Liczba porcji10
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Łatwe

Prosty przepis na szybkie ciasto czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 120 g masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 110 g gorzkiej czekolady – najlepsza będzie czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego białego cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml śmietany kremówki 36% - na polewę czekoladową
  • 140 g czekolady mlecznej E.Wedel – na polewę czekoladową
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Zanim zaczniesz realizować przepis na szybkie ciasto czekoladowe, wyjmij składniki z lodówki. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, aby uniknąć skutków różnicy temperatur. Przykładowo, wbijając zimne jajka do ciepłego masła, możesz doprowadzić do powstania grudek.

  • 2

    Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dzięki temu zabiegowi szybkie ciasto czekoladowe będzie bardziej puszyste niż brownie.

  • 3

    Ten przepis na szybkie ciasto zakłada rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Połamaną na kawałki czekoladę umieść w misce nad garnuszkiem z powoli gotującą się wodą. Poczekaj do momentu aż czekolada się rozpuści (mieszaj ją bardzo rzadko). Przestudź – tylko przez chwilę, aby pozostała płynna.

  • 4

    W misie umieść miękkie masło i cukier. Ucieraj aż powstanie jasna i puszysta masa. Dodawaj jajko jedno po drugim, cały czas miksując. Dodaj olejek waniliowy i ubijaj dalej.

  • 5

    Jak podaje przepis na szybkie ciasto czekoladowe, roztopioną czekoladę wlewaj cienką strużką, cały czas miksując lub mieszając ręcznie.

  • 6

    Dodaj suche składniki – na zmianę z mlekiem. Rób to w kilku turach, cały czas mieszając rózgą kuchenną (mikser należy odstawić, bo mieszanie w ten sposób zbytnio napowietrza ciasto). Zakończ, gdy wszystkie składniki się połączą. Szybkie i proste ciasto czekoladowe jest już prawie na finiszu.

  • 7

    Formę o wymiarach 23x34 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wstaw blachę do piekarnika.

  • 8

    Piecz w temperaturze 165C – szybkie ciasto czekoladowe będzie gotowe w ciągu 40 minut.

  • 9

    Aby upewnić się, że Twoje ciasto jest już gotowe – sprawdź stopień wypieczenia. Zastosuj w tym celu metodę tzw. suchego patyczka.

  • 10

    Przepis na szybkie ciasto zakłada również przygotowanie czekolady, dzięki czemu wypiek jest jeszcze smaczniejszy i zachwyca intensywnością czekolady.

  • 11

    W rondelku podgrzej kremówkę – prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika.

  • 12

    Do garnuszka dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszaj – powinien powstać gęsty sos czekoladowy.

  • 13

    Polewę przestudź, a następnie wylej na ciasto.

  • 14

    Gdy sos czekoladowy zastygnie, pokrój ciasto w kwadraty.

Oceń przepis:

Nic nie smakuje tak dobrze jak szybkie ciasto czekoladowe z powyższego przepisu. Chociaż nie jest to typowe brownie, wypiek zachwyca swoją “ciężkością”. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać składniki bardzo dobrej jakości, ponieważ od tego zależy, czy będzie to faktycznie szybkie i dobre ciasto z czekolady.

To szybkie ciasto czekoladowe jest nie tylko błyskawiczne, ale i proste w przygotowaniu. Nie wymaga właściwie żadnego przygotowania cukierniczego, dlatego z powodzeniem przygotujesz je nawet wtedy, gdy stawiasz w kuchni „pierwsze kroki”.   

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe – jak uniknąć zakalca?

Powyższy przepis na szybkie ciasto z dużą ilością czekolady jest proste i szybkie w przygotowaniu. Chociaż z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy – niezależnie od poziomu umiejętności cukierniczych, warto poznać kilka wskazówek. Dzięki nim dowiesz się, jak przygotować szybkie i proste ciasto bez zakalca.

  • Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Aby szybkie i dobre ciasto z czekolady było idealne, składniki muszą być ciepłe. Dlatego ważne jest ich wyjęcie z lodówki odpowiednio wcześnie. Warto szczególną uwagę zwrócić na masło – jeśli będzie twarde, nie ucieraj go z cukrem na gładką masę.

  • Mieszanie tylko do połączenia składników

Jak podaje przepis na szybkie ciasto czekoladowe, jednym z ostatnich etapów jest wymieszanie składników do połączenia. Nie należy robić tego zbyt długo, ponieważ wydłużone miksowanie prowadzi do napuszenia ciasta. W efekcie wypiek bardzo szybko rośnie pod wpływem wysokiej temperatury, a następnie opada.

  • Mieszanie tylko w jednym kierunku

Aby szybkie ciasto czekoladowe nie było zakalcem, wszystkie składniki – już po dodaniu mąki – należy mieszać tylko w jednym kierunku. Wynika to ze specyfiki mąki – zawarty w niej gluten ma kształt włókienek. Mieszając w różne strony, dochodzi do ich rozerwania, co może być przyczyną nieudanego wypieku.

  • Konieczność przesiania suchych składników

Jeśli przepis na szybkie ciasto czekoladowe zakłada konieczność przesiania suchych składników, należy się tego trzymać. Nie dlatego, aby wydłużyć proces przygotowania wypieku, ale aby uniknąć zakalca. Przesiewanie napowietrza składniki, więc szybkie i proste ciasto jest lżejsze i bardziej puszyste. Ponadto w ten sposób można uniknąć powstawania grudek mąki. 

Jak udekorować szybkie ciasto czekoladowe?

Podstawowy przepis na szybkie ciasto z czekolady uwzględnia wyłącznie dekorację polewą czekoladową. Wcale jednak nie musisz ograniczać się do takiego ozdabiania – ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Oto kilka propozycji:  

  • Ozdoby z bitej śmietany

Szybkie ciasto czekoladowe będzie przypominać klasyczną “wuzetkę”, jeśli każdy kwadrat udekorujesz kleksami z bitej śmietany. Ubij więc kremówkę na sztywno, a następnie umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskaj szpyrcą kwiatki lub inne ozdoby.

  • Posypka z cukru pudru

Chociaż przepis na szybkie ciasto zakłada dekorację polewą czekoladową, możesz z niej zrezygnować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypiek posypać cukrem pudrem.

  • Lukier kawowy

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady i kawy, połącz swoje upodobania. Ciasto możesz udekorować lukrem kawowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalanej 3 łyżkami gorącej wody. Stopniowo dodawaj cukier puder aż do momentu uzyskania lukru o odpowiedniej konsystencji. Wysmaruj wierzch wypieku, a szybkie i proste ciasto nabierze unikalnego smaku.

Szybkie i dobre ciasto czekoladowe jest w zasięgu Twoich możliwości. Skompletuj składniki, by przystąpić do pieczenia i przekonaj się, że szybkie i dobre ciasto jest na wyciągnięcie Twojej ręki

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Lena Gotuje 26 maja 2020 08:31
    Wygląda obłędnie! :)