Tort czekoladowo-kokosowy
0
25 min
4 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Tort czekoladowo-kokosowy

Połączenie kokosa z czekoladą jest doskonałym rozwiązaniem. Warto zastosować je w przypadku tortu, który sprawdzi się świetnie niezależnie od okazji. Jego przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jak stworzyć smaczny i piękny czekoladowo-kokosowy tort?

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na tort kokosowo-czekoladowy?

Tort czekoladowo-kokosowy można delikatnie zmodyfikować. Jeśli chcesz przełamać słodki smak, idealnie sprawdzi się dodatek konfitury. Wystarczy posmarować nią poszczególne części przekrojonego biszkoptu przed przełożeniem go kremem. Najlepiej sprawdzą się dżemy, takie jak np. truskawkowy czy z czarnej porzeczki, które przełamią kokosowy smak. Możesz również nasączyć ciasto wodą z cytryną. Dzięki temu nie będzie ono suche.

 

Jeśli chcesz, możesz wzbogacić krem kokosowy również innymi dodatkami. Dobrze sprawdzą się świeże owoce zatopione w nim przed położeniem kolejnej warstwy biszkoptu. Z kokosem i czekoladą zdecydowanie najlepiej komponują się maliny. Warto zastosować je również na wierzchu ciasta, tworząc piękną dekorację. Tort można dostosowywać na wiele różnych sposobów, co czyni go deserem idealnym na, np. urodziny, imieniny czy po prostu, jako ciasto dla rodziny podczas weekendowego odpoczynku.

 

Muffiny czekoladowe można przygotować w podobny sposób co ciasto kokosowo-czekoladowe, układając krem na wierzchu. Dobrym pomysłem jest dodanie wiórków również do środka. To idealna przekąska dla osób, które kochają nieco mniejsze wypieki. Sprawdzą się one idealnie podczas wszelkiego rodzaju przyjęć czy towarzyskich spotkań, ponieważ da się je przygotować oraz zjeść na szybko.

Jak udekorować tort kokosowo-czekoladowy?

Tort czekoladowo-kokosowy można również udekorować w dowolny sposób. Najlepiej sprawdzi się polanie go polewą z ciemnej czekolady. Do takiej bazy można następnie przyczepić różne dodatki. Zdecydowanie najciekawszym wyborem mogą być płatki owsiane, które pozwalają na dopełnienie kremu znajdującego się w środku i przełamią nieco jego słodycz. Całość możesz udekorować również świeżymi owocami, np. wiśniami, truskawkami czy porzeczkami, co jest doskonałym rozwiązaniem w sezonie letnim. Wówczas nie tylko odmienisz wygląd tortu, lecz także delikatnie przełamiesz jego smak.

 

Tort czekoladowo to idealny wybór na wszelkie ważne okazje, takie jak np. urodziny. Z tego powodu warto dostosować dekorację do aktualnych okoliczności. Wówczas dobrze sprawdzą się napisy przygotowane za pomocą polewy lub specjalnych lukrów. W torcie można umieścić również świeczki, które będą jeszcze bardziej nawiązywać do urodzin. Wszystko zależy wyłącznie od Twojej wizji!

 

Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie dużych ciast, świetną alternatywą mogą być babeczki czekoladowe, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Sprawdzą się w momencie, gdy potrzebujemy czegoś słodkiego, np. dla nieplanowanych gości.

Komentarze