Chociaż sernik z białą czekoladą i malinami wydaje się bardzo wykwintnym ciastem, jego przygotowanie jest niezwykle proste i trwa krócej, niż mogłoby się wydawać. Dlatego z całą pewnością warto się pokusić o przygotowanie tego nietuzinkowego deseru. Powstanie w krótkim czasie, a jego smak zaskoczy każdego łasucha!
Co zrobić, żeby sernik z białą czekoladą i malinami się udał?
Jak możesz przeczytać pod adresem, istotne jest między innymi bardzo dokładne połączenie ze sobą składników masy. Nie może być pomiędzy nimi żadnych grudek, które będą zaburzały przyjemność z jedzenia.
Pamiętaj również, aby:
- wybrać dobrej jakości twaróg – jeśli w sklepie nie znajdziesz tego trzykrotnie zmielonego, a masz w domu maszynkę do mielenia, możesz przeprowadzić ten proces samodzielnie,
- zadbać o odpowiednią jakość czekolady – ona również w znaczącym stopniu wpłynie na smak masy serowej,
- nie dodawać zbyt gorącej czekolady ze śmietanką do pozostałych składników masy – mogłoby to doprowadzić do ścięcia się jajek, które trafiły do twarogu,
- sprawdzić to, czy sernik jest gotowy, standardowym testem patyczka – pamiętaj, że może on „dochodzić” już przy wyłączonym piekarniku, aby nie utracił wilgotności.
Jak udekorować sernik z białą czekoladą i malinami?
Ten deser jest sam w sobie wyjątkowo pyszny i smaczny. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować również polewę czekoladową. Najlepiej, aby powstała z gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej. Wylej ją na już ostygnięty sernik i dokładnie rozprowadź po jej wierzchu przy pomocy szpatułki silikonowej.
Na jeszcze niezastygniętej czekoladzie możesz również ułożyć maliny – tych słodko-kwaśnych owoców nigdy za wiele! Jeżeli chcesz, polewa może też powstać z czekolady mlecznej lub karmelowej. Wszystko zależy od tego, na jaki poziom słodkości chcesz sobie pozwolić.
Życzymy smacznego!
Komentarze