Sernik z białą czekoladą i malinami
1
1 godz. 30 min
8 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Sernik z białą czekoladą i malinami

Biała czekolada, maliny i niezwykle kremowa masa serowa? To trio to prawdziwa poezja smaku! Wbrew pozorom ten deser przygotujesz dość szybko i poradzisz sobie z nim bez względu na poziom kulinarnych umiejętności. Sprawdź nasz przepis na sernik z białą czekoladą i malinami!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Chociaż sernik z białą czekoladą i malinami wydaje się bardzo wykwintnym ciastem, jego przygotowanie jest niezwykle proste i trwa krócej, niż mogłoby się wydawać. Dlatego z całą pewnością warto się pokusić o przygotowanie tego nietuzinkowego deseru. Powstanie w krótkim czasie, a jego smak zaskoczy każdego łasucha! Sprawdź sposoby na urozmaicenie i dekoracje sernika - koniecznie przeczytaj przepis do końca.

Co zrobić, żeby sernik z białą czekoladą i malinami się udał?

Wśród wskazówek, które znajdziesz w naszej poradzie dowiesz się, że istotne jest między innymi uważność przy łączeniu ze sobą składników, Najlepiej robić to stopniowo, często mieszać, a sypkie składniki koniecznie przesiewać, by zapobiec powstaniu grudek. Dzięki temu uzyskasz upragnioną jednolitą, gładką masę.

Pamiętaj:

  • wybierz dobrej jakości twaróg – jeśli w sklepie nie znajdziesz tego trzykrotnie zmielonego, a masz w domu maszynkę do mielenia, możesz przeprowadzić ten proces samodzielnie;
  • zadbaj o odpowiednią jakość czekolady – ona również w znaczącym stopniu wpłynie na smak masy serowej;
  • nie dodawaj zbyt gorącej czekolady ze śmietanką do pozostałych składników masy – mogłoby to doprowadzić do ścięcia się jajek, które trafiły do twarogu;
  • sprawdź, czy sernik jest gotowy, standardowym testem patyczka – pamiętaj, że może on „dochodzić” już przy wyłączonym piekarniku, aby nie utracił wilgotności.

Jak udekorować sernik z białą czekoladą i malinami?

Ten deser jest sam w sobie wyjątkowo pyszny i smaczny. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować do sernika polewę czekoladową. Najlepiej, aby powstała z gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej. Wylej ją na już wystudzony sernik i dokładnie rozprowadź po wierzchu ciasta przy pomocy szpatułki silikonowej. Sprawdź też pomysł na polewę czekoladową na śmietance - koniecznie czytaj do końca.

Na jeszcze niezastygniętej czekoladzie możesz również ułożyć maliny – tych słodko-kwaśnych owoców nigdy za wiele! Jeżeli chcesz, polewa może też powstać z czekolady mlecznej lub karmelowej. Wszystko zależy od tego, na jaki poziom słodkości chcesz sobie pozwolić.

Więcej inspiracji na urozmaicenie przepisu dla każdego, kto kocha białą czekoladę

Sernik z białą czekoladą i malinami to pyszne ciacho dla każdego fana domowych słodkości. Ten aksamitny sernik z dodatkami z białej czekolady to ciasto, które podasz na każdą okazję. Dodaj na wierzch sernika gęsta polewę z białej czekolady. Możesz ją urozmaicić o chrupkie dodatki. Połączenie rozpuszczonej czekolady z pokruszonymi orzechami, waflami czy ciasteczkami to prosty, a niewątpliwie dobry pomysł. Wykończ i udekoruj ciasto zależnie od okazji!

Sernik śmiało możesz podać jako niedzielny deser, na imprezę firmową, urodziny dzieci czy świąteczną rodzinną kolację. Uniwersalny - to deser, który jest właściwym wyborem niezależnie od okazji. To jednak nie jest najważniejsze. Serniki mają licznych, oddanych fanów. Nie musisz trzymać się obaw, czy na pewno trafisz w gusta i smaki. Jednym słowem, sernik to słuszny wybór, a ten z białą czekoladą przekona i znawcę serników, i tego, który sceptycznie spogląda na ciasto z twarogu.

Wciąż mogą Ci się przydać różne dodatki: ciasteczka, lody, posypki i plastry z zastygniętego karmelu. Sprawdź, jak przygotować wybrane pyszności do dekoracji na piękny sernik.

Sernik z białą czekoladą i malinami. Przygotuj pyszną polewę

Przygotuj 160 g Czekolady Białej E.Wedel, śmietanę kremówkę (220 ml) i olejek waniliowy (opcjonalnie).

Na początek zagotuj w rondelku śmietankę - nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i połam połowę czekolady na kawałki. Dodaj do śmietanki i mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną, aż uzyskasz jednolitą masę.

Następnie dodaj resztę czekolady i ponownie mieszaj. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Możesz przechowywać gotową polewę w temperaturze pokojowej. Najlepiej oblej ciasto polewą, gdy będzie jeszcze ciepła - ale nie gorąca.

Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj trochę mleka i postaw rondel na ogień. Możesz dodać do niej kawałki wafelków i poruszone ciasteczka.

Sernik z malinami, truskawkami i jagodami

Sernik i owoce to zawsze udane połączenie. Ciasto z malinami i innymi owocami będzie orzeźwiające i idealne o każdej porze roku. Możesz dodać owoce sezonowe lub mrożone – z tych ostatnich najlepiej przygotować mus. W zależności od preferencji, świeżych owoców możesz użyć przed lub po upieczeniu. W pierwszym przypadku najlepiej je delikatnie wcisnąć w wierzchnią warstwę masy serowej, choć musisz się spodziewać, że owoce rozpadną się i wypuszczą sok. Druga możliwość to ułożenie świeżych owoców na wierzchu gotowego sennika. Jeśli lubisz cieszyć się świeżymi owocami w niezmienionej formie – wybierz tę opcję.

 Karmelowe ozdoby do sernika z owocami i białą czekoladą

Na drewnianą deskę połóż papier do pieczenia. Rozpuść cukier na rozgrzanej patelni. Nałóż porcje karmelu na łyżkę i wysokości ok. 10-20 cm cienkim strumieniem narysuj na papierze wzory z karmelu. Nie ograniczaj się. Postaw na swoją wyobraźnię.

Gdy wzory zastygną, oderwij je i połóż na sernik z białą czekoladą i malinami. Takie ozdoby zazwyczaj zobaczysz tylko w dobrych cukierniach - teraz masz je w kuchni.

Komentarze