Jak zrobić sernik z białą czekoladą i malinami?
0
Pieczenie

Jak zrobić sernik z białą czekoladą i malinami?

Sernik z białą czekoladą i malinami to deser, który oferuje perfekcyjny balans smaków. Jeżeli szukasz wyjątkowej przekąski dla gości lub dobrego „poprawiacza nastroju” na wieczór spędzany w gronie rodzinnym – ten smakołyk będzie idealnym wyborem. Intensywna słodycz białej czekolady w połączeniu z subtelnie kwaskowymi malinami i kremowym serem zasmakuje nawet największym łasuchom. Zobacz, jak przygotować taki wypiek, aby był perfekcyjny.

Sernik z białą czekoladą możesz przygotować na wiele sposobów – np. w zestawieniu z bakaliami, konfiturą różaną czy wiśniami. Jednak to właśnie wersja z malinami ma najwięcej zwolenników – zwłaszcza gdy trwa sezon na te leśne owoce. Taki deser nie tylko urzeka prawdziwą feerią smaków, ale i zachwyca wizualnie. Połączenie kremowej bieli z intensywną czerwienią malin kusi i sprawia, że już na sam widok takiego ciasta ślinka zaczyna cieknąć.

Jeżeli chcesz, aby Twój sernik z białą czekoladą w wersji z malinami był perfekcyjny, musisz zadbać o kilka kluczowych elementów. Zobacz, jakich i przekonaj się, że to prostsze niż myślisz!

Zadbaj o:

  • WŁAŚCIWY RODZAJ SERA

    To on jest „sercem” Twojego ciasta. Dlatego nie możesz sobie pozwolić na kompromisy i produkty słabej jakości. Najlepszym rozwiązaniem będzie specjalny ser twarogowy, trzykrotnie przemielony. Jest idealnie kremowy i doskonale połączy się z czekoladą.
  • DOBRĄ CZEKOLADĘ

    Drugim kluczowym elementem, bez którego nie powstanie dobry sernik z białą czekoladą, jest oczywiście słodki dodatek. Świetnie w tej roli sprawdzi się czekolada biała E.Wedel. A jeśli chcesz urozmaicić smak deseru, możesz ją zamienić na tabliczkę Karmellove E.Wedel!
  • PRZYGOTOWANIE GŁADKIEJ MASY SEROWEJ

    Zacznij od przygotowania masy czekoladowej – roztapiając posiekaną czekoladę białą w śmietance 36% do uzyskania idealnej gładkości. W oczekiwaniu na jej wystudzenie, zmieszaj ser z jajkami, ziarnami prawdziwej wanilii oraz cukrem pudrem na gładką masę. Następnie połącz z masą czekoladową. Na górze ułóż świeże maliny w całości.
  • STWORZENIE PYSZNEGO SPODU

    Najszybciej będzie, jeśli przygotujesz go z herbatników lub innych kruchych ciasteczek, które pokruszysz i zmieszasz na jednolitą masę z roztopionym masłem.
  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ I CZAS PIECZENIA

    Sernik z białą czekoladą i malinami piecz w temperaturze 160⁰ C przez ok. 60 min – sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest gotowe .

Uważaj na:

  • DOKŁADNE POŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW MASY

    Nie powinno być w niej żadnych grudek – masa na sernik z białą czekoladą powinna być jednolita.
  • WŁAŚCIWE PROPORCJE SKŁADNIKÓW

    Np. na 400 g twarogu potrzebujesz ok. 1/4 szklanki śmietanki, 120 g czekolady i tyle samo cukru. Proporocje należy zmieniać tylko i wyłącznie w przypadku zmian wykorzystywanych produktów (np. Zamieniając czekoladę białą na białą karmelową).
  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ PODANIA

    Po upieczeniu i ostudzeniu sernik z białą czekoladą i malinami należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  • ESTETYCZNE UDEKOROWANIE CIASTA

    Sernik z białą czekoladą możesz po upieczeniu posypać dodatkowo płatkami migdałów i wiórkami czekolady (jeszcze, gdy będzie gorący) oraz podawać z gorącym musem z malin dla podbicia smaku.
Podobała Ci się ta porada?