladą, czy trzeba więcej zachęty?Zresztą kto nie kocha czekolady?Cudownie unoszący się zapach w kuchni, prostota wykonania. Smakowite ciasto dla dzieciaków z dodatkiem szklanki mleka i dla dorosłych z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam każdemu kto ma ochotę na chwileczkę zapomnienia, przecież czasami warto zgrzeszyć i skusić się na mocno czekoladowe brownie.
  • Ewa Kluczyńska 13 marca 2016 21:38
    Wedlowskie brownie to ciasto o intensywnym i wyrazistym smaku, złamanym bitą śmietaną i przyjemnie chrupiącymi wiórkami gorzkiej czekolady. Konsystencja, jak na prawdziwe brownie przystało, jest gęsta. Mimo to przyjemnie rozpuszcza się w ustach i pozostawia silnie przyjemny czekoladowy posmak. Proste i efektowne ciasto, doskonałe zarówno na wspólny wieczór we dwoje, jak i rodzinne weekendowe popołudnie.
  • Justyna Lange 13 marca 2016 20:54
    Mocno czekoladowe brownie jest idealną propozycją na niedzielne popołudnie. Szybkie, nieskomplikowane i co najważniejsze - PRZEPYSZNE! Na bazie gorzkiej czekolady jest słodkie, ale nie mdłe, a podane z sosem czekoladowym lub lodami zachwyci każdego! UWAGA! Istnieje jednak pewien problem.... Masa czekoladowa jest taka smakowita, że znika w magiczny sposób podczas przygotowywania! :)
  • Andrzej Łapiński 13 marca 2016 20:41
    Wedlowskie mocnoczekoladowe brownie zaskakuje prostotą w wykonaniu oraz głębią smaku. Wilgotne, miękkie, aromatyczne, powszechnie znane i lubiane. Wraz z leśnymi owocami stanowi jedno z najlepszych połączeń smakowych. Sprawdza się od razu gorące, jak i po ostudzeniu. Ciasto ma tradycyjnie zbitą strukturę, w której główną rolę odgrywa gorzka czekolada, a jej delikatność skrycie zdobywa ludzkie serca. Nieskomplikowany przepis jest przeznaczony dla każdego, a smak brownie zadowoli gusta nawet najwytrawniejszych smakoszy.
  • Marta Wajdman 13 marca 2016 16:02
    Wbijasz zęby, odłamujesz kęs i... usta wypełnia czekoladowa poezja. Twoje kubki smakowe szaleją, przez chwilę, długą chwilę, cały jesteś podniebieniem, językiem, któremu podarowane zostało tak niezwykłe smakowe doznanie. Nie możesz się zdecydować na przełknięcie i utratę kontaktu z aksamitną, czekoladową finezją. I tak trwasz w zawieszeniu między sytością a jej rozkosznym przeczuciem........ Ale w końcu na coś trzeba się zdecydować, bo dalsze oczekiwanie grozi zachłyśnięciem, a - co gorsza - rozpłynięciem się cudownego przeżycia kulinarnego w rozpoczynającym się, jak wiadomo, już w ustach, procesie trawienia. Przełykasz więc.... I pożądliwie spoglądasz na kawałek ciasta spoczywający na twoim talerzu. Jaki on... nieduży...
  • Katarzyna Sośniak 13 marca 2016 15:52
    Brownie.... mhhmmm to jest to co moja rodzina lubi najbardziej. Niestety ze względu na uczulenie na gluten, trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam zamiast mąki pszennej - mąkę kokosowąi kukurydzianą. Pomimo zmiany wyszło pysznie, w koncu najważniejsza jest CZEKOLADA.
  • Natalia Mantur 13 marca 2016 11:43
    Gdybym miała wybrać jeden jedyny przepis, który miałabym robić codziennie do końca życia, byłoby to Wedlowskie mocnoczekoladowe Brownie. Rozpieszczałam nim podniebienie już sto tysięcy razy, a mimo to mam na nie ochotę o każdej porze i we wszystkich okolicznościach - sprawia, że zawsze chcę więcej. Idealna kompozycja, wyborne składniki, słodycz doskonale zrównoważona wytrawnością kakao, a łatwość wykonania aż kusi, żeby natychmiast zrobić kolejną porcję. I ten bosko-diabelski smak, którego przez wszystkie lata mego życia nie odnalazłam nigdzie indziej poza czekoladą Wedla. Kwintesencja szczęścia, nie tylko smaku.
  • Monika Lemko 13 marca 2016 08:34
    Kiedy za pieczenie brownie się zabrałam, to jeszcze nie wiedziałam, jaki będzie mój efekt finalny, czy tak jak na zdjęciu "W Kuchni z E.Wedlem", będzie idealny. Czy z kilku składników, można spodziewać się dobrego smakołyku? Odpowiedź szybko dostałam, bo z wielką łatwością ją przygotowałam, chwila oczekiwania i moment degustowania. Ciasto jakie z przepisu przygotowałam na formę od tarty o średnicy 30 cm przelałam, o 5 min czas pieczenia zmniejszyłam i już, na sam jej widok się cieszyłam. A kiedy ją skosztowałam to z wrażenia, aż oniemiałam, idealna, znakomita, genialna, wyśmienita. Bardzo wyjątkowa, bo mocno czekoladowa, a kawałeczki czekolady Wedla, które w niej się schowały, podczas delektowania w ustach cudownie się rozpływały. Dla pewności znajomych poczęstowałam i opinie pozbierałam. Jednogłośnie królową czekoladowych wypieków została i najwyższą ocenę za smak otrzymała. Chociaż nie przepadam za ciastami, ale tu musiałam walczyć z pokusami, bo jej zapach był magnesem przyciągającym, po całym domu krążącym. Mały kawałek endorfiny pobudzał w oka mgnieniu i dlatego warta jest poleceniu. Lekko wilgotna z zewnątrz chrupiąca, kawałeczkami czekolady Wedel zaskakująca. Kto jej nie jadł niech żałuje, a kto chce poczuć czekoladową rozkosz, niech szybko gorzką Wedla kupuje, do pieczenia się szykuje i tak jak ja z niecierpliwością na jej pierwszy kęs oczekuje. Ciężko opisać smak idealny, dla mnie jest on po prostu genialny.
  • Natalia Mantur 13 marca 2016 03:53
    Gdybym miała wybrać jeden jedyny przepis, który miałabym robić codziennie do końca życia, byłoby to Wedlowskie mocnoczekoladowe Brownie. Rozpieszczałam nim podniebienie już sto tysięcy razy, a mimo to mam na nie ochotę o każdej porze i we wszystkich okolicznościach - sprawia, że zawsze chcę więcej. Idealna kompozycja, wyborne składniki, słodycz doskonale zrównoważona wytrawnością kakao, a łatwość wykonania aż kusi, żeby natychmiast zrobić kolejną porcję. I ten bosko-diabelski smak, którego przez wszystkie lata mego życia nie odnalazłam nigdzie indziej poza czekoladą Wedla. Kwintesencja szczęścia, nie tylko smaku.
  • Anna Smyk 13 marca 2016 00:01
    Ciasto wyszło cuuuudowne. Dla odważnych polecam dodać szczyptę chili , dodaje szczególnego smaku przy tym bardzo czekoladowym wypieku . Szybko znika z talerza i jest idealne na niedzielny deser przy kawie bądź herbacie.
  • Mariusz Szustowski 12 marca 2016 21:26
    Gorzko-czekoladowe brownie pyszne i łatwe w przygotowaniu, nawet dla mężczyzny. .. Przepis jest dobrze i prosto napisany , a idealnie dobrane składniki w odpowiednich proporcjach i wysoka jakość produktów WEDEL zapewniają sukces w pieczeniu... Gorzka czekolada dominuje, bita śmietana nadaje lekko słodkawy smak a posypka czekoladowa uatrakcyjnia deser... Idealne ciasto na co dzień i od święta, ja zawsze o produktach WEDEL pamiętam... Zjadam je chętnie, zawsze i wszędzie, czasem tak po prostu a czasem schowane w potrawach przygotowanych w domu...
  • Aneta Gronowska 12 marca 2016 21:21
    Czekoladowe brownie - z dodatkiem kawałeczków czekolady i orzechów włoskich - rozkosz podniebienia. Zwieńczeniem mogą być owoce - zamrożone jesienią. Brownie - na każdą porę roku z sezonowymi dodatkami.
  • Ola Socha 12 marca 2016 19:17
    W brownie główną rolę gra czekolada. W tym przepisie używamy niemal trzech tabliczek pysznej, gorzkiej czekolady, więc sukces jest wręcz gwarantowany. Ciasto jest delikatne, ma świetną strukturę i doskonały smak. Ja podaje je z musem malinowym, bo to moje ulubione połączenie. Ale świetnie smakuje w każdej postaci - na ciepło i na zimno (bo nie byłam w stanie wyczekać, aż wystygnie ;))
  • AnnaPec 12 marca 2016 18:14
    Któż z nas nie lubi czekolady? Ja ją po prostu uwielbiam tak samo jak moja rodzina i znajomi dlatego w taki pochmurny i deszczowy dzień jak dziś postanowiłam poprawić nastrój tym ciastem ;) Wielkie dzięki E.Wedel...
  • Weronika Wittbrodt 12 marca 2016 17:45
    To ciasto zagości u nas na stałe. Pyszne, czekoladowe, nie za słodkie i wilgotne. Uwielbiam ciasta które po upieczeniu nie są wysuszone. Nawet mój mąż, nie lubiący słodkości, zjadł ze smakiem. Przygotowanie było bardzo proste i szybkie. Wylewając ciasto na blachę byłam bardzo sceptyczna ponieważ było go bardzo mało, a nie było w nim ani ubitych jaj ani proszku do pieczenia. Jednak kiedy wyciągnęłam z pieca byłam pod wrażeniem. Ciasto udało się znakomicie, a z bitą śmietaną stanowiło świetny duet. Z niecierpliwością czekam na cieplejsze dni, żeby podać to ciasto na ciepło z lodami czekoladowymi.
  • Anna Garbaty 12 marca 2016 14:12
    Czekolada jest uznawana za naturalny, słodki afrodyzjak, a w połączeniu z mąką, kakaem, wodą i jajkami jesteśmy w stanie stworzyć pyszne ciasto. Stare porzekadło głosi, że przez żołądek odnajdziemy drogę do serca. Cóż lepiej poprowadzi nas w tej wędrówce niż mocno czekoladowe brownie - ciasto, które jest przepełnione słodyczą z nutą gorzkiej czekolady.
  • Martyna Szewczyk 12 marca 2016 10:04
    Brownie z tego przepisu to jedno z najlepszych jakie upiekłam. Już podczas pieczenia, dzięki słodkiemu zapachowi roznoszącemu się po całym domu domownikom „ciekła ślinka”. Brownie dosłownie rozpuszcza się w ustach. Jego tekstura jest wprost idealna. Po opiniach moich gości wiem, że to nie mój ostatni raz z tym przepisem.
  • Łucja Wilk 11 marca 2016 21:55
    Mega czekoladowe! A do tego ta chrupiaca skorka i kawalki czekolady. Pyszne i szybkie do przygotowania.
  • Dominika Szewczyk 10 marca 2016 21:50
    Upiekłam dzisiaj brownie z waszego przepisu na konkurs. Zostawiłam ciasto w kuchni aby ostygło. Kiedy wróciłam z aparatem, zastałam tylko okruszki. Myślę, że to zdjęcie jest najlepszą recenzją <3
  • Julia Błażejewska 5 marca 2016 19:42
    Moje zdolności kulinarne nie powalają na kolana. Zaskoczyło mnie, że browni jest tak łatwe i szybkie do wykonania. Gdy wyciągnęłam ciasto z piekarnika już nie mogłam doczekać się aż pierwszy kawałek wyląduje w moich ustach. Wyszło wyśmienite i z chęcią wypróbuję kolejne przepisy. Dziękuję 😊
  • Renata Halaburda 4 marca 2016 21:52
    Chatka Puchatka z pysznego mocno czekoladowego ciasta przekładane masą z białej czekolady oblewana gorzką czekoladą i obkładaną ptasim mleczkiem i białą czekoladą po prostu niebo w chatce.
  • Iwona Żak 4 marca 2016 11:43
    Próbowałam już wielu różnych przepisów na brownie. Jednak ten mnie zaskoczył. Ma w sobie coś niezwykłego. Ciasto jest proste i szybkie do wykonania, a jego niezwykłą tajemnicą są kawałeczki drobno posiekanej czekolady dodanej na koniec mieszania składników. Jedząc to brownie czuję, że ma w sobie mnóstwo czekolady, a efekt potęgują wspomniane kawałeczki, które rozpływają się w ustach. Odrobina kremowej śmietanki, kawa i najchętniej zjadłabym całe ciasto sama!
  • Gaweł 3 marca 2016 13:13
    Proste ciasto czekoladowe, prościej chyba się już nie da
  • Aneta_Gwiner 29 lutego 2016 10:37
    Dla mnie i mojej rodziny używanie czekolady jest jak podróż do miejsca gdzie każdy jest uśmiechnięty, zadowolony i szczęśliwy. I chociaż czekolada u nas rządzi pod każdą postacią to nigdy nie robiłam jeszcze brownie. Postanowiłam więc tym razem zabrać moich najbliższych właśnie raju zwanego BROWNIE. Na początku bałam się że coś mi nie wyjdzie jednak przepis napisany jest tak dokładnie, że dodawanie, mieszanie nie sprawiło mi trudności. W całej kuchni było od samego początku czuć, że tym razem to czekolada zagra pierwszoplanową rolę. Starannie dodawałam odpowiednią porcję składników ponieważ sukces wypieków tkwi w tym, że należy dodać tyle mąki czy cukru ile jest w przepisie. Po połączeniu składników zostało tylko oczekiwanie na efekt końcowy i... na nim również się nie zawiodłam. Po wyciągnięciu z piekarnika czekoladę było czuć wszędzie. Pozostało jeszcze tylko zrobić efekty specjalne i... Ciasto jest bardzo czekoladowe, zbite ale zarazem nie suche. Rozpływa się w ustach.W związku z tym, że ciasto ma amerykańskie korzenie daje mu OSCARA... WEDEL brawo. Dobra robota
  • Anna Dzikowska 28 lutego 2016 01:12
    Wiele ciężkich prób za mną, wiele (czytaj: wszystkie) z nich nieudanych. W skrócie: krew, pot i łzy. Byłam bliska poddania się, ale uznałam, że warto jednak spróbować jeszcze raz. Upiekłam brownie i (o dziwo!) wzniosły się nawet głosy, że jest dobre. Nie wierzyłam, więc spróbowałam, a pierwszą moją reakcją było „Wow, chcę więcej!”. Niestety, zmniejszyłam ilość składników (nigdy tego nie róbcie!) i bardzo szybko zniknęło. Drugie podejście zostało uwiecznione przeze mnie na zdjęciu. Jednak, czym jest życie bez ryzyka… Dodałam do środka Karmellovą, do tego lody i sos karmelowy. Mmm… Każdy powinien tego spróbować. Podsumowując: ciasto się udało, było pyszne, a ty piekąc je możesz ocalić świat (albo przynajmniej uszczęśliwić parę osób).
  • Aleksandra Florek 27 lutego 2016 17:32
    Czekoladowa rozkosz w każdym kawałeczku! Szybki, łatwy i przyjemny przepis na każdą okazję, a co najważniejsze zawsze udany. Aromat czekolady roznosił się po całym domu. Trudno było się doczekać, aż wystygnie <3
  • Jowita Szczepaniak-Stróżyńska 27 lutego 2016 10:29
    Brownie jest klasycznym amerykańskim ciastem czekoladowym. Ciasto genialne w swojej prostocie. Każdy kto uwielbia czekoladę będzie wniebowzięty. Z wierzchu oprószone Wedlowskim ciemnym kakao, w środku wilgotne ciasto z czekolady gorzkiej Wedel, z dodatkiem niewielkiej ilości mąki, jajek i masła. Całość rozpływa się w ustach... . Brownie to najlepszy wypiek czekoladowy jaki jadłam. Cenię go za prostotę, bo właśnie to jest najpiękniejsze i najsmaczniejsze.
  • Dominika Dobrowolska 26 lutego 2016 17:31
    Tak mocno czekoladowe brownie może być tylko z użyciem czekolady gorzkiej firmy Wedel. Ciasto intryguje swoim smakiem i aromatem już od pierwszego kęsa, a z każdym następnym mamy ochotę na więcej i więcej... Polecam wszystkim czekoladoholikom i nie tylko; na co dzień i od święta! :)
  • Danuta Kabala 24 lutego 2016 20:07
    Czekolada jest moją największą słabością i zarazem miłością. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i szukać nowych połączeń. Brownie z fasolą, cukinią, burakami ale i zwykłe klasyczne przyprawia mnie o zawrót głowy. Ogromna ilość czekolady w każdym kęsie, mimo że gorzka, sprawia że w myślach wracam do dzieciństwa. Proste do przygotowania nawet dla moich milusińskich zadowoli gusta najwytrawniejszych smakoszy !
  • Magdalena Dziedzic 24 lutego 2016 10:52
    Nie jestem zbyt dobra w kuchni wrecz kiepska ale przepis czekoladowe brownie jest wrecz banalny. Nic skomplikowanego nie trzeba robic wszystkie skladniki dostepne sa od reki. Czas przygotowania krótki. Wiec jak maja przyjsc goscie mozna expresowo zrobic deser, który reprezentuje sie ładnie i dobrze smakuje.
  • Łukasz Zycha 19 lutego 2016 21:39
    Uwielbiam czekoladowe ciasta i babki, dlatego postanowiłem spróbować tego przepisu. Co mnie zaskoczyło? Jego prostota wykonania. Było to moje pierwsze ciasto, jakie zrobiłem, zawsze skupiałem się na gotowaniu, dlatego wiem, co mówię. Co oprócz prostoty wykonania jest zaletą tego przepisu? Dostępność składników. Są to rzeczy, które posiadamy w domu, a czekolady E-Wedel dostać możemy praktycznie w każdym sklepie, jedynie kakao nie zastałem w dwóch sklepach, trafiłem w trzecim - złe sklepy wybrałem. :) Po 20 minutach składniki zajęły swoje miejsca w formie i udały się w podróż do piekarnika. Po kolejnych 30 minutach wyciągnąłem z niego formę i cierpliwie czekałem, aż wystygnie. Zdziwiło mnie, że ciasto wyrosło bardziej, niż na załączonym do przepisu zdjęciu, ale to akurat plus, przynajmniej jak dla mnie, w każdym razie nie przejmuję się tym, że widocznie zrobiłem coś nie tak. Po pierwszym gryzie Brownie zdobyło moje serce - REWELACJA. Ciasto jest słodkie, nie jest suche, mocno czuć czekoladę. Biorąc pod uwagę to, jak szybko zniknęło, mojej rodzince również smakowało. Wszystko jest tutaj na plus - cena, szybkość i prostota wykonania, a przede wszystkim smak.