Niemieckie ciasto czekoladowe
2
2 godz.
1 porcja
Trudne
Ciasta i desery

Niemieckie ciasto czekoladowe

Niemieckie ciasto czekoladowe to jeden z bardziej popularnych wypieków na Boże Narodzenie. Jeśli marzysz o cieście, które oczaruje podniebienie - będzie dla Ciebie idealne bez względu na okres w roku. Witaj w świecie wyjątkowych smaków, gdzie tradycja spotyka się z przyjemnością wspólnego gotowania i delektowania się wybornymi deserami.

 

Produkty użyte w tym przepisie (4) Kup online

Lista składników 16

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Niemieckie ciasto czekoladowe zyskało popularność w Polsce głównie ze względu na wyjątkowy smak, który zachwyca nie tylko wielbicieli czekolady, ale także wszystkich miłośników deserów. Ponadto, często pojawia się w polskich domach podczas świąt oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinnych. Jego obecność podczas rodzinnych spotkań sprawia, że staje się ono elementem tradycji i wspólnego świętowania. 

Na to zwróć uwagę podczas przygotowywania ciasta

Jeśli chcesz, aby ciasto zawsze wychodziło idealnie, trzymaj się poniższych wskazówek. 

Rozpuszczaj czekoladę powoli

Podczas rozpuszczania czekolady w rondelku z wodą, pamiętaj o utrzymaniu niskiej temperatury oraz ciągłym mieszaniu, aby zapobiec przypaleniu się czekolady. Staraj się rozpuścić czekoladę równomiernie, aby uniknąć grudek.

Dobrze wymieszaj ciasto

Gdy zaczynasz dodawać do ciasta maślankę, zadbaj o to, żeby najpierw dobrze połączyć mąkę z masą jajeczną. Pozwoli Ci to uniknąć grudek w biszkopcie. Dzięki temu ciasto będzie miało idealną konsystencję. 

Spraż wiórki kokosowe

Proces prażenia sprawia, że wiórki kokosowe nabierają intensywniejszego, głębszego smaku. Uwalniają się wtedy naturalne oleje, które dodają im bogatego aromatu. Prażenie wiórków powoduje też, że stają się one chrupiące, co dodaje interesującej struktury masie, którą przekładamy ciasto. Podobne dzieje się gdy prażymy orzechy. Jeśli używasz orzechów laskowych lub włoskich, prażenie dodatkowo ułatwi Ci zdejmowanie z nich skórki, która może być dość gorzka. 

Ogrzej składniki 

Ogrzewanie składników, takich jak masło, jajka i mleko, pozwala im łatwiej połączyć się ze sobą, co prowadzi do uzyskania jednolitej struktury ciasta. Ponadto, składniki o zbliżonej temperaturze mają tendencję do lepszego wchłaniania się nawzajem, co sprzyja równomiernemu rozprowadzeniu smaku i zapewnia lepszy efekt końcowy w przypadku wypieków. 

Jak przekroić biszkopt?

Najważniejsze jest, aby przed krojeniem ciasto całkowicie wystygło. Jeśli masz na to czas, możesz nawet odłożyć krojenie na następny dzień. Oto co robić, aby podzielić biszkopt bez problemu:

  • Użyj wykałaczek: oznacz nimi miejsca, w których planujesz zrobić dokładne nacięcia. To pozwoli uzyskać blaty o równych szerokościach.
  • Użyj noża: wykonaj nacięcia wokół całego wypieku, starając się, aby nie były one zbyt głębokie. Następnie, użyj bawełnianej lub dentystycznej nici, aby podzielić placki. Włóż nici do nacięć, skrzyżuj je i przeciągnij. Jest to precyzyjna i bezpieczniejsza metoda niż tylko używanie noża.

Klasyczne ciasto czekoladowe

Tradycyjne ciasta niemieckie cieszą się coraz większą popularnością. Wśród nich jest klasyczne ciasto czekoladowe. Jeśli masz ochotę na niecodzienny deser z użyciem czekolady, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj go koniecznie, z pysznymi kokosankami jako dodatkiem! 

Lista składników:

  • 200 g masła;
  • 400 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel;
  • 4 jajka;
  • 3 białka;
  • 150 g wiórek kokosowych;
  • 3-4 łyżki cukru pudru;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego;
  • 200-250 g cukru;
  • łyżeczka oleju kokosowego;

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół. Naszykuj formę do pieczenia — najlepiej blaszkę o wymiarach 21x21 cm wyłożoną papierem do pieczenia;
  2. 4 jajka wstaw do naczynia z ciepłą wodą, aby się ogrzały;
  3. W kąpieli wodnej umieść masło pokrojone na mniejsze kawałki (możesz masło włożyć w całości, ale rozpuszczanie potrwa dłużej), dodaj225 g połamanej na kawałki czekolady i rozpuść składniki. Gdy będą ciepłe, wymieszaj je i dodaj 100 ml mleka. Wymieszaj ponownie do całkowitego połączenia składników. Odstaw do ostygnięcia;
  4. Do miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia (pamiętaj, by mąkę przesiać z proszkiem, ciasto będzie bardziej puszyste) i wymieszaj;
  5. W osobnej misce ubij 4 jajka. Na koniec możesz wsypać cukier i ubijaj aż powstanie puszysta masa;
  6. Teraz czas, by do mąki pszennej wlać czekoladę z masłem i mieszankę jajeczną. Mieszaj całość na niskich obrotach miksera;
  7. Gotowe ciasto możesz teraz przelać do formy. Odstaw je na chwilę i zrób w tym czasie kokosanki;
  8. Ubij trzy białka na sztywną pianę. Możesz dodać sól (szczyptę, nie więcej), by poszło Ci szybciej. Dodaj cukier puder. Pamiętaj, by dodać cukier pod sam koniec, aby piana nie opadła;
  9. Do powstałej mieszanki wsyp wiórki kokosowe. Całość należy delikatnie wymieszać. Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Umieść je w dowolnej kompozycji na cieście czekoladowym;
  10. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury i piecz przez około 30 minut do suchego patyczka. Jeśli będzie wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta, możesz je wyjąć;
  11. Ostaw ciasto do wystudzenia i przygotuj polewę. W kąpieli wodnej umieść olej kokosowy i resztę mleka. Gdy składniki się podgrzeją, dodaj pozostałe 175 g czekolady.Mieszaj je, aby się połączyły. Odstaw do przestudzenia;
  12. Na koniec wierzch swojego ciasta możesz polać polewą czekoladową. Smacznego!

Komentarze