Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Trudne

Sernik z białą czekoladą i malinami

Biała czekolada z malinami, a to wszystko połączone z kremową masą serową? To prawdziwa poezja smaku! Wbrew pozorom ten deser przygotujesz dość szybko i poradzisz sobie z nim bez względu na poziom kulinarnych umiejętności. Sprawdź nasz przepis na sernik z białą czekoladą i malinami!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozpocznij od przygotowania ciasteczkowego spodu: herbatniki pokrusz lub zmiksuj w malakserze na drobne okruszki.

  • 2

    W rondelku roztop masło.

  • 3

    Dodaj do niego pokruszone herbatniki oraz kakao. Dokładnie wymieszaj.

  • 4

    Masą wyłóż spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia.

  • 5

    Pozostaw na czas przygotowania masy serowej do stężenia, najlepiej w lodówce.

  • 6

    Pokrusz białą czekoladę na kawałki i zacznij roztapiać w śmietanie, która została wcześniej podgrzana, ale nie zagotowana.

  • 7

    W międzyczasie do miski włóż twaróg i rozpocznij jego ucieranie z cukrem oraz ziarenkami z laski wanilii.

  • 8

    Do twarogu dodaj budyń oraz wbijaj jajka – tak, aby powstała gładka masa.

  • 9

    Na koniec wlej roztopioną czekoladę ze śmietanką i dokładnie wmieszaj w masę serową

  • 10

    Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 160°C.

  • 11

    Masę serową wyłóż na spód ciasteczkowy. Wyrównaj ją przy pomocy silikonowej szpatułki.

  • 12

    Na wierzch równomiernie poukładaj maliny. Uwaga! Jeśli korzystasz z tych mrożonych, rozmroź je uprzednio i odsącz z powstałego soku.

  • 13

    Piecz sernik z białą czekoladą i malinami przez ok. 60-70 min. w temperaturze 160°C (wyłącz termoobieg).

  • 14

    Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca i odstaw do wystudzenia. Następnie schłodź sernik w lodówce i podawaj!

Oceń przepis:

Chociaż sernik z białą czekoladą i malinami wydaje się bardzo wykwintnym ciastem, jego przygotowanie jest niezwykle proste i trwa krócej, niż mogłoby się wydawać. Dlatego z całą pewnością warto się pokusić o przygotowanie tego nietuzinkowego deseru. Powstanie w krótkim czasie, a jego smak zaskoczy każdego łasucha!

Co zrobić, żeby sernik z białą czekoladą i malinami się udał?

Jak możesz przeczytać pod adresem, istotne jest między innymi bardzo dokładne połączenie ze sobą składników masy. Nie może być pomiędzy nimi żadnych grudek, które będą zaburzały przyjemność z jedzenia.

Pamiętaj również, aby:

  • wybrać dobrej jakości twaróg – jeśli w sklepie nie znajdziesz tego trzykrotnie zmielonego, a masz w domu maszynkę do mielenia, możesz przeprowadzić ten proces samodzielnie,
  • zadbać o odpowiednią jakość czekolady – ona również w znaczącym stopniu wpłynie na smak masy serowej,
  • nie dodawać zbyt gorącej czekolady ze śmietanką do pozostałych składników masy – mogłoby to doprowadzić do ścięcia się jajek, które trafiły do twarogu,
  • sprawdzić to, czy sernik jest gotowy, standardowym testem patyczka – pamiętaj, że może on „dochodzić” już przy wyłączonym piekarniku, aby nie utracił wilgotności.

Jak udekorować sernik z białą czekoladą i malinami?

Ten deser jest sam w sobie wyjątkowo pyszny i smaczny. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować również polewę czekoladową. Najlepiej, aby powstała z gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej. Wylej ją na już ostygnięty sernik i dokładnie rozprowadź po jej wierzchu przy pomocy szpatułki silikonowej.

Na jeszcze niezastygniętej czekoladzie możesz również ułożyć maliny – tych słodko-kwaśnych owoców nigdy za wiele! Jeżeli chcesz, polewa może też powstać z czekolady mlecznej lub karmelowej. Wszystko zależy od tego, na jaki poziom słodkości chcesz sobie pozwolić.

Życzymy smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: