Liczba porcji12
Łączny czas:20 min
Przygotowanie:25 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Średnie

MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY "WEDLA"

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 150 g dowolnej czekolady
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • niecała szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotowałam składniki.

  • 2

    Masło roztopiłam i odstawiłam do wystygnięcia.

  • 3

    Do miski przesiałam mąkę pszenną,kakao,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.

  • 4

    Wsypałam cukier i cukier wanilinowy. Można jeszcze raz przesiać składniki, albo wymieszać.

  • 5

    Jajka zmiksowałam razem z mlekiem. Wlałam masę do suchych składników.

  • 6

    Wlałam rozpuszczone wcześniej masło.

  • 7

    Pokroiłam czekoladę na mniejsze kawałki.Dodałam je do masy.

  • 8

    Teraz wystarczy wymieszać wszystko, paroma delikatnymi ruchami łyżki.

  • 9

    Formę na muffiny wyłożyłam 12 papilotkami.Masę czekoladową wyłożyłam do foremek.

  • 10

    Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni. Piekłam muffiny przez około 20 minut. Na wierzchu powinna się zrobić skorupka a ciasteczka pięknie urosły.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • @wege.jedzenie 16 października 2019 10:38
    Zrobiłam je i wyszły przepyszne 🥰😋