Liczba porcji15
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na babeczki czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 300 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżeczki ekstraktu olejku waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 350 ml mleka
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Aby przepis na babeczki czekoladowe się sprawdził, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wyjąć je z lodówki na kilkanaście minut przed przystąpieniem do pracy.

  • 2

    Zanim zaczniesz przygotowywać muffiny, piekarnik nagrzej do 180oC. Metalową lub silikonową formę na babeczki czekoladowe wyłóż papierowymi papilotkami.

  • 3

    Masło roztop i ostudź, a czekoladę pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Możesz zmodyfikować przepis na muffinki czekoladowe i zastąpić masło olejem.

  • 4

    Suche składniki na muffinki czekoladowe (mąka, kakao, kawa zbożowa, proszek do pieczenia, soda oczyszczona) dwukrotnie przesiej do miski – tak, aby składniki dokładnie połączyły się. Dzięki temu babeczki czekoladowe będą puszyste. Dodaj cukier i wymieszaj.

  • 5

    W drugiej misce umieścić jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymiksuj składniki – tak, aby się połączyły. Nie musisz korzystać z miksera, równie dobrze możesz wykorzystać metalową rózgę.

  • 6

    Połącz suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając za pomocą łyżki. Następnie dodaj roztopione masło. Wymieszaj i dodaj kawałki czekolady. Ponownie wymieszaj, tym razem krótko – wystarczą dosłownie 3-4 ruchy łyżką. Ciasto może mieć grudkowatą konsystencję, ale bez obecności surowej mąki.

  • 7

    Masę przełóż do papilotek – ok. 1/3 wysokości. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika.

  • 8

    Piecz przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po czym poznać, że był to doskonały przepis na muffinki? Będą wyrośnięte i będą miały na wierzchu chrupiącą skorupkę.

Oceń przepis:

Powyższy przepis na muffinki czekoladowe nie wymaga od Ciebie właściwie żadnych umiejętności cukierniczych. Tak naprawdę wystarczy tylko połączyć składniki, wypełnić formy ciastem i włożyć do piekarnika. Tak powstają doskonałe w smaku muffinki czekoladowe, którym trudno jest się oprzeć. Po upieczeniu są chrupiące z wierzchu i bardzo miękkie w środku. Rozpływają się w ustach, pozostawiając nutę prawdziwej czekolady. Warto od razu podwoić przepis na muffinki czekoladowe, ponieważ bardzo szybko znikają z patery.

Muffinki czekoladowe z powyższego przepisu możesz dowolnie udekorować, dzięki czemu będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby delikatnie zmodyfikować przepis na muffinki – zamiast kawałków czekolady, dodać posiekane orzechy, łyżkę masy karmelowej, bakalie itp.

Przepis na muffinki czekoladowe w innych wariantach

Przepis na babeczki czekoladowe jest na tyle elastyczny, że pozwala przygotować muffiny w wielu innych wariantach.  Dzięki temu babeczki czekoladowe nigdy się nie znudzą – zawsze będą zaskakiwać smakiem.

Najprostszym rozwiązaniem jest udekorowanie muffinek polewą czekoladową – w takiej sytuacji bazowy przepis na muffinki czekoladowe musi obejmować nieco więcej czekolady. Dzięki temu babeczki nabiorą jeszcze intensywniejszego smaku. W zależności od preferencji, do wykonania polewy możesz wykorzystać czekoladę deserową lub mleczną. Można wziąć przy tym pod uwagę bazowy przepis na muffinki czekoladowe – jeśli pojawia się gorzka czekolada, do polewy warto wykorzystać czekoladę mleczną lub nawet białą czekoladę.

Chociaż podstawowy przepis na babeczki czekoladowe tego nie zakłada, muffiny będą wyglądały bardzo apetycznie, jeżeli udekorujesz je prawdziwą bitą śmietaną. Do jej przygotowania będziesz potrzebować kremówki 36%. Ubitą, przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskaj dowolne wzory. Wierzch możesz udekorować cukrową posypką, płatkami czekoladowymi, owocami lub innymi dowolnymi dekoracjami.

Jeśli przepis na muffinki jest dla Ciebie mało czekoladowy, możesz go podkręcić. Zamiast dekorować babeczki czekoladowe bitą śmietaną, warto przygotować krem czekoladowy. Wystarczy, że do kremówki dodasz odrobinę mascarpone oraz kakao i całość ubijesz na sztywną masę. Potem trzeba całość przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki czekoladowe.

Pamiętaj, że przepis na muffinki można dowolnie modyfikować. Od czasu do czasu czekoladę gorzką zastąp mleczną, zamiast kawałków czekolady dodaj konfiturę malinową lub truskawkową, masę krówkową lub karmelową, owoce. Dzięki temu ten sam prosty przepis na babeczki zyska zupełnie nowe oblicze. Sprawi, że muffinki czekoladowe będą smakować jeszcze bardziej – szybko Ci się nie znudzą.

Przepis na babeczki czekoladowe na każdą okazję

Powyższy przepis na babeczki czekoladowe – wraz z modyfikacjami – świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bowiem na tyle uniwersalny, że zasmakuje niemal każdemu! Warto wykorzystać przepis na muffinki czekoladowe przy okazji organizacji domówki, spotkania przy kawie ze znajomymi itp. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten przepis na babeczki zastosować w okresie świątecznym. Wówczas można dodać odrobinę korzennych przypraw, aby muffiny nabrały bożonarodzeniowego klimatu.

Zastanawiasz się, dlaczego warto przygotować muffinki czekoladowe? Powodów jest kilka:

  • przepis na babeczki jest prosty – nie wymaga żadnego doświadczenia w kuchni, dlatego możesz przygotować je nawet z dziećmi
  • muffinki czekoladowe zawsze się udają – nigdy nie wychodzi tzw. zakalec
  • przepis na babeczki czekoladowe nie zakłada wykorzystywania miksera – możesz je zrobić bez żadnego zaawansowanego sprzętu kuchennego
  • muffiny są gotowe do pieczenia w zaledwie 15 minut
  • to najlepsze muffinki czekoladowe, które smakują każdemu.

Wykorzystując powyższy przepis na babeczki, przygotujesz aż 24 muffiny. To spora porcja, która – z uwagi na swoje doskonałe walory smakowe – bardzo szybko znika. Dlatego lepiej od razu podwoić przepis na muffinki, by babeczki czekoladowe przechowywać jeszcze przez kilka dni.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: