Muffiny czekoladowe z wiśniowym środkiem
1
25 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Muffiny czekoladowe z wiśniowym środkiem

Muffiny to bardzo prosty deser, który sprawdza się zarówno podczas ważnych okazji, jak i zwykłych spotkań przy kawie. Taką przekąskę, można przygotować bardzo szybko i bez problemów, dlatego jest to świetny wybór także na wszelkiego rodzaju imprezy ze znajomymi czy spotkania rodzinne. Co powiesz na połączenie czekolady z kwaśnymi wiśniami?

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na muffiny czekoladowe z wiśniami?

Muffiny a’la brownie można także zmodyfikować, dostosowując je do własnych potrzeb. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć ilość cukru w przepisie. Jest to dobry krok dla osób, które nie lubią zbyt słodkich deserów i wolą postawić na nieco bardziej gorzkie propozycje. Podobnie jest także w przypadku wiśni. Jeśli nie masz dostępu do świeżych, całych owoców, możesz postawić na wariant w zalewie lub nawet konfiturę. W ostatnim przypadku konieczne jest umieszczenie łyżeczki dżemu we wnętrzu ciasta podczas nakładania do papilotek, tak, by podczas pieczenia nie wyciekła na zewnątrz.

Jeśli przygotowujesz muffinki czekoladowe w trakcie okresu okołoświątecznego, doskonale sprawdzi się też dodatek w postaci cynamonu. Taki składnik idealnie komponuje się z wiśniami, zupełnie zmieniając charakter deseru.

 

Istnieje również opcja zastąpienia zwykłego cukru wariantem trzcinowym, a mąki pszennej – np. maką migdałową. Muffinki czekoladowe z wiśniami są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle uniwersalne, dlatego można je modyfikować zgodnie z własnymi potrzebami. Warto jednak zachować odpowiednie proporcje, dzięki czemu deser wyjdzie dokładnie taki, jak powinien.

Jak udekorować muffiny czekoladowe?

Muffiny czekoladowe z wiśniami pozwalają również na udekorowanie. Idealnie sprawdza się polewa stworzona z wykorzystaniem rozpuszczonej mlecznej lub gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki kremówki. Taka mieszanka zastygnie na wierzchu babeczek, przykrywając ich wierzch. W tak przygotowanej polewie można także zatopić dodatki o kontrastujących kolorach, które poprawią wygląd wypieku. Idealnie sprawdzą się wiórki kokosowe, płatki migdałowe, gotowe posypki czy pokruszone orzechy. Dobrym rozwiązaniem będzie także polewa zrobiona z użyciem białej czekolady.

 

Muffinki czekoladowe z dodatkiem wiśni komponują się świetnie również z innymi owocami. Wierzch deseru można udekorować jagodami, jeżynami czy malinami. Efektownie będzie wyglądać też listek mięty, ułożony w estetyczny sposób. Babeczki to bardzo uniwersalny deser, dlatego można przekształcać go zgodnie z własnymi preferencjami.

 

Jeśli przygotowujesz muffinki czekoladowe w związku z konkretną okazją, dobrym pomysłem jest udekorowanie deseru w odpowiedni sposób. W przypadku urodzin doskonale sprawdzą się motywy nawiązujące do danej osoby. Wypieki na święta Bożego Narodzenia będą wyglądały doskonale z dodatkiem cukrowych śnieżynek, złotych lub srebrnych jadalnych kulek czy wzorów narysowanych ozdobnymi pisakami lukrowymi. Wszystko zależy wyłącznie od Twojej inwencji twórczej!

 

Świetnym pomysłem jest również umieszczenie ciasta na muffinki w ozdobnych papilotkach. Obecnie na rynku można znaleźć setki wariantów takich foremek, które są dostosowane do konkretnych okazji. Warto także dopasować dekorację na wypiekach do wyglądu papierowych papilotek. Wówczas stworzysz niezwykle efektowną całość, która bez wątpienia zachwyci wszystkich gości.

Komentarze