Powyższy przepis nie jest jedyną opcją na przygotowanie omleta na słodko. Na rozgrzaną patelnię możesz wylać jaja z ulubionymi dodatkami, które nie ograniczają się do wspomnianych owoców. Co więcej, swój omlet możesz jeszcze udekorować i wzbogacić nawet po zdjęciu z patelni. Sprawdź kilka przygotowanych propozycji.
Omlet mocno czekoladowy
Jeśli chcesz, by Twój omlet miał bardziej wyrazisty smak czekolady, dodaj kakao do ubitych białek. Wymieszaj całość delikatnie na gładką masę. Masa jajeczna z kakao nada niepowtarzalny smak Twojemu śniadaniu. Jeśli chcesz, by sama czekolada była jeszcze bardziej wyczuwalna, zamiast dodawać ją do jajek, możesz posypać nią wierzch usmażonej części omletu, zanim zdejmiesz go z patelni.
A może masło orzechowe?
Wśród dodatków, które możesz umieścić na omlecie, gdy jest jeszcze na patelni, znajduje się masło orzechowe. Jak sobie z nim poradzić, gdy masło jest zbite? Odwróć omlet na drugą stronę, nałóż produkt łyżką i przez 30 sekund trzymaj go pod przykryciem. Po tym czasie masło roztopi się i pozwoli się łatwo rozsmarować.
Omlet z masłem orzechowym możesz łatwo wzbogacić owocami, na przykład bananami. Gdy omlet jest jeszcze na patelni, pokrój je w plasterki, ułóż na rozsmarowanym maśle orzechowym na jednej połowie i złóż całość na pół. Znowu potrzymaj omlet przez kilkanaście sekund pod przykryciem, po czym zsuń go na talerz. Gotowy omlet możesz posypać cukrem pudrem.
Masz orzechy laskowe? Zrób masło orzechowe samodzielnie. Spraż około 500 g orzeszków i umieść je w blenderze kielichowym. Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i łyżkę miodu. Miksuj całość cierpliwie, aż orzechy będą miały lekko płynną konsystencję. Tak przygotowany dodatek możesz umieścić na omlecie. Jeśli zostanie Ci trochę masła, schowaj je do lodówki i wykorzystaj do kanapek w ciagu kilku dni.
Omlet z ulubionymi dodatkami na wierzchu
Chcesz dodać coś pysznego do omleta, gdy już zdejmiesz go z patelni? Jest całkiem sporo składników, które mogą cieszyć cię bogatym smakiem i idealnie pasują do tego dania.
Dżem — pasuje do wszystkiego!
Do swojego omleta możesz wykorzystać różne smaki:
- Truskawkowy,
- malinowy,
- wiśniowy,
- brzoskwiniowy,
- każdy, który znajdziesz na półce sklepowej lub w przetworach (zarówno tych od babci, jak i własnych).
Posmaruj nim jeszcze ciepły omlet i jedz na płasko, jak pizzę, lub poskładaj czy zwiń go sobie jak naleśnika. Bez obaw, sposób podania nie wpłynie w żaden sposób na jego doskonały smak.
Omlet z jogurtem naturalnym
Przygotuj omlet według głównego przepisu, ale bez dodatków. Mąkę przesiej i wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, bo dzięki temu Twój omlet będzie bardziej zbity i ładnie zejdzie z patelni.
Gotowy omlet przełóż na talerz. Jako bazę do innych dodatków możesz wykorzystać jogurt naturalny lub grecki — posmaruj nim omleta. Możesz też wymieszać jogurt z dżemem, dzięki czemu śniadanie będzie nieco słodsze.
Na tak przygotowany spód dodaj odrobinę miodu (jeśli nie mieszałeś jogurtu z dżemem), a następnie owoce. Ułóż na to kawałki banana, połówki truskawek, maliny, jagody lub inne ulubione owoce.
Wierzch omleta posyp pestkami słonecznika. Możesz też wybrać ulubione orzechy, sprażyć je, posiekać i posypać nimi swoje śniadanie. Jako jadalną i odświeżającą dekorację możesz wykorzystać listki mięty — poukładaj je ładnie na wierzchu omleta.
A może bita śmietana?
Jeśli masz ochotę, możesz zwieńczyć swój omlet bitą śmietaną. Pasuje ona do owoców, masła orzechowego i innych dodatków. Na koniec możesz zetrzeć jeszcze trochę czekolady i posypać omlet wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze