Pyszny zefir w czekoladzie
8
1 godz.
20 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Pyszny zefir w czekoladzie

Zefir to wyśmienity i odrobinę egzotyczny deser. Znany jest jako "brat" pianek Ptasie Mleczko® i pianek marshmallow, który na pewno przypadnie Ci do gustu. Jeśli chcesz spróbować pysznej pianki z syropu cukrowego otoczonej pyszną, lekko gorzką czekoladą, wypróbuj koniecznie tę recepturę.

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Oryginalny przepis na zefir ukraiński mówi, że te pyszne pianki możesz przygotować z różnych owoców. Śmiało wykorzystaj jagody, gruszki, maliny, truskawki czy inne ulubione smaki. Stałym elementem deseru powinien być jednak syrop cukrowy i piana z białka oraz oczywiście agar (choć możesz go zastąpić żelatyną). Jak przygotować owoce, żeby wyszły pysznie?

Podgrzewamy trochę owoców — to podstawa

Niezależnie od mieszanki smakowej, którą wybierzesz, ważne jest podgrzanie owoców. Wówczas z łatwością zrobisz z nich dobre puree. Sposób przygotowania możesz wybrać spośród poniższych:

  • wstaw owoce do nagrzanego piekarnika na kilka/kilkanaście minut;
  • podpiecz je na kuchence w naczyniu z nieprzywierającą powłoką, na małym ogniu;
  • podgrzej owoce w kuchence mikrofaowej.

Technika, dzięki której osiągniesz zamierzony efekt może być dowolna. Pamiętaj jednak, aby gorące jeszcze owoce wymieszać na koniec z cukrem pudrem. 

Zefiry — propozycja podania

Niezależnie od owoców, z których robisz swoje zefiry, te pyszne pianki zachwycą Twoich gości. Z racji tego, że wychodzi ich wiele, możesz eksperymentować z ich podaniem. Część udekoruj rozpuszczoną czekoladą, a inne sklej spodami, by uzyskać śliczne kuleczki z pianki. By osiągnąć zamierzony efekt, wystarczy lekko zwilżyć je wodą.

Ze względu na prostotę składników zefiry możesz podawać niemal ze wszystkim, z czym zapragniesz. Kawa, herbata, lody lub jako element innych deserów — wybierz swój ulubiony sposób, pasujący do okazji.

Deser w szklankach:

Przełóż zefiry ukraińskie do szklanek, tworząc warstwy z innymi składnikami. Na spód szklanki możesz położyć pokruszone ciasteczka, na to warstwę zefirów, a następnie warstwę świeżych owoców, takich jak maliny, truskawki czy borówki. Całość zalej delikatnym musem owocowym lub bitą śmietaną. Dekoracje z miętą lub posypka z drobno posiekanej czekolady dodadzą elegancji.

Zefiry na patyku:

Zefiry ukraińskie można nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków, tworząc "lizaki". Można je zanurzyć w roztopionej czekoladzie i posypać kolorową posypką lub drobno pokrojonymi orzechami. To świetny sposób na przekąskę dla dzieci na przyjęciach.

Tartaletki z zefirami:

Użyj gotowych lub domowych kruchych tartalet, które wypełnisz zefirami ukraińskimi. Dodaj na wierzch świeże owoce, takie jak kawałki kiwi, truskawki czy jagody, dla kontrastu smaków i kolorów. Możesz także polać je lekką galaretką owocową, aby utrzymać wszystkie składniki w miejscu.

Deser z kruszonką:

W małych naczyniach żaroodpornych ułóż zefiry, a na nich rozsyp kruszonkę z masła, mąki i cukru. Piecz w piekarniku do zarumienienia kruszonki. Podawaj ciepłe, z dodatkiem lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Zefiry w czekoladowej miseczce:

Stwórz jadalne miseczki z czekolady, używając baloników jako form. Po zastygnięciu czekolady i usunięciu balonu, umieść w każdej miseczce zefiry, lekko je przyciskając. To elegancki sposób na podanie deseru na eleganckie okazje.

Te pomysły na podanie zefirów ukraińskich z pewnością zachwycą Twoich gości i przemienią prostą przekąskę w kulinarny pokaz. Nie tylko zadowolą one oko, ale również dostarczą niezapomnianych wrażeń smakowych.

Zefiry jako dodatek do kakao

Ciekawym pomysłem na zefiry jest podanie ich z ciepłym kakao lub z gorącą czekoladą. Umieść je w napoju i obserwuj jak czekolada się rozpuszcza, wzbogacając smak napoju, owoce zaś tworzą smakowitą, delikatną piankę na wierzchu.

Jak widzisz sposobów na podanie zefirów jest wiele. Wypróbuj je wszystkie i wybierz swój ulubiony!

Komentarze